Oceanic – Nocturnal

I denne uge snakker vi med Tue Elbert, der står bag solo-projektet Oceanic. Vi snakker om ‘Nocturnal’ fra EP’en ‘Rupture’.


Pessimisme og galgenhumor
Hmm, jeg kan ikke længere præcis huske, hvad der oprindeligt inspirerede til nummeret. Tror måske det var John Darnielles sangskrivning og gamle Mountain Goats numre og især pladen Tallahassee. Blandingen af pessimisme og galgenhumor. Måske også forfatteren Céline. Man kan finde samme dobbelthed i det han skriver, hvor vreden næsten kammer over og bliver komisk. I en kort periode kaldte jeg endda nummeret for Journey To The End Of The Night.

Åben titel
Titlen Nocturnal kan vel oversættes til ‘natlig’ eller noget, der vedrører natten. Normalt ville man nok sætte ordet sammen med andet ord, så det for eksempel bliver til “Nocturnal thoughts” eller “Nocturnal animal”, men jeg synes, der er en kraft i ordet, når det står alene. Og også at det gør titlen mere åben.

At anerkende mørket
Nummeret handler om at rejse dybere og længere ind i natten og om at give fanden i den næste dag og daggryet, der venter forude. Om at omfavne og anerkende mørket fremfor for at bekæmpe eller frygte det. Det blir lidt sat på spidsen i sætningen “Everyday we fight the rising sun”, der gentages flere gange i løbet af nummeret.

Nummeret er vel egentlig ret simpelt i sin kerne, både i opbygningen og akkorderne. Der er noget primitivt og direkte over stemningen, selvom tekstens mere opbrudte og associative karakter måske er med til opbløde dette en smule.

Musik eller tekst først
I dette tilfælde havde jeg skrevet hele teksten, før jeg begyndte på musikken, men det er lidt forskelligt, hvordan rækkefølgen er. Nogen gange er det teksten, der kommer først, og andre gange er det musikken. Jeg tror meget godt, at jeg kan lide det sådan. At det til tider er musikken, der har forrang, og dikterer ordene, og andre gange, at det er omvendt.

Arbejdsprocessen
Jeg arbejder mest alene. Nogen gange spiller jeg noget for nogen for at høre deres mening. Men i selve sangskrivningsprocessen er der ikke andre involveret.

Få skriveblokeringer
Jeg prøver løbende at skrive på flere ting, idéer og brudstykker. I perioder kan det være, at jeg koncentrerer mig om et enkelt nummer eller to, og lader andre idéer ligge. Og hvis jeg så går i stå med en sang, så finder jeg en anden frem istedet, og forsøger at komme videre med den. Så det kan være langsommelig proces, men som regel er der meget få skriveblokeringer involveret.

Videoen
Idéen til videoen opstod spontant imens, at jeg var i sommerhus med min kammerat Kristian. Han sad og skrev på en kortfilm, og jeg prøvede at skrive på et par sange. Det meste er optaget om natten og en lille smule tidligt om morgenen, da solen stod op. Jeg ved ikke præcis, hvilken rolle det visuelle udtryk spiller i forhold til musikken, men eftersom at Oceanic er et helt nyt projekt leder man altid efter måder at præsentere musikken på og få flere til at lytte til numrene. Og på den måde kan det visuelle være en hjælp.

Indspilningen
Nummeret blev indspillet med Asker Bjørke og Peter Skibsted, vi havde aldrig spillet det eller øvet det sammen før, så det var lidt bare at prøve forskellige ting af og se, hvad der virkede bedst. Bagefter har jeg selv tilføjet et par elementer, lidt klaver, synth og elektrisk guitar.

Fremtiden
Den første EP Rupture udkom den 13. oktober, og så må vi se. Og så har jeg egentlig også lyst til at begynde at indspille nye numre.

Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *