Fjer – Children

I denne uge sætter vi fokus på den danske singer/songwriter Fjer, der er bosat i New York.

Inspireret af et forlist forhold
Nummeret fortæller på en abstrakt måde om meget konkrete følelser. Inspirationen kom en dag, hvor jeg sad inde i en varm lejlighed, midt i juni måned i New York. Jeg følte mig enormt ensom og fanget, og kom til at tænke over, hvornår jeg sidst have været lykkelig. Jeg tænkte tilbage på et gammelt forhold og kunne mærke, at jeg stadig mærkede mén fra dette flere år efter bruddet. Inspirationen kom pludseligt og måtte ud med det samme. En dag senere havde jeg skelettet til nummeret.

Barnlig naivitet
Titlen refererer til børn, der løber rundt om hinanden på en legeplads – drillende, uvidende og ‘grønne’ i det hele. Den skildrer en vis naivitet. Hvordan vores tillid og åbenhed overfor et andet menneske, tit resulterer i dårlige minder og knuste hjerter. Ligesom de skrammer og ar, vi får fra barndommen.

Respons
Jeg har ikke anet, hvad jeg skulle forvente mig. Jeg tror, jeg har været lidt bange for at introducere en så beat-orienteret, tung side af min musik for mine fans. Men folk har taget rigtig godt imod det! De fleste siger det er mit bedste nummer til dato. Nu skal jeg ligesom toppe dén (griner, red.).

Uvante hiphopelementer
Det mest uvante for mig var alle hiphopelementerne. Scratch-stykket af DJ-JS1 efter andet omkvæd, var min co-producers (Peter Anthony Red) idé. Det både skræmte mig og tændte en ild under mig! Jeg er vokset op med hiphop, pga. min storebror (Julaw), og kunne pludselig mærke to sider af mig ‘klikke’. Det var som om, det hele faldt på plads i lyden. Jeg håber, folk kan mærke skævheden i det og ikke altid kun vil høre computer og klaver!

’Children’ brudt ned
Nummeret er meget straight-up, vers, omkvæd, vers, omkvæd, c-stykke, omkvæd. Jeg tror de mest væsentlige steder for mig, er bridgen (”A woman in love with a child…”), hvor vreden virkelig kommer ud, og så forløsningen i omkvædet (”Like children…”). Jeg vil gerne have budskabet står stærkt dér, og netop derfor er det så nedbarberet i instrumenteringen og effekterne.

En af mine vigtigste sange
Sangen havde faktisk en hårdere fødsel, end så meget andet jeg laver. Selve idéen, ”Children on a playground”, kom lige med det samme – emnet motiverede mig. Det føltes som en sang, der bare skulle skrives. Melodien kom også let, men hele produktionen tog et godt stykke tid at perfektionere. Det var mange frustrerende timer foran computeren, men jeg er så lykkelig over, vi ikke gav op. Nu virker det som en af mine vigtigste sange.

Sange der SKAL laves
De fleste sange jeg laver kommer fra en lille melodistump, jeg nynner og optager på min iPhone. Stumpen bliver tilsat akkorder. Akkorderne får et beat, en bassline, en masse kor og vupti – så er der et Fjer-nummer. Men så en gang i mellem, bliver jeg simpelthen nødt til at stoppe alt, hvad jeg laver, fordi jeg har en sang i mit hoved, der skal ud. Så sidder jeg en hel dag, kigger ikke på uret, og færdiggør et nummer, som kort forinden ikke fandtes. Peter Anthony Red og jeg snakker meget om den der ”ånd”, der går ind og overtager kroppen. Det sker meget sjældent. Men når det sker, er det altid magisk. Og de sange kan jeg allerbedst lide at lave. De SKAL jo laves!

Skriveblokeringer
Jeg har mange perioder, hvor jeg ikke har lyst til at lave noget nyt. Jeg er nærmest ”fyldt op”. Nogle gange prøver jeg så alligevel, og det bliver aldrig helt fedt. Jeg kan altid færdiggøre et nummer – fordi jeg er så stædig. Men jeg får aldrig helt samme glæde ved dem, som med de der ”det-skal-ud-NU”-sange.

Videoen
Det er SÅ vigtigt. Andres bud på hvad jeg vil ud med, bliver jeg aldrig træt af at udforske. Jeg synes, det er så spændende at koble det visuelle til den historie jeg har haft i hovedet, da jeg skrev sangen. Det bliver tit noget helt andet end hvad jeg har i hovedet. Og så er det det eneste sted, jeg tør afgive noget kontrol. Normalt vil jeg gerne stå for alt selv.

’Children’ spillet live for første gang
Jeg kan huske første gang jeg spillede det med mit band, og jeg skulle vende mig til at synge den live. Jeg fik et chok, og kunne overhovedet ikke synge min egen sang. Så begyndte jeg at grine, og mit band og jeg har det så sjovt sammen, at der kan gå hele numre med, at jeg griner og prøver at tage mig sammen til at synge ordentligt. Det var det sværeste nummer at få til at lyde ordentligt – men nu er det nok det sjoveste at spille!

Fremtiden
Nu skal jeg snart udgive EP’en, Beautiful Home som Children er taget fra. Det glæder jeg mig så absurd meget til. Jeg laver det jeg elsker allermest lige nu og håber bare på, der kommer meget mere af det!

Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *