Dan Rose – A Way To Be With You

Kom med Dan Rose bag om et vaskeægte road movie-nummer. Med en dertilhørende vaskeægte road movie-video. Læs om hvorfor det handler om at nyde processen mens man er i den og hvordan fiskeri kobles til sangskrivning.

Som at fiske
En aften sad jeg så i øvelokalet og spillede med på den gamle Bright Eyes-sang ‘Tereza And Thomas’. Den kører meget rundt i de samme tre akkorder.

Jeg endte med at gå frem og tilbage med min guitar og spille de tre akkorder igen og igen og pludselig begyndte jeg at synge “I promise that I will find, I promise that I will find”. Jeg vidste med det samme, at det stykke ville komme til at ligge mellem et “almindeligt” vers og hvad end den titel-givende del af sangen ville blive. Såvidt jeg husker skrev jeg resten af sangen ret hurtigt den samme aften. Det var lidt som at fiske; man venter og venter og holder sig klar og pludselig er der bid og så skal den satme hives i land!

På en tidligere udgivelse har jeg en sang der hedder ‘Something To Lose’. Til koncerter har jeg ofte præsenteret den som en sang, der handler om at være så forbandet tæt på at smide hele sit liv ud af vinduet, hvilket er meget rammende. Denne her sang, ‘A Way To Be With You’, er så den anden side af mønten, for her ville jeg lave et nummer, der handler om at kæmpe for at få det mistede tilbage. Jeg var helt fra starten bevidst om, hvad jeg ville udtrykke, før jeg skrev ord eller musik til sangen.

Man skal prøve
Titlen på sangen refererer til den erkendelse; at for at nå frem til “dig” eller “den” eller “det” som man så inderligt gerne vil, må man finde ud af hvordan det lykkes. Simpelthen at være bevidst om, at man ikke kommer frem hvis man ikke prøver.

Finde vejen frem
Jeg synes at vokalen i versene rummer en vis usikkerhed, som både er ærlig og i god harmoni med resten af nummeret. Det der med at være i en forandringsfase kan skabe stor usikkerhed. Hvis man har mistet nogen, eller er bange for at miste nogen, eller man måske står over for andre store begivenheder i sit liv, positive såvel som negative, er det helt naturligt at være nervøs. I sangen erkender jeg en personlig sandhed på en meget åben måde, hvilket gjorde mig lidt usikker. Det afspejles i vokalen, som bliver mere afklaret efterhånden som jeg i sangen stædigt erklærer, at finde min vej fremad.

Derudover er jeg selv ret glad for det instrumentale mellemspil med melodica og brummende bas. Jeg er ikke så meget til guitar-soloer og lignende, men sådan en instrumental passage som fører op til det sidste omkvæd i sangen – det er lige mig.

De tre dele
Der er vers, pre-omkvæd og omkvæd. I versene erklærer jeg kærlighed og erkender fejl. Med andre ord; jeg konstaterer, at jeg ikke er perfekt. Langt fra! I pre-omkvædet lægger jeg op til forandring og forbedring. I selve omkvædet, som er titlen på nummeret, indser og erkender jeg, hvad det er jeg vil.

Lidt mere tøj end normalt
Jeg skriver oftest mine sange til det helt enkle set-up: guitar og vokal. Denne her sang er ingen undtagelse. Da den skulle indspilles var det tydeligt for mig, at den her kan godt bære noget mere på sine skuldre. Jeg indspiller som regel en del ekstra elementer og instrumenter på mine sange i forhold til hvordan de bliver fremført live, hvor det er guitar og vokal.

Derefter begynder jeg, at skrælle de forskellige lag af. Fjerner noget klaver. Fjerner en koklokke. Fjerner en cello. Tilføjer klaveret igen. Frem og tilbage. Oftest ender jeg med at fjerne det meste, men det her nummer fik lov til at beholde en større del af sit tøj.

Viben skal være der
Selve indspilnings-processen var jeg faktisk igennem to gange. Første gang endte jeg simpelthen med en udgave af sangen, som jeg ikke følte havde den rigtige fornemmelse eller vibe i forhold til hvad sangen handler om. I stedet for at “redde” enkelte elementer af indspilningen og fortsætte, gik jeg simpelthen væk fra den. Efter et par uger startede jeg helt fra bunden igen og ramte denne gang den rigtige nerve. Det er ikke unormalt for min måde at arbejde på. Ofte ender jeg med et færdigt resultat, hvor det er svært, at forstå hvordan så “simple” indspilninger kan tage tid at få lavet færdige. Forklaringen er som regel, at jeg har indspillet nummeret flere gange, og sikkert i flottere udgaver, men hvis jeg ikke selv mærker den rigtige vibe, så starter jeg forfra.

Sangskrivning isoleret
Ellers er processen en løbende sangskrivningsproces, hvor jeg periodevis banker en masse konkret ud af gangen. Det er ikke en social ting for mig. Ikke at jeg ikke vil arbejde sammen med andre, det er bare ikke noget jeg ihærdigt jagter. Jeg nyder at fordybe mig i mine projekter i tide og utide. Når det handler om alt andet end selve sangskrivningen, elsker jeg at dele ideer og udveksle erfaringer med andre.

Vente tålmodigt på energi
Hvis jeg sidder fast eller slet ikke kan komme i gang, tvinger jeg ikke mig selv til at blive siddende. På den måde bliver jeg ikke fanget i en negativ situation, hvor jeg begynder at få alle de der dårlige tanker, der kan komme omkring det arbejde man er i gang med. Jeg foretrækker at fjerne mig og lave noget andet. Så kan det være jeg vender tilbage til den pågældende situation efter 10 minutter eller efter en uge. Jeg gider ikke sidde med en sang, jeg ikke kan få til at virke og køre mig selv ned. Hvis processen ikke lige kører på skinner, er jeg helt okay med at vende tilbage til den, når den rigtige energi er der.

Road-movie
Sangen handler for mig om at kæmpe for det, som man drømmer om. Jeg har drømt om at kunne turnere med mine egne sange og det giver derfor mening for mig personligt at koble sangen sammen med en video med optagelser fra nogle af de bedste dage jeg nogensinde har haft – på udlands-turne. Desuden har jeg altid været en sucker for den slags “on the road”-videoer og det er derfor lidt af en drøm at have min egen. Det synes jeg passer godt til en sang om at gå efter det man drømmer om.

En Dan Rose-klassiker
Reaktionerne på nummeret har været fine! Nummeret er blandt mine mere syng-med-venlige og udtrykker i grunden en positiv værdi, som ligger i forlængelse af resten af mit repertoire. Det er et ret typisk “Dan Rose”-nummer, så folk har heldigvis taget godt imod det.

Nyd det, mens du laver det
Jeg arbejder for tiden på et album. Visionen og planen var på plads og jeg blev ca. 80 % færdig med indspilningen, men så begyndte jeg at ændre retning og derfor har det trukket ud. Sådan er det, når man er soloartist på eget selskab; man har kun de deadlines, man giver sig selv – på godt og ondt. Det ville have været fedt at have haft albummet helt klar lige nu, men jeg værdsætter at jeg kan tage tingene i mit eget tempo og forfølge de idéer, der opstår. Det gælder om at nyde hvad man laver, mens man laver det. Forhåbentlig kommer der en single med tilhørende video fra albummet i løbet af efteråret. Derudover vil jeg gerne ud og spille nogle flere shows på forskellige steder rundt omkring. Jeg har spillet alle mulige slags steder og jeg nyder altid at være ude og dele oplevelser med folk.

Foto:  Line Svindt

Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende