Fribytterdrømme – Fem er det magiske nummer

I denne uge inviterer det danske syrerock band Fribytterdrømme dig ind i deres verden og fortæller, hvorfor fem er det magiske nummer.

Inspireret af gammelt nummer
Vi havde engang et nummer med titlen ’Anarkrist’, der i sit hovedriff trak på referencer til The Doors og deres sang Not to touch the earth. ’Anarkrist’ var en del af vores tidlige set, men kom aldrig helt til at fungere. De to midterste vers (“Jeg er Jesus Kristus/Jeg kan gå på jeres vin” og “Der står en magiker/Han spejler sig på vrangen af et spejl“)  i ’Fem er det magiske nummer’ er gamle linjer direkte overført fra “Anarkrist”.

Alt i alt er ’Fem er det magiske nummer’ et af den slags numre, der er blevet jammet frem over længere tid, både i øvelokalet og ved diverse koncerter. I produktionsfasen af vores album var det klart det nummer, der var mest spændende og skræmmende at arbejde med.

Satire over talsymbolik
Titlen og sangens hovedlinje er en intern joke i bandet, der for udefrakommende nok er temmelig plat. Det går i bund og grund ud på, at hvis noget er fedt, så er det fem. Efterfølgende er der vokset et vis satirisk islæt frem i titlen omkring psyrockens og specielt den neo-psykedeliske bølges brug af et fast symbolunivers og talsymbolik oftest centreret omkring det tredje øje. Satiren er dog i lige så grad rettet mod vores egen musik som genren i dens helhed. Når det er sagt, bærer teksten dog også diverse poetiske kvaliteter. Der er noget fatalistisk på spil i sangens første vers. Linjen “Jeg er Jesus Kristus/Jeg kan gå på jeres vin” er en parafrasering af Martin A. Hansens “Løgneren”, 1950 og dens linje “Mit navn er Johannes Vig. Sig ikke det navn for hurtigt.”

 Jeg er Jesus Kristus/Jeg kan gå på jeres vin“. Sig ikke den linje for hurtigt, for vi elsker rent faktisk vores publikum. Der er i samme linje også en omkonstruktion af noget religiøst eller mytisk på spil, der vist nok er lidt klarere end den litterære reference. Den sidste linje “Der står en magiker/Han spejler sig på vrangen af et spejl” vender blikket mod tematikken i vores sang ’De Konstruerede’. Det er ikke helt klart, om vi præsenteres for magikeren vendt på vrangen, eller om det er spejlet vendt på vrangen, der afgiver spejlingen. Hvad det betyder, er ikke så vigtigt. Det har dog noget at gøre med at opleve frem for at forstå og så kan du lægge i det, hvad du vil.

Faktisk gik vi og følte os meget originale med denne her sang, men her for nylig kom vi til at tænke på, at The Doors jo havde lavet nummeret ’Five to one’. Ikke noget vi tænkte over i tilblivelsen af nummeret, men når man gør det hele op og inddrager sangens egen historik som beskrevet ovenfor, så går det hele jo op. Vi har dog en følelse af at ’Fem er det magiske nummer’ er blevet en del af og definerende for Fribytterdrømmes egen tematik og vores eget univers.

Våd koklokke
Ifølge vores producer indeholder sangen verdens vådeste koklokke. Om det er rigtigt ved vi ikke, men det er en rytmeeffekt, der helt klart træder ud i nummerets anden del. I det hele taget er rytmesektionen i sit es. Felix driver nummeret fremad i sit trommespil, der varierer mellem vildskab og standhaftig, insisterende rave. Tonen i nummeret hviler generelt på droneelementer og simple guitarstykker. Sat sammen i sin helhed bliver det massivt.   

Sangens opbygning
– Intro.
– Vers 1.
– Vers 2.
– Vers 3.
– Orientalsk inspireret fuzz-guitarsolo.
– Overgang fra solo.
– Acid-trance-freakout med rigeligt koklokke.
– Acid-trance-freakout med rigeligt koklokke og nu også med skitzofrent uforståeligt speak.
– Opbygnigng til klimaks og repetationen af linjerne “Fem er det magiske nummer” over trommevirvel.
– Forløsling og tunge synthflader.

First take!
Indspilningen af ’Fem er det magiske nummer’ var et langt jam, der krævede en masse øjenkontakt, da vi gik til det uden nogen konkret plan for, hvordan vi skulle komme igennem nummeret. Vi har indspillet hele albummet live i et grundlæggende setup med tre guitarer, bas, trommer og “clue”-vokal alt optaget i samme rum, hvilket betød, at hvis nogen dummede sig eller spillede vanvittigt forkert, så tog vi hele nummeret en gang til. Heldigvis ramte vi plet med første take af ’Fem er det magiske nummer’. Efterfølgende overdubbede vi orgler, synths, lydeffekter, percussion og vokaler. Vi gør brug af synth-droner, der giver nummeret en underlige bevægelighed på trods af dets repetitive udtryk. Derudover bruger vi op mod klimakset også en shrutibox. Det er i bund og grund blot et akustisk droneinstrument. Simon bruger en eller anden mærkelig guitarpedal, der gør hans guitarlyd meget industriel og lo-fi. Og sidst men ikke mindst indtalte Lau et af sine digte fra hans digtsamling ’Alle udveje fører til vanvid’. Vi optog digtet på en iPhone og afspillede det derpå ind i en guitarpickup sat til en forstærker på max. Resultatet er et speak der hører hjemme et eller andet sted mellem Københavns lufthavn og det ydre rum.

Reaktioner?
Flagrende hænder og knæklys. 

Arbejdsprocessen
Teksten kom helt klart først. Nummeret blev først rigtigt færdigt i produktionsfasen. Det er vist også derfor netop dette nummer var mest spændende/skræmmende at arbejde med. Vi stod jo lige pludselig med et rigtig langt stykke, hvor der ikke skete en skid, så der var der plads til at prøve forskellige ting af. De andre numre på ’Labyrintens Farver’ var mere renskrevet inden, vi indspillede dem. Det var ’Fem er det magiske nummer’ bestemt ikke.

Video
Vi har ikke nogen video til nummeret endnu, men kunne godt tænke os at lave en. Det skulle være noget med fest og eksperimentalfilm. 

To vokalspor oveni hinanden
Da vi stod i studiet og skulle til at indspille nummeret, kiggede vi alle lige hinanden i øjnene. Felix og Lau holdte lige øjenkontakten og Lau spurgte: “Vi laver det langt ik?” Felix: “Jo“. Og så startede vi. Den sidste dag inden vokalindspilninger havde Lau fået godt med øl m.m. og var overbevidst om, at han sagtens lige kunne få vokalsporet på plads, inden vi gik hjem. Det resulterede i en skrækkelig skrigen, der i sig selv var fuldstændig ubrugelig. Dagen efter lagde han et vokalspor under mere kontrollerede forhold, men også med et resultat, der ikke var helt perfekt. Vores producer Pede foreslog, at vi prøvede at ligge de to vokalspor oven i hinanden, og så var den i kassen.

Live
Live spiller vi nummeret, med Gabrielle på 2. stemmen.

Fremtiden
Her til efteråret tager vi en tur rundt i landet og spiller en masse koncerter.

Vil du vide mere om Fribytterdrømme? Tjek på FacebookKøb musikken på iTunes StoreKøb musikken
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende