Télé Rouge – Moto

I denne uge er vi i det frankofile hjørne, og lader den danske trio Télé Rouge fylde Bag Nummeret med franske gloser og seje synths.

Inspireret af tragisk ulykke
Mens vi lavede “Moto” omkom den danske racerkører Allan Simonsen på tragisk vis under Le Mans i 2013. Den begivenhed påvirkede os og blev inspiration til sangens tekstlige indhold….

Akkorderne i verset er inspireret af Saties stykke “Gymnopedie no 1”. Synth-hooklinen er inspireret af “Midnight City” af M83. Vi var meget fascinerede af, hvordan M83 her formår at lave et topfedt omkvæd, uden vokal og tekst – stik imod alle konventioner… Herudover har Nile Rogers også lige været et smut forbi vores ører og hjerner med et stænk disko-guitar inspiration.

Moto
Titlen “Moto” betyder motorcykel, og er en henvisning til at leve stærkt, at elske fart, at tage chancer og løbe risici for at nå et bestemt mål med adrenalinen pumpende i blodet. Sangens hovedperson er på toppen af sit liv og i sit es, nemlig i dyrkelsen af hans største passion, som desværre også tager livet af ham.

Uforudsigelig overstyring
Synth-hooklinen synes vi selv giver nummeret en særlig identitet og vinkel. Den er lavet på Anders’ modulsynthesizer med et filter, som er en klon af filteret fra en russisk polivoks synthesizer. Filteret overstyrer på sin helt egen uforudsigelige måde, og er med til at understrege desperationen i det ellers glade nummer.

Traditionel form
Sangen er bygget op omkring en traditionel form bestående af vers, bro, og omkvæd. Sangen starter direkte på verset, som beskriver den unge mands dragen mod landevejen. I broen bliver nummerets diskostemning sparket i gang mens teksten lyder “C’est tellement joli d’aller en moto” (“hvor er det skønt at køre på motorcykel“). Derefter kommer et optimistisk omkvæd, hvor det beskrives, hvordan han hverken behøver at sove eller spise, han er bare i fart og får al sin lykke og energi derfra. Omkvædet bliver svaret af synthhooklinen, som I sin klang peger frem mod hans død. Tragedien sker i andet vers, men følges op af en optimistisk bro og omkvæd. Han døde på tragisk vis, men på sit højdepunkt.

Musikalsk balance
Vores produktionsmetode er at prøve at opnå en balance mellem de tre musikalske individer, vi er. Vi er tre i bandet bestående af guitarist og forsanger Una, synth-player Anders, og bassist og sanger Christian.

Anders er tosset med gamle analoge synthesizere (primært Jupiter 8, Prophet 5, Minimoog, MS-20 og Juno-60), som alle har et meget tilgængeligt og hands-on interface, der inviterer til at blive spillet på og med, hvilket kan give inspiration i både sangskrivning og produktion. Førnævnte modul-synthesizer har været en del inde over pladen generelt. Den har et meget åbent interface, hvilket giver et element af kaos lægger op til tilfældigheder og fejl.

Af og til opfører gear og software sig ikke helt efter intentionen – men mange gange lyder og fungerer disse små “fejl” og “uregelmæssigheder” bedre end den oprindelige intention. I de tilfælde har vi ladet “fejlene” bestå og indgå i produktionen…

Pet Shop Boys-vibe
“Moto” startede op uden melodi og tekst, men udelukkende med vers, akkorder og beat i en anelse dyster og langsom Pet Shop Boys-agtigt vibe. Arbejdstitlen var noget helt andet indtil hele nummeret blev sat voldsomt op i tempo og startede tankerne om fart og livslyst. Herfra udviklede omkvæd, melodi og tekst sig.

Positive reaktioner
Nummeret er blevet taget godt imod, og folk er glade for, at vi har lavet en dansevenlig diskosang. Vores venner mener, at det var årets sommerhit, og andre siger, at det er et perfekt kørenummer!

Arbejdsprocessen
Vores arbejdsproces er meget social. Vi ping-ponger meget med hinanden og vores producere (i dette tilfælde Henrik Balling og Rune Boup). Vi har arbejdet meget på en måde, hvor én af os kommer med en skitse, der kan være alt lige fra et beat, en basgang, en melodi til et nærmest færdigproduceret omkvæd, og så arbejder vi videre med det sammen i øvelokalet. Så hurtigt som muligt begynder vi at spille nye numre, skitser og foreløbige produktioner live. Når et nummer på et tidspunkt bliver produceret færdig og udgivet, har det ofte været igennem mange udgaver og omvendinger og kan lyde temmelig anderledes end det oprindelige udspil…

Skriveblokader
Vi har endnu ikke oplevet, at vi alle tre har skriveblokade samtidigt. Der er fordel ved at vi er tre i skriveprocessen – hvis én af os løber tør for ideer, bliver bolden hurtigt sparket videre af én af de andre, og så kommer inspirationen hurtigt tilbage igen. Vi er ikke så alvorlige omkring vores skriveproces, at den går I stå. Vi har det vildt sjovt, når vi skriver sammen og leger os til resultaterne. Det må I processen gerne lyde latterligt. Vi forholder os frit til, hvad “man kan” og hvad man “ikke må” I skriveprocessen.

Videoen
Det var meget interessant for os at undersøge, hvilke billeder sangen kunne sætte i gang hos folk. Filminstruktør Mette Carla Albrechten, som vi længe havde ønsket at arbejde sammen med, bød ind på netop ”Moto” og skrev et storyboard til det efter hendes egen fortolkning. Hun kendte til tekstens indhold og valgte at lave en ny fortolkning – en historie med lignende temaer, men i en anden historie. Dans var et vigtigt element for hende at få med og på den måde mødte vi de to unge talentfulde dansere Nik og Pixie.

Turbulent tid
Det var en meget turbulent tid for os alle tre, hvor vi hver især fandt nye ståsteder i livet. Vi blev meget optaget af at registrere, hvordan alt omkring os, også i musikken, konstant ændrer sig. Heraf kom albumtitlen “Transformation”.

Den franske klang
Tit bliver vi spurgt om, hvorfor teksterne i Télé Rouge er på fransk. Vores fælles franske trip kommer fra en kæmpe kærlighed til både fransk musik, men især sprogets klang. Sproget indeholder en farve, der skaber en sexet, let og sprød stemning. Sproget er i sig selv et instrument; det instrument der indrammer vores lyd.

Fremtiden
Vores album er netop udkommet i Tyskland, Østrig og Schweiz, og vi skal ned og spille koncerter, og lave radio-interviews og radio-performances. Til efteråret tager vi til Tyskland igen og Frankrig for at spille flere koncerter. Og så er vi så småt i gang med at skrive numre til vores næste album.

Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende