Elevatorfører – Søvngænger

I denne uge fortæller Christen Brunsgård og Peter Ole Pedersen fra syrerockbandet Elevatorfører om nummeret Søvngænger, der er titelnummeret fra den ene af bandets to kommende studieplader.

En søvngængers limbo
Peter: Søvngænger er et lidt specielt nummer, der lydmæssigt stikker uden for meget af det andet musik, vi har klar på de to nye plader, vi udgiver her i midten af juli måned. Hvad angår nummerets tekst, så ville jeg gerne beskrive en tendens i vores samfund, hvor folk frivilligt eller ligeså ofte ufrivilligt doper sig med alt fra psykofarmaka til morgenkaffe. Vi anvender alle mulige stoffer i vores tilværelse, enten for at nyde den eufori eller stemning de bringer med sig, eller også for at begå os i en livsverden, der bliver mere og mere sansebombarderende, kontrollerende eller blot usund at befinde sig i. Her tænkte jeg, at den limbotilstand som en søvngænger befinder sig i mellem drøm og vågen tilstand, ville være en god allegori. For der kan både være tale om en trancetilstand, hvor man rent faktisk er i kontakt med sit underbevidste, men også en form for flugt, hvor din hjerne simpelthen ikke kan kapere mere og så reagerer ved at sende din sovende krop på afveje. Det er ofte også børn, der går i søvne og aktiviteten er fuldstændig formålsløs. Jeg har været meget fascineret af formålsløse aktiviteter på det seneste, de virker nærmest som den ultimative protest i vores effektiviseringsliderlige samfund. Alt skal være målbart nu om dage, men det formålsløse er hverken mere eller mindre formålsløst. Det er umålbart. Og nå ja, så går man i søvne med vidt åbne øjne, er det ikke vildt?

Gyngende fornemmelse i omkvædet
Christen: Musikken var i starten tænkt som en regulær 4/4 blues med et lidt folk-rocket præg i omkvædet. Det blev for stift og gumpetungt, så vi prøvede det i 6/8 i stedet for. Det giver den lidt specielle gyngende fornemmelse i omkvædet. Nummeret slutter på ordet ”tankestop”. Det er sidste nummer på side a, hvilket vi synes, gør det meget fedt, at det slutter så brat.

Nummeret opbygning
Christen: Første vers står alene med guitarer og sang. Resten af bandet kommer på i omkvædet. I 2. vers, skrues der op for det psykedeliske, med baglæns guitar og klokkespil, ellers er det et ret country-rocket musikalsk udtryk. Guitarsoloen spilles med e-bow, som giver en meget karakteristisk sammenflydende lyd. Nummeret slutter med et vers, hvor musikken afbrydes på ordet ”tankestop”.

Utraditionelle instrumenter og sære lyde
Christen: Sommetider leger vi med nogle lidt utraditionelle instrumenter eller sære lyde i numrene. Måske er det inspireret af de ting, vi gør live. Dér spiller vi blandt andet på et havlignende lydmiljø, der består af en stor vandbowle med svampe i og et par haveslanger, men i studiet er den slags ting jo mere noget, der kommer på som overdubs. I Søvngænger er det baglæns guitarer og klokkespil, der giver nummeret sit psykedeliske præg.

Søvngængers tilblivelse
Peter: Nummeret er skrevet af to af os fra bandet, mig der spiller perkussion og Christen, der spiller trommer og guitar og så ellers masseret til at de andre, da vi øvede det op. Jeg har skrevet teksten og Christen musikken.

Reaktioner
Peter: Indtil videre har vi fået en blandet og ret spøjs respons på nummeret. Da vi spillede det live en af de første gange trippede Guf fra Spids Nøgenhat rimelig meget over de dér linjer om at befinde sig i fantasiens sukkerbutik, det var ret sjovt. Det sidste års tid har det så været en fast del af vores sætliste, en god måde lige at tage tempoet lidt ned og sende publikum ind i et drømmelignende univers. Studieversionen af nummeret har flere kommenteret meget positivt på og sagt, det har en gennemført atmosfære og en god produktion, der passer til nummeret. Det er vi jo både glade og stolte over. Der er dog også nogen, som synes, det er for tamt i forhold til vores mere rockede output. Sådan er det jo, nogen kan bare ikke stoppes, de vil simpelthen have flere fede orgelgrooves, eller føler de sig ikke helt trygge.

Arbejdsprocessen
Peter: Vi arbejder jo ret meget som et stort kollektiv, der på kryds og tværs skaber musikken, artwork og spiller live. Når vi laver musikken, er det dog primært fire ud af de otte medlemmer i bandet, der skriver og komponerer og dér har folk så forskellige fremgangsmåder. Dette nummer blev til gennem en udveksling mellem mig og Christen, nogle af de andre er blevet til ved at et enkelt medlem har præsenteret en nærmest færdig demo, som vi så har øvet op sammen.

Om skriveblokader
Peter: Vi oplever vist mest, at det vi har skrevet, simpelthen bare er for usammenhængende, langt ude eller ikke kan komme til at fungere som numre i lige det her band. Så lader vi det ofte bare ligge og arbejder videre med det senere, hvis vi føler for det. På de to nye plader vi udgiver her i juli, er den med Søvngænger, som titelnummer fyldt med andre, vi før har optaget live (på pladen Opkald fra ukendt etage, Levitation Records 2013), men her følte vi, at der skulle eksistere nogle mere gennemførte studieversioner af disse numre. Det har jo faktisk været en meget udbredt praksis inden for rockmusikken at arbejde på denne måde. Vi håber, vores fans vil kunne lide disse nye versioner. Selv er vi meget tilfredse med, at gamle Elevator-livefavoritter som eks. Den hypnotiske jakke og Strategisk rødvin har fået en langt mere gloomy og udkokset stemning.

Det mistede guitaroverblik
Christen: Bandet fik ny guitarist i indspilningsprocessen. Vores nye guitarist Klaus Møller, der i øvrigt som en sjov kuriøs bonusinfo er af skotsk landadel, spiller de fleste guitarer på indspilningen, men vi har faktisk mistet overblikket over, hvor mange der rent faktisk spiller guitar på nummeret. Det er nok omkring de fire.

Musikvideoen
Peter: Vi har fået lavet en superfed live-video til nummeret, som er fra den koncert, vi spillede på Cinemateket i København i april. Det er Torben Olander fra Abemad Produktion, der har optaget den og han har ramt en ret fed stemning fra den aften, synes vi.

Fremtiden
Peter: Det går op og ned i Elevatorfører, men for tiden går det mest op. Her i midten af juli udgiver vi som sagt to nye studieplader og så spiller vi på en række fede festivaler, heriblandt Copenhagen Psych Fest og Kildemose Festival. Til efteråret har vi planlagt en tour, som vi snart afslører, blandt andet med en vild venue i København, der involverer en kirke, virkelig mange sort/hvide film, masser af syrelys og Elevatorfører. Det bliver noget helt specielt. Og så arbejder vi på at udgive endnu en plade til næste år, så der er rimelig godt gang i folkeorkesteret…

Foto: Jacob Hansen

Vil du vide mere om Elevatorfører? Tjek på FacebookKøb musikken på Bandcamp
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende