Ude På Noget – Syngende fruer

Til november debuterer Peter Nordahl a.k.a. Ude På Noget med ep’en ‘Over tid’. Vi har taget en snak med ham om nummeret ‘Syngende fruer’, der har været en god tid undervejs og som lige manglende det der ekstra spark bag i før det sad lige i kassen.

En flot solnedgang
Så vidt jeg erindrer (nummeret har været på vej over længere tid…) er nummeret – selve inspirationen til teksten – startet med nogle få nedskrevne linjer på min telefon om en flot solnedgang – den der fornemmelse af bare at lade sig falde i og ned i takt med solen der forsvinder langsomt bag horisonten. Lige dét moment vil jeg gerne indfange i nummeret – og blev drivkraften og det associationsskabende for den videre tekst.

En tilstand
I beatet er der et gennemgående stykke med en fjern, kvindelig stemme/sang. Min gode ven Nefjam, som har produceret beatet, havde døbt produktionen ”syngende fruer” – og det hang så ved – og inspirerede mig. For mig lød det som noget ophævet, jeg tolkede det som en form for tilstand, noget man kan søge efter at opnå eller vil opleve ved rene tilfældigheder. En livsførelse, hvor man giver sig selv lov,  giver sig hen, åbner sig og er modtagelig – en form for meningsfyldt udvidelse, lykkefølelse …personificeret i fruer der synger… så at sige.

Et vigtigt anslag
Er der passager i nummeret, som du kan fremhæve som “særlige”? Er der noget specielt, der definerer tonen i nummeret eller kendetegner det (en lyd, et anslag, etc.)? Det må næsten være startlinjerne “lad himlen gå i flakkende bål/ ja, lad himlen brænde/ lad os falde ned/ med den store ildkugle sammen/. Det er anslaget, der nummeret for alvor begynder – tekst og beat – igang!

En repeterende effekt
Beatet ændrer sig ikke meget igennem nummeret, hvilket jeg synes giver en dejlig repeterende effekt. En sample-intro, trommer kommer på til vers-delen og en outro som fader. Det er det. Ikke noget refræn. Teksten har mere udvikling i sig og den første ændring i indholdet er når linjerne kommer ind med “aftaler vender sig i Mayland med spiralryg…”. Disse linjer antyder, at der er noget der forstyrrer, konkurrerer og kæmper om vores opmærksomhed hele tiden. Det næste større skift er til sidst, hvor nummeret afsluttes i nærmest digtoplæsning – for at det bryder en smule med det gennemgående repeterende beat og flowet i vers-delen.

Et skud ud til NefJam
Det meste af det jeg producerer, er bygget op over trommer, bas og samples, evt. med noget midi-keys eller andet spillet halløj henover. Men det rette sample er oftest det, der sætter stemningen og beatstilen for mig. Dette beat er produceret af NefJam, men jeg tror vores arbejdsproces minder en del om hinanden. Big Up til NefJam!

Et beat i ryggen
Noget tekst var der først, men det var inden, at jeg vidste det overhovedet ville blive til et nummer. Så det var klart beatet, der viste mig vejen og så passede det bare godt sammen med den tekstbid jeg havde og så blev nummeret faktisk skrevet ret hurtigt i vores lille underjordiske studie, hvor skrivning og indspilning foregik nærmest samtidigt. Mig selv, en mikrofon, en blok papir og nogle noter på min telefon…

Jeg skriver mange noter ned hen af vejen, som popper op, men det hele former sig oftest først når jeg har et beat at skrive til. Det fortrækker jeg. Beats giver mig ofte også idéer og inspiration.

Et spark i røven
Det er jo dyb dyb undergrund og sangen er nok ikke kommet så langt ud… så vidt jeg ved… så de fleste reaktioner har været fra mine venner og bekendte, der har lyttet og kommenteret… Og så jer og et par andre blogs, der har delt og videreformidlet lidt. Og det er jo vildt dejligt, at det giver lidt genlyd, når man nu vover pelsen og smider ens musik ud.

Men min ven, trommeslager Terkel Nørgaard, kom med en reaktion i form af et spark i røven om at jeg skulle få lavet tracket helt færdigt – hvilket jo oftest er det sværeste, synes jeg… man kan jo blive ved – betød meget. Han syntes det jeg havde var fedt, der manglede bare liiige det sidste – især i mixningen. Han gav mig meget brugbar og konstruktiv kritik og hans “spark” sendte mig ud til et studie i Valby, hvor jeg endte med at lave ‘Syngende Fruer’ samt nogle andre tracks færdige sammen med August Wangrenn – en super cool og dygtig lyd fyr, der kunne give det hele noget mere dynamik, volume og plads i mixningen. Det løftede  sig virkeligt i den proces og fedt at få nogle nye øre på det! Stor tak og big up til Terkel og August.

En tid alene
Dette nummer og de andre som snart udkommer til projektet ‘Ude På Noget’ har været rigtigt meget mig selv indelukket i øveren. Jeg har typisk spillet de forskellige skitser hen af vejen for folk og fået lidt input og gået videre med det alene igen. Men meget min egen ting som jeg har hygget og rodet med.

Der er da til gengæld gået mange aftener i studiet med musikvenner, hvor lysten til at lave noget har været enorm, men hvor det har været kolossalt svært at få noget op at stå. Og så er vi endt op med hænge ud og høre gamle skitser hele natten i stedet for, hehe.

Et langt stykke tid brugt på meget lidt
En decideret blokade, den tunge mur som stopper alt, kender jeg måske ikke heeelt til. Det hænger nok også sammen med, at jeg oftest først laver noget, når jeg synes jeg har noget af sige eller en idé, der bare må afprøves. På den måde presser jeg måske heller ikke mig selv så meget og undgår måske dermed et eventuelt møde med en blokade. Bagsiden af det er, at jeg så kan bruge meget lang tid på at lave meget lidt. Hvis jeg er tom for idéer, får jeg ofte idéer hvis jeg flytter mig fysisk. Bevægelse og luftforandring, det kan godt få det til at spire igen.

En gammel demo
Der ligger en video til ‘Syngende fruer’ på Youtube. Det lidt utjekkede er bare, at videoen er lavet til demoversion er nummeret. Det lyder meget federe, hvis du lytter på den endelige version på Soundcloud eller diverse andre streamingtjenester. Men giv det et lyt, se billederne og bedøm selv.

En EP på vej
Der udkommer en EP ved navn “Over Tid” her d. 11. november. Det ser jeg ret meget frem til! Og så skal jeg ellers se om jeg kan lave noget mere musik…

Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende