apperaat – Crater

Den dansk/hollandske duo apperaat arbejder i krydsfeltet mellem musik, poesi, film og performance-kunst. Kom med ind i deres fantastiske univers og læs mere om ‘Crater’.

Den imponerende kløft
Sidste år boede Tami 4 måneder i en lille by i Spanien. Tiden brugte hun på at trave rundt i bjergene og synge. Ind imellem var det et skitse-track fra Niels, hun sang til. Andre gange sang hun bare, hvad der faldt hende ind. Og en dag var det altså ordet ’Crater’. Den imponerende kløft mellem bjergene, fik hende til at tænke over, hvad det vil sige, at efterlade et krater. Et hul. Men et meget tilstedeværende og smukt hul!

At omfavne tabet
Titlen ’Crater’ refererer til et krater. Et ”ar” eller et indtryk, som har en stor betydning. Det bedste eksempel er en navle. En utrolig universel og dog personlig ting. Vi har alle sammen navler. De er smukke ar fra dengang, vi var fysisk forbundet med vores mor. ’Crater’ handler om at omfavne det tab eller brud.

Internationalt projekt
Hvor arbejder apperaat? Online! Vi sender ord, musik, lyde og film frem og tilbage i en lind strøm af filer.

Musik og tekst er skrevet og indspillet i Danmark, Holland, Spanien og på Færøerne i små bidder og senere samlet og mixet. Nummeret er mastered af Product London.

For første gang: Spoken word
Nummeret er rimelig klinisk bygget op over to ret forskellige stykker, der varieres og gentages. Vi har blandet “spoken” og sang kommer til at bruge meget “spoken” på det kommende album, men her præsenterer vi det for første gang. Vi synes at spoken sætter mere fokus på ord og tekst.

Men ’Crater’ er ikke bare lyd eller tekst. Film udgør den sidste tredjedel. Vi arbejder ud fra ideen om, at musik, ord og film fylder lige meget i et nummer. Man bør se videoen til ’Crater’ for at få den fulde oplevelse. Derfor udsender vi også altid musik og video på samme tid som et samlet værk. Vi mener, de ting hænger sammen.

Støj!
Vi bruger næsten altid støj. Et slags underlag af støj. På dette nummer er der bl.a. støj fra trafik og universet, altså støj i form af de radiosignaler, som planeter udsender. Derudover sampler vi også indspilningsfejl. Det kan være alle mulige lyde, som vi så bruger til eksempelvis percussion eller små lydtemaer.

Nummeret males frem
Først kom ordet ”Crater” og et par ideer til vokalen. Det blev optaget som memo i de spanske bjerge og sendt til Niels. Niels var begejstret, og så snart Tami var tilbage i Danmark, satte vi os ved klaveret og arbejdede videre på melodien. Da vi havde optaget en hurtig rundgang med klaver, hvor Tam nynner vokalmelodien, havde vi en form. Herefter gik selve tekstskrivningen i gang.

Det er typisk for vores arbejde, at vi ikke nødvendigvis ved, hvor vi ender. Vi starter med et ord, med et tema eller noget helt tredje, og så maler vi nummeret frem. Lag på lag. Det samme gælder i øvrigt for billedsiden.

So far, so good
Nummeret er helt nyt, så det er kun ganske få, der har hørt det, men vores publisher (Turner Music International) synes det er fedt… Så so far, so good.

Arbejdsprocessen
Vores arbejdsproces finder sted på forskellige platforme. Ofte opstår de første spæde idéer, når vi er hver for sig. Den ene sender en skitse på mail, og den anden reagerer og videreudvikler.

Derfor spiller hele idéen om absence/presence så stor en rolle i vores musik, tekster og billedunivers. Adskilt, side og side, online. Hele tiden i bevægelse.

Som regel tager tingene først rigtig form, når vi sidder side om side med fingrene dybt nede i nummeret. Men idéerne kan opstå hvor som helst: i de spanske bjerge, ved klaveret eller i rec mode!

Mange mix er skrottet
Vi har mødt en del skriveblokade denne gang men mest i forhold til musikken. Eller det er måske mere rigtigt at sige, at vi har skrottet rigtig, rigtig mange mix-udgaver, fordi vi har ledt efter en sound…og den sound vidste vi ikke, hvordan lød, før vi fandt frem til den. Det lyder måske lidt blaseret, men sådan skal det ikke opfattes.

Vi har været i konstant dialog med nummeret, om hvor det ville hen. Og ja, i sidste ende bad ’Crater’ altså om at lyde sådan her.

Videoen
apperaat har et ønske om at kombinere de forskellige kunstneriske discipliner og lade dem forstærke hinanden. Derfor er videoen for os en vigtig udtryksform, hvor vi kan folde nummeret ud og give det nyt liv. Vi har selv filmet, instrueret og produceret videoen, så den stemmer overens med sangens univers og apperaat i det hele taget. Vi har også valgt at fremhæve teksten i musikvideoen, for at give mere plads til poesien.

Videoen, som er optaget i Danmark, Holland, Tyskland, Spanien og på Færøerne er faktisk blevet til, mens nummeret stadig var i mixfasen. Det er også ret typisk for os, at de to ting kan påvirke hinanden. Videoen er ikke bare en illustration til nummeret. Vi vil gerne skabe et værk, hvor tingene går op i højere enhed.

Fra sang til spoken
Vi kan fortælle, at hele sangen oprindeligt var sunget med melodi og altså ikke var spoken. Så kan I selv gætte på, hvordan den vokalmelodi har været!

Vi havde mange idéer i spil til videoen, men pludselig kom vi til at tænke på den der skøre maske, som man bruger til synsprøver. Og vi bookede med det samme en synsprøve hos Optikhuset. Vi fik det skudt på en times tid, og til sidst var Tam også temmelig rundtosset pga. de stærke briller. Vi synes i øvrigt, det er ret fantastisk at mærket på apparatet er RemoteVision. Nu da vi er så inspirerede af space osv.

Fremtiden?
Vi arbejder i øjeblikket på vores kommende album. Dette er den første single, men I kan godt glæde jer! Hovedingredienserne er pleasure, outer space, ASMR, motorvej og vild natur.

Udover det optræder vi med vores ”live cinematic music performances”, hvor vi kombinerer vores musik med film, poesi og performance til en anderledes form for live musikoplevelse. Vi vil gerne stille spørgsmål ved “live-begrebet” i en playback-tid… Så vi arbejder med at undersøge, hvordan en ”live-oplevelse” ser ud i 2015. Apropos absence og presence.

Vi har for nylig optrådt i Eindhoven med tre udsolgte intimforestillinger… på én aften, og med publikum helt oppe i næsen. Det var ret særligt.

I øjeblikket er vi også i gang med at lave en portrætfilm om en fantastisk herre på 85. Vi er faktisk i gang med at klippe den færdig og arrangere premiere.

Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende