Telestjernen – På Lærerværelset

Rasmus Johansens aka Telestjernen fortæller i denne uge om sit charmerende nummer ‘På Lærerværelset’ fra albummet ‘Folkeskoletider’.

Dialog over en kop kaffe
Jeg har haft min gang på mange forskellige lærerværelser – både som lærer, vikar og censor og her har jeg mødt mange forskellige mennesker: Oplagte, udkørte, intelligente, racistiske, humoristiske og hvad ved jeg. For nylig så jeg et klip med Waldorf & Statler, som jo sidder som kommentatorer i det velkendte Muppet Show. Endvidere har jeg set scenen med Tom Waits og Iggy Pop fra Coffee & Cigarettes til hudløshed. Derfor tænkte jeg at jeg ville lave en duet, hvor udgangspunktet var en dialog over en kop kaffe på et lærerværelse. På den måde kunne jeg selv skabe karaktererne og etablere en fiktiv scene. Akkorderne er vist delvist lånt fra Princess Chelsea og deres nummer, The Cigarette Duet. Og teksten, ja den kom vist bare på små 10 minutter – der er jo nok at skrive om i den danske folkeskole!

Den danske folkeskole
Titlen er en reference til det sted i folkeskolen, hvor snakken får frit løb over en kop kaffe og frirummet har stor og væsentlig betydning, da der jo skal samles kræfter inden man – igen – skal op på stikkerne og ud ad litteraturens landevej eller ind matematikkens labyrint for den sags skyld. Eleverne venter jo altid derude.

Guitarsoloen
Soloen synes jeg bare lugter mega meget af sort kaffe, træsko og brune lærredsbukser. Den er jeg godt tilfreds med. Desværre spiller jeg den ikke selv, men det gør min producer, Nikolaj Heyman.

Nummeret brudt ned
Komposition:
– Intro
– Tele-vers
– Mellemspil
– Tele-vers
– Mellemspil
– Olsen-vers
– Mellemspil
– Tele-vers
– Solo
– Olsen-vers

Akkord-wise kører nummeret i de samme hele nummeret igennem. Nærmest meditativt. En tilstand. Statisk. Der er ikke den store udvikling, da det jo er en tomgangs-snak og dermed mere en underliggende stemning, der måske også oser lidt af bodega.

Tilfældighedernes charme
Det er en blanding af lagkage og live-takes. Jeg foretrækker et analogt, håndrullet og aldeles skødesløst univers. Det er i tilfældighederne at charmen, intimiteten, nuet og energien opstår. Klippe/klister, kvantisering og 117 takes gør mig træt – det tager luften ud af musikken.

Tekst / produktion
Teksten kom først i det her tilfælde, men det er ikke typisk for et TELESTJERNEN-univers. Tværtimod, så kan alt ske her!

Reaktioner
Tekstmæssigt har flere lærere rost sangen og hvad angår udførelsen – sådan rent musikvideomæssigt – står der bl.a. i kommentarfeltet på Facebook, at den både er mystisk og fantastisk. Det er meget sigende for TELSTJERNEN-universet; det er et samsurium af modsatrettede signaler og musikken – generelt set – er derfor heller ikke landet i bunken for populærmusik. Et bevidst valg.

Arbejdsprocessen
Min arbejdsproces er indledningsvist privat, så omverdenen forskånes for mine indledende manøvrer, der kan være usandsynligt krampagtige at være vidne til. Ihvertfald i de første skriverunder; efterfølgende åbner jeg gerne op for kritik. Hvis man kigger på mine seks plader, så vil man opdage at Mikkel Søltoft – min højskole-, seminarie- og lærerkammerat – altid er med på sidelinjen. Hans assistance er uundværlig.

Skriveblokader
Dem kender jeg ikke sådan rigtigt til; de kommer vist kun, når man ikke har noget på hjerte 😊

Videoen
En musikvideo, der stringent følger en tekst og det konkrete handlingsforløb giver ikke nødvendigvis det bedste resultat, synes jeg. Umberto Eco taler i et essay om åbne og lukkede værker. Kort sagt, så synes jeg at et visuelt udtryk kan være med til at åbne en tekst op og føre forståelsen et nyt sted hen og det er jeg meget fascineret af; deri opstår en super sjov og eksperimenterende leg – derfor laver jeg også de fleste af mine musikvideoer selv, men dog ikke denne; den har multikunstneren Danley Rubrix lavet.

Ombetrukket jaguar
Da Allan Olsen ankom til studiet kørte han i en laber hvid Jaguar. Dagen efter mødte jeg ham igen, men da var den sort. Jeg glemte dog at spørge ind til farveskiftet og konfronterede min producer, Nikolaj Heyman, med problematikken et par dage efter. Jeg troede jo at jeg var ved at blive tosset. Nikolaj kunne fortælle at han og Olsen havde været på værksted for at få den ombetrukken, hvilket jeg så studsede lidt videre over. Livet er underfundigt.

Fremtiden
Forhåbentlig en mængde gode og afslappende oplevelser, der kan virke som medicin for et fællesskab i en halvstresset tid, hvor kineserne kommer løbende lige rundt om hjørnet.

Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende