Kværn – Den Hvide Dame

I denne uge snakker vi med rapperen Kværn om ‘Den Hvide Dame’, der startede som en skoleopgave på konservatoriet.


Jeget som den hvide dame
Nummeret er blevet til ved noget så usexet som en skoleopgave på konservatoriet. Vores daværende lærer på sangskriverlinjen Nikolaj Nørlund, kom med den opgave, at vi skulle skrive en sang i Jeg-form, hvor Jeget ikke var os selv. Først forsøgte jeg at skrive nogle sange, hvor Jeget repræsenterede andre mennesker og deres perspektiv, men det fungerede ikke særlig godt. Efterfølgende kom jeg i tanke om Nas’ klassiker I gave you power. hvor han rapper hele nummeret som om, han er en pistol. Det er et overdrevet fedt og velskrevet nummer, og jeg tænkte, at jeg kunne anvende samme kneb. Jeg valgte kokainens synsvinkel, fordi det er ulovligt, der er mange penge i det og det er voldsomt vanedannende. De tre faktorer sætter ligesom scenen for et potentielt drama. Da jeg havde vinklen på plads, gik det forholdsvis hurtigt. Jeg skrev første vers og omkvæd på en times tid. Det gav lidt sig selv, at den hvide dame blev en slags luksusluder, der tilfredsstiller sine kunder på hendes vej og den del af vinklen er som sådan ikke noget, jeg har tænkt så meget over. Det skrev sig selv undervejs.

To tekstlige vendepunkter
Der er to særlige vendepunkter i teksten. Det første sted er midt i første vers efter 8 bars, hvor jeg siger “Jeg kender rockere, guerillaer…” her afsløres det, at den hvide dame er kokain. Indtil da kunne det være hvilken som helst stimulans eller prostitueret, men det med at hun kender guerillaer er noget, der specifikt hænger sammen med netop dette stof.

Det andet vendepunkt er midt i andet vers efter ca. 10 bars. Her begynder den hvide dame at angre en smule “Jeg har slået folk ihjel, det var et uheld..”, og hun får på den måde flere menneskelige egenskaber. I enden bliver hun dog frikendt, fordi det ikke er kokainens skyld. Det er samfundet og menneskenes skyld, at hun skal så grueligt meget igennem. Det er samfundene, der forbyder hende og på den måde kaster hende i hænderne på de kriminelle og det er menneskene, der bliver afhængige af hende og grådige efter hende.

Den Hvide Dame brudt ned
Introen: Dan Turrel taler om sit forhold til kokain i et interview og de sirene-agtige synths introduceres.

1. omkvæd: Trommer og bas kommer på sammen med det tunede omkvæd.

1. vers: Den hvide dame introduceres hi hatten bliver mere agressiv og en ny lilletromme introduceres. Vendepunktet er i midten af verset efter 8 bars, hvor jeg siger “Jeg kender rockere, guerillaer…“. Lilletrommen går af og produktionen bliver herefter mere minimal indtil omkvædet kommer på igen.

2. omkvæd: Lilletrommen og det tunede omkvæd kommer på, men kører kun halvanden rundgang og fader ud på “De vil ha´ mig“.

2. vers: Fortsætter hvor 1. vers slap. Efter 8 bars forsvinder lilletrommen igen og produktionen bliver mere afdæmpet indtil omkvædet går på igen.

3. omkvæd og outro: Omkvædet kører to rundgange og den tunede vokal fader ud med delay.

Alt i alt en meget klassisk opbygning af et rap/popnummer.

Produktionen
Jeg bruger selv primært guitar og samples, når jeg producerer, så på den måde er ‘Den Hvide Dame’ en dårlig repræsentant for mine produktionsmetoder. Det er Leander S Dyrvig (LSD), der har stået for produktionen, og jeg ved at hans udgangspunkt det meste af tiden er synths og en 808 trommemaskine.

Samme tekst afprøves på mange beats
Rejsen har været lang med ‘Den Hvide Dame’. Teksten kom først, og er skrevet til en rundgang på min spanske guitar og nogle breakbeattrommer. Efterfølgende er nummeret indspillet over flere forskellige beats i forskelligt tempo. Jeg har hele tiden været klar over, at det skulle være et elektronisk nummer med kolde synths, fordi kokain er noget, der hører nattelivet og clubscenen til. Vokalmæssigt har jeg også forsøgt mig med forskellige udtryk. Jeg har forsøgt at indspille med et hviske-flow, fordi jeg gerne ville give udtryk for, at der var tale om en fordækt og lyssky forretning. Nummeret kom først til rette, da jeg flere år senere indspillede nummeret i en brandert hos den unge nørrebroproducer LSD (Leander S. Dyrvig). Han vendte tilbage to dage efter og havde autotunet omkvædet og små dele af versstykkerne. Egentlig er jeg ikke speciel fan af autotune, men da jeg hørte hans tunede version, blev jeg ret glad for det og fandt ud af, at nummeret endelig havde fundet sin endelige form. Jeg synes, den autotunede vokal passer rigtigt godt til temaet, det gør vokalen kold og giver fortællingen nogle sprækker, der understreger historien.

Desværre er denne måde at arbejde på, slet ikke fremmed for mig. Jeg prøver tit numre af over mange forskellige beats og det kan tage lang tid før et nummer finder sin endelige form.

Reaktioner
Det er et nummer, der på mange måder har delt vandene. Mange har sagt til mig, at det er enormt velskrevet, og at det er fedt, at jeg ikke er bange for at prøve nye ting. Flere blogs har rost nummeret og de forskellige remixes, der er lavet.

Omvendt føler nogle af mine gamle fans at jeg har solgt min sjæl til en autotunedjævel, og nummeret er sågar blevet genstand for en større diskussion på rapspot-boardet. Tråden på rapspot-boardet kørte så langt ud at direktøren for Idiotsikker Records til sidst fejlagtigt beskyldte mig for konstant at være blæst på coke. Hvis man kommer med sådanne udtalelser, så har man slet ikke forstået, hvad ‘Den Hvide dame’ handler om. Det er ikke en sang, der glorificerer kokain og den handler ikke om mine personlige oplevelser med stoffet.

I øvrigt er det værd at nævne, at der var en anmelder, der synes, at det snedige narrativ på nummeret overdøvedes af en fæl intro. Hans pointe var, at det ikke gav nogen mening at camouflere sangens titel i en metafor, når det alligevel blev afsløret få sekunder inde i nummeret, at det er kokain der er tale om. Den kritik har jeg meget lettere ved at tage til mig end dem, der mener, jeg har solgt min kunstneriske sjæl til en ond “autotunedjævel”, fordi den er konstruktiv. Introen med Dan Turell var jeg også selv imod i starten, men min producer LSD insisterede på at beholde den og med tiden, blev jeg også selv glad for den. Desuden er jeg kæmpe Dan Turell fan, så det passede godt med, at han også fik en lille plads på pladen.

Overall har jeg fået flest positive tilkendegivelser, men der har helt klart været meget delte meninger om nummeret.

Atypisk proces
Normalt er jeg forholdsvis lukket omkring mine ting, men lige præcis i dette tilfælde, har jeg delt mange tanker og ideer med andre. Eftersom ‘Den hvide dame’ er blevet til i forbindelse med en opgave på konservatoriet, har vi siddet i et forum og diskuteret de skitser, vi hver især kom frem til. Jeg har efterfølgende også sparret med en lang række mennesker i forbindelse med de forskellige produktioner af nummeret.

Skriveblokader
Jeg har skriveblokader, når jeg ikke føler jeg har noget på hjerte. Når det sker, skal jeg inspireres og det kan ske på alle mulige tilsigtede og utilsigtede måder. Oplevelser og udfordringer er nøgleord i det henseende.

Videoen
Som kunstner er vigtigt for mig med videoer, fordi det gør, at jeg kommer ud til et bredere publikum. Folk er mere tilbøjelige til at dele en video end en lydfil på sociale medier. Desuden er det fedt med en video, fordi den kan underbygge nummeret – gøre det større og mere forståeligt for folk. Med ‘Den hvide dame’ var vi så heldige at modtage støtte fra Dansk Artist Forbund til at finansiere videoen, fordi jeg skrev, at jeg gerne ville sætte fokus på det uhæmmede brug af kokain i det københavnske natteliv.

Fremtiden
Jeg skal ud og spille nogle koncerter med det nye materiale, og har har et nummer med på Spytbakken 6. Jeg har nogle gæsteoptrædener på forskellige pladeprojekter, der endnu ikke har set dagens lys. Derudover arbejder jeg på et EP projekt med Carl Knast som også gæster ‘Turen ned ad trappen’ på nummeret Alt 4 Hende.

Udover rapmusikken arbejder jeg på nogle folkede guitarskitser, men det er stadig et sovekammerprojekt, der endnu ikke har hverken navn eller besætning.

Vil du vide mere om Kværn? Tjek på Facebook
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende