UxOxS – Vices

I denne uge tager MC Jake O.Z og produceren Nines, der sammen går laver musik som UxOxS, os med bag nummeret ‘Vices’ fra EP’en af samme navn.

Festvenlige Vices
Oprindeligt var det meningen, at hele EP’en skulle være et samlet koncept, hvor hver sang omhandlede en last (”vice”), som Jake havde. ‘Vices’ skulle så være sangen, der indkapslede EP’ens overordnede koncept, ved at sætte fokus på den indre kamp man kan have i forhold til sine laster og afhængigheder, når man på den ene side kæmper for at blive fri for dem, mens man på den anden side næsten elsker dem.

Samtidig var ‘Vices’ nok også den første sang vi lavede, som ville kunne siges – bare tilnærmelsesvis – at være fest-venlig.

Ned-pitche det hele
På ‘Vices’ er der nogle ned-pitchede vokaler i omkvædet, som er en ting, der går igen på alle numrene på EP’en. Da vi sad og mixede fik vi på et tidspunkt den idé at prøve at høre hvordan sangen ville lyde, hvis vi pitchede det hele ned – også lead-vokalen. Resultatet var intet mindre end sindssygt! Så sindssygt at vi faktisk overvejede, at udgive hele EP’en i den version. Det skulle vi måske bare have gjort.

Præste-sample
Der er et stykke i sangen, hvor vi har samplet en eller anden hovedløs sydstats-præst, som snakker om, at vi alle sammen er blevet hjernevasket af Satan, og at vi lever i et sindssygt samfund. Det giver en ret fed kontrast til sangens tekster og samtidig er det en måde at udstille hvor uforstående og nedladende vi ofte er over for andres laster, mens vi samtidig er fuldstændig ukritiske overfor vores egne.

… og så var det ret sjovt at lede efter det helt rigtige sample. Hold kæft, der findes nogle skøre typer.

Dystert
‘Vices’ var det første nummer fra EP’en, som vi lavede, og det satte på mange måder tonen for, hvordan resten af projektet kom til at lyde. Det var klart den mørkeste og dystreste lyd, som vi havde udforsket på det tidspunkt – fuldstændig i modsætning til vores debut-EP, ‘Drunk & Tired (https://soundcloud.com/uxoxs/sets/drunk-tired) – men det er svært at sige præcis hvor det kom fra.

Jeg (Nines, red.) prøver for så vidt muligt at udfordre mine produktionsmetoder hele tiden, og blive ved med at gøre tingene på nye måder, sådan at jeg ikke bare forfalder til at bruge den samme opskrift, som jeg ved virker, hver gang. Det er næsten det kedeligste, man kan forestille sig, og der er sgu i forvejen al for meget musik, som lyder ens.

Beats på hjertet
Produktionen kommer altid først. Det er lidt forskelligt om musikken inspirerer teksten, eller om Jake hiver noget allerede nedfældet materiale frem fra notesbogen. Tit er det sådan, at det første beat-udkast typisk ikke er længere end halvandet minut og så snakker vi lidt sammen om strukturen, i forhold til hvor meget Jake har på hjerte.

Videoen
Det er instruktøren, Buster M. Jønsson, der helt på egen hånd har stået for videoens koncept. Vi havde faktisk snakket med ham om et helt andet koncept, og vi troede egentlig, at det var det, vi ville gå med. Men da vi så dukkede op på dagen, hvor vi skulle optage, havde han ændret det hele. Lad os bare sige at vi var meget positivt overraskede!

Neon-idéen handler om, at ens laster (vices) er det som sætter farve på livet, i modsætning til de dele af videoen hvor Jake rapper uden remedier, som er i sort-hvid.

Adskilte processer
Det er en meget opdelt proces, og vi kommer næsten ikke med input til hinandens dele. Musikken er en ting – teksterne en anden. Det kommer sig nok af, at vi boede 10.000 km. væk fra hinanden da vi påbegyndte samarbejdet, og så kan man roligt sige, at Jake O.Z ikke ved noget om musik, mens Nines ikke just er rapper…

Komme ud med lortet
Jeg (Jake, red.) tvinger tit mig selv til at skrive alt, hvad der falder mig ind. Jeg føler, at man nogle gange er nødt til at presse sig selv og komme ud med lortet, så man kan komme hen til guldklumperne.

Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende