IKI – For ærlig

I denne uge fortæller vokalgruppen IKI om nummeret ‘For ærlig’ og om, hvordan det er at skabe noget på baggrund af improvisation og de øjebliksbilleder man får, når den første tone bliver slået an.


Digt selv videre

Udgangspunktet for nummeret er teksten, som Sofie (Holm, bandmedlem, red.) skrev en sen nattetime i Island, hvor vi indspillede vores album (LAVA, red.). Det er en kærlighedshistorie fortalt i hverdagsbilleder. Oprindeligt var der en ekstra hale på teksten, men i mix-processen valgte vi at pille den ud og lade nummeret stå med en åben slutning: ”Men når du er for ærlig, bli’r jeg stille og fortabt”.

Nummeret efterlader lytteren med muligheden for selv at digte videre, og sangen er på den måde blot et snapshot fra et menneskeliv, et lille kig ind i en Nørrebro-lejlighed. Ærlighed er en af hjørnestenene i et kærlighedsforhold, men hvad stiller man op med den hudløse ærlighed, den som rammer som en mavepuster? Og kan man blive for ærlig?

Noget nyt med guitar
Vi har lige udgivet sangen, og der kommer også snart en musikvideo (se videoen nederst i indlægget, red.) Det er en ny og anderledes sound/lyd fra os både på grund af guitarens rolle, og fordi teksten er så detaljeret, da den er skrevet på forhånd.

Vi venter spændt på reaktionerne – og håber folk kan lide, hvad de hører!

På jagt i stemmen
Generelt bruger vi vores stemmer som instrumenter, vi ”går på jagt” i dem og udforsker de lyde og facetter, som de rummer. I den sammenhæng var det spændende at arbejde sammen med guitaristen Hilmar Jensson, der ligeledes eksperimenterer med sit instrument, laver skæve indstillinger på sin forstærker og sætter klemmer på guitarstrengene for at frembringe nye lyde. Hans spil kan indimellem lyde helt elektronisk programmeret.

Lyden i nummeret er dermed blevet et møde mellem det organiske og det maskinelle. Nummeret er både råt og samtidig let og luftigt. Guitaren ligger som en fast, mekanisk rytmefigur gennem hele nummeret og står som kontrast til de organiske stemmer: leadvokalens historiefortælling og udviklingen i de ørige vokaler, som består af små lyde, korstemmer og harmonier. Nummeret har ikke den typiske vers-omkvæd form, men fungerer mere som en rejse koncentreret om historiefortællingen, og soloen bryder ind undervejs og tilføjer et nyt melodisk islæt og en ny sound.

Giver plads til umiddelbarhed
I IKI arbejder vi med improvisation og spontankomposition – det vil sige, at vi indspiller ikke færdigskrevne numre, men improviserer musikken frem i studiet. Ofte opstår numrene spontant ud fra det helt frie improvisationsbegreb; én sætter et par toner an, en anden falder i og så udvikler musikstykket sig herfra. Andre gange arbejder vi ud fra et dogme, en visuel inspiration, eller som med ‘For ærlig’ en tekst.

Resten af bandet kendte ikke Sofies tekst på forhånd, og derfor er de korsvar og modstemmer, som man hører på nummeret, spontane reaktioner på teksten. Det skaber en umiddelbarhed og en meget direkte approach, som vi synes passer godt til historien.

Lag på lag af improvisation
Vi er otte vokalartister i IKI, og arbejdsprocessen er generelt en social ting, hvor vi skiftes til at tage leaden, komme med input og sammen udvikler på idéerne. Vi mødte Hilmar Jensson første gang i studiet, og havde altså ikke øvet med ham før, hvilket gjorde det hele ret intenst og spændende. Vi havde intet aftalt, og der var bomstille. Hilmar lagde ud med et guitar-riff og man fornemmede et tonegrundlag, der kunne synges over. Sofie ventede og begyndte så at improvisere en melodi over teksten, de fleste andre i studiet stod med lukkede øjne og lyttede med i hovedtelefonerne. Der opstod en kort pause i sangen, og Anna lavede en lille lyd, som et tredje instrument, der præsenterede sig. Herefter bød Mette og flere andre ind, der opstod nye små melodier, og sådan blev ‘For ærlig’ til. I mix-processen valgte vi at rykke lidt rundt på nogle stemmer, så der blev skabt mere plads til historien, og solostykket endte efter forskellige idéer med at blive et improviseret mundtrompet stykke.

Du skal ikke være bange for tomrum
Eftersom vi improviserer vores kompositioner frem på stedet, kan man ikke som sådan tale om skriveblokader. Men i processen med at skabe musikken, kan der opstå tomrum eller vakuum, hvor der ikke er nogen gode idéer i spil. Så holder vi en pause i indspilningen, finder et dogme eller en ny inspiration at arbejde ud fra – eller vi fortsætter! lader ”båndet køre” og arbejder os sammen igennem tomrummet, til der opstår noget nyt interessant.

Man skal ikke være bange for tomrum eller blokader. De er en del af processen med at skabe musik. Vi har tit oplevet, at hvis vi har tillid til processen, hvis vi giver os selv lov til at fejle og slipper kontrollen i tilblivelsen af et nummer, så finder musikken ligesom selv hjem. Det er ofte, når vi står ved klippeafgrunden og tør springe ud, at magien kan opstå.

Ingen ved hvor vi ender
Det er lidt sjovt at tænke på, at ‘For ærlig’ var lige ved ikke at komme med på pladen – og så endte som første single! Guro fik idéen om at bytte rundt i rækkefølgen på numrene, og så faldt det ligesom i hak. Det er det, der er så fedt ved at arbejde med musik – og måske især improvisation – at vi aldrig på forhånd kan forudse, hvor vi ender. Dét er et kick.

Visuel fortolkning
Vi har gennem årene samarbejdet med en række forskellige kunstnere på tværs af genrer og form. I forbindelse med udgivelsen af ‘For ærlig’ har vi skudt en musikvideo instrueret af Eva Marie Rødbro. Det er altid spændende at opleve, hvordan andre tolker vores musik, i dette tilfælde i et visuelt udtryk.

Videoen efterlader indtrykket af, at det er én kvinde, der synger, men undervejs bliver man præsenteret for hendes forskellige karaktertræk. Det er for os et udtryk for den rejse og søgen efter kærlighed, som teksten beskriver, de valg som vi står overfor i livet og måske også en søgen efter identitet.

Vil du vide mere om IKI? Besøg hjemmesideTjek på Facebook
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *