Via Mala – Elusive You

Vi har i denne uge taget en snak med forsanger Nikolai Stanley Lybæk fra Via Mala om tilblivelsen af og udtrykket i nummeret ‘Elusive You’.

Svært at forklare, svært at give slip
Nogle gange kan det være svært at vide, hvad en sang handler om. Også for mig selv. Ofte er det først, når jeg har fået en sang på afstand, at jeg kan se, hvilken situation, det er, at jeg har beskrevet. Jeg binder aldrig teksten for hårdt til noget konkret. Jeg vil hellere forklare følelser. Det ville være kedeligt, hvis jeg bare forklarede situationen præcis som den er.

‘Elusive you’ handler om en form for magtesløshed. Den handler om, at man har forsøgt sig i en relation, som ikke er blevet etableret, og det kan man ikke give slip på.

Titlen på nummeret henviser til historien bag, der handler om nogen eller noget uopnåeligt.

Ikke i tvivl
Når man hører riffet i introen, er man ikke i tvivl om, at man lytter til ‘Elusive You’. Nummeret skiller sig lidt ud i forhold til resten af EP’en, da man kan sige, at formen på nummeret er lidt poppet, modsat nogle af de andre numre, der formmæssigt er mere komplekse.

Nummeret starter med et karakteristisk, melodisk riff, efterfulgt af et vers og et omkvæd. Denne form gentages og afsluttes med det indledende riff.

Sfærisk udtryk
Vi arbejder som udgangspunkt med sfæriske udtryk som bliver skabt i en kombination af meget våd reverb på en bund af delay effekter. Dette er dog ikke gældende i ligeså høj grad for ‘Elusive You’.

A posterori
Instrumentalen går næsten altid forud for tekstskrivningen. Det vil sige, at mine tekster som regel bygger på simple fraser, som jeg gemmer, når de rammer mig. Hvor færdigt et tekstmateriale, jeg står med, når det skal kobles sammen med et færdigt-komponeret nummer, er meget varierende. Jeg arbejder som regel med fragmenter og lader dem være, som brudstykker, indtil de på naturlig vis bliver fulgt af mere. Jeg synes godt om at have en meget umiddelbar sangskrivning ved at lade det meste komme “a posteriori”.

Reaktioner
Vi har fået en meget positiv respons og omtale flere steder:

GFROCK:
5/6 ***** “Konklusionen er, at bandet debuterer originalt, overbevisende, helstøbt og stilsikkert [..]”

Musik Mig Blidt:
(..)der er ingen slinger i valsen! Faktisk er det godt fra start til slut, så du kan godt begynde at skrue forventningerne i vejret, hvis dette første udspil faldt i din smag!

KarriereKanonen:
Kærligheden kører heller ikke helt for Via Mala på det melankolske nummer ‘Out of Sight’. Forvent atmosfærisk alternativ rock, der kombineret med en karakteristisk vokal leder tankerne hen på 90ernes grunge-bølge.

Alene om teksterne som terapeutisk værktøj
Jeg foretrækker at skrive for mig selv, så længe det drejer sig om teksterne. Det bliver hurtigt meget intimt og simpelthen grænseoverskridende for mig at dele processen med andre – første gang jeg overhovedet talte med nogen om teksterne på EP’en, var det med Malthe (guitarist i Via Mala og meget nær ven), som ellers – vidst nok – ved det meste om mig. Vi talte først om disse ting efter vi havde uploadet EP’en til distribution.

Jeg kan ikke lade være med at skrive sange. Når jeg bliver for skør og utilpas, så kommer de ud. Det er meget terapeutisk for mig. Det er mere et behov, end det er sjovt. Det er en fjern proces, hvor jeg ikke er bevist om form og indhold. Jeg har behov for at få det ud. Først bagefter finder jeg ud af, hvad det handler om. Det er ikke behageligt for mig at skrive sange. Ofte når det går skidt for mig, går min sangskrivning rigtig godt.

Som udgangspunkt er jeg egentlig ganske uinspireret, indtil en tanke eller følelse rammer mig – først der kan jeg skrive. Min metode er tålmodighed, da mit overordnede lyriske tema ikke er noget, som jeg opsøger frivilligt.

Musikvideoen
Det er ikke nødvendigvis vigtigt for os at lade et visuelt udtryk akkompagnere nummeret. Elusive you-videoen handler i høj grad om at vise især vores følgere og fans, hvem vi er. Vi har taget et bevidst valg om, at ‘Elusive You’-musikvideoen skal understøtte nummeret – det er ikke et selvstændigt kunstværk eller en narrativ fortælling. Hvis man fjernede lyden fra musikvideoen, ville den hurtigt blive kedelig.

Vi har valgt at arbejde sammen med André Hansen (står også bag videoen til Lowly’s ‘Daydreamers’), der netop forstod, at videoen skulle sætte fokus på intensiteten og spændingen i nummeret. Videoen er inspireret af 90’ernes grunge, hvor sceneoptrædener med old school farver og fades gjorde, at man levede sig mere ind i musikken. Videoen er casual, men følger samtidig dynamikken i rocknummeret

Fremtiden
Vi er for tiden ved at skrive et fuldlængde-album, der skal indspilles i 2016. Vi skal helt sikkert ud på landevejen og spille en masse.

Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende