Goodbye Lisichka – Strokes of Luck

I denne uge fortæller københavnske Goodbye Lisichka om, hvordan de bruger aparte instrumenter for at ramme deres lyd, Alice i Eventyrland og hvordan man sætter fem musikalske baggrunden sammen.

At vælge med hjertet
’Strokes of Luck’ er inspireret af det sted i Alice in Wonderland, hvor Alice spørger katten om vej:

”Alice: Which way should I go?
Cat: That depends on where you are going.
Alice: I don’t know.
Cat: Then it doesn’t matter which way you go.”

Det nytter således ikke noget at spørge om vej, hvis man ikke ved, hvor man skal hen. Til gengæld lover vi, som beskrevet i omkvædet at følge efter og våge over den, som vælger sin vej med hjertet.

Ordspilstitel
Titlen er et ordspil: Nummeret er skrevet i en tid med sygdom i familien, hvor det var meget svært at forestille sig, at et slagtilfælde kunne medføre noget som helst godt.

Melankolsk pop og funkbas
Tobias’ støjende somewhat off-beat guitarriff er ret kendetegnende for nummeret sammen med den der lidt dystre discovibe, som Rune og Jonas fremelsker under Gerdas drømmende omnichord og Dannys keys. Et sted mellem disse lag af melankolsk pop og funkbas svæver de unisone vokaler rundt.

Nummeret brudt ned
Efter første vers og omkvæd kommer et solo-stykke, hvor Dannys synth lukker op for nummeret, og Runes trommer for alvor kommer til sin ret. Noget af det fine ved nummeret er måden, hvorpå det hele på samme tid er underligt svævende og meget kontrolleret i sit udtryk. Man kan lige præcis næsten danse til det.

Aparte og gamle instrumenter
Vi bruger en del lidt aparte instrumenter for at ramme vores lyd: Gamle Casio- og Yamahakeyboards, Omnichord, shimmerpedal på guitaren, Memory Man på mixet og vores hemmelige solovåben: Den første italienske analoge synth fra 1972: Davolisint.

Efter endt indspilning bliver det hele hældt i den store heksegryde i vores studie, hvorefter Jonas på magisk vis mixer det til musik. En betydelig del af vores lyd ligger i produktionen.

Musikken skal leve
Numrene bliver som regel skrevet enormt hurtigt, og som oftest ud fra en enkelt strofe eller idé, så melodi og tekst går hånd i hånd i skriveprocessen. Herefter tager vi nummeret med i øveren og efterfølgende live for at finde ud af, hvordan det kommer bedst til sin ret. Til sidst indspiller vi det. Det er sundt for os at lade musikken leve, før vi kan afgøre, hvilken lyd klæder det bedst.

Det lyder måske lidt bagvendt, men vi er meget bevidste om ikke at være for fastlåste i vores idé om, hvordan vi gerne vil lyde. Det giver os en kæmpe frihed, at vores lyd er, at give hvert nummer sit eget liv i stedet for at sige: ”Nu vil vi skrive et rock-nummer” eller ”Vi skal lyde som et indie-pop band”.

Fine bloggerreaktioner
Vi har fået rigtig fine reaktioner på nummeret fra blandt andre bloggene Goodbecausedanish og Capac.

Fem musikalske baggrunde
Skitser bliver optaget og delt + tekst i vores fælles Dropbox, så alle kan høre dem. Herefter mødes vi som sagt i øveren og prøver dem af. Vi kommer fra fem ret forskellige musiske baggrunde, hvilket giver os et enormt musisk univers at bevæge os rundt i. Vores største styrke er vores fælles lyd, og eftersom at alle er meget bevidste om lydbilledet, bliver der som oftest arbejdet meget med hvert nummer, før det bliver præsenteret live. Vi elsker det, vi laver, og det er svært ikke at lade det skinne igennem i musikken, når vi spiller sammen.

Ingen skriveblokader
Vi oplever faktisk nærmere det modsatte: Der ligger allerede virkelig meget færdigskrevet musik, som vi fra i næste uge tager i øveren og prøver af.

Videoen
Det er vigtigt for os at folk ved, vi er nogle unge, smukke mennesker. Og så også lidt fordi vi anerkender den kognitive betydningen af audiovisuelle oplevelser som en mulighed for at røre lytteren på en anden måde. På den måde er musikvideoen et meget sejt medie at arbejde med.

Mindre stadion-rock feeling
Til at begynde med var nummeret meget mere lige på og hårdt fra starten. Det var klart det nummer, vi arbejdede mest med på pladen. Der var et eller andet, som var virkelig svært at indfange. Men så pillede vi al stadion-rock-feeling ud af det, og Jonas tryllede og rev i knapperne (som man siger), og da vi mødtes et par dage efter sagde han: ”Nu tror jeg, jeg har den.” Og vi var enige.

Tak til Christian
Videoen til musikken er optaget i Hellerup hos et af de dejligste mennesker, vi kender: Christian, som bor i noget nær verdens smukkeste lejlighed. Vi skylder Christian stor tak for et par dages filmoptagelser, pausegåture i snevejret og højt humør, når vi fem i bandet var ved at være kørt flade.

Fremtiden
Efter at vores debut LP er blevet overvældende flot modtaget af både branchen og DR, har vi nu endnu mere blod på tanden til at tage i studiet og indspille vores fuldlængde debutalbum, som udkommer til januar 2016. Vi har nogle ret fantastiske nyheder samt enkelte koncerter i løbet af 2015, og der vil snart komme mere info herom.

Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende