Allan Olsen – Swer’je

Vi har sat den nordenfjordske sangskriver Allan Olsen i stævne. Her fortæller han om nummeret ‘Swer’je’ fra sit succesfulde album JØWT.

Swer’je
Referencen er dét første land mod øst, over vandet. Bare udtalt på min dialekt, eller rettere, som jeg fik lov at tale, til jeg var 7 eller 8…

Udlængsel
Inspiration er næsten altid udlængsel. Ikke bare hér, men i al kreativitet. Dette er ingen undtagelse… Der er ikke rigtig nogen historie bag nummeret. Jeg gik bare i gang med et billede i baghovedet af en hensygnende, fanget i et anfald af insomnia og natte-angst…

Jeg ku’ aldrig finde på at bryde en sang ned i mikrochips, fortrængninger, håb og blodceller – det ligger mig fjernt. Når man endelig har fået lortet bakset sammen, kan det ikke skilles ad…

Reaktioner
Det er en meget populær sang. No shit. Fordi den indeholder både grin og gråd…

Gæst & Jane
På nummeret er udover Gæst Vincent – min tro mand, og eneste geni i et studie, jeg kender – Jane Clark, der lige knalder tre violiner ovenpå hinanden, i first shot. Og de sidder i skabet…

Guddommelig basgang
Ok – nørderi. Men ja – der er en bas-passage, Gæst spiller i overgangen til B-stykket, som er fuldstændig guuuuudelig. Først tænkte jeg, han havde fucket op – men DE harmonier. For han havde forudset helheden, når Janes strygere kom på. Dét sted spillede vi – fem sekunder – igen og igen i studiet hver dag – på min opfordring, altså…

Arbejdsprocessen: Indelukkethed / åbenhed
Indelukkethed?? Ha ha – det er vist noget kids’ene bruger, når de skal være vigtige…! Nope. At være i studiet med ti nye sange, sammen med kreative mennesker er fandeme en fest – en omsorgsfuld glæde og et privilegium. Men JØWT er generelt lavet sådan, at jeg først indspillede sang og guitar i ét take. Så pyntede vil lidt bagefter, men ikke meget…

Hurtig proces
Sangene på JØWT var relativt hurtigt skrevet – modsat mange andre plader, jeg har lavet. Jeg er ikke vild med at sidde stille og skrive sange. Ka’ ikke la være med at tænke på, hvor latterligt det er, og hvor meget stolen kommer til at lugte under éns røv. Tænk så på Carsten Jensen og sådan nogle, når de sidder skriver en roman på 700 sider. Nøøøøjjjj…!

Skrive-boldgade
Al min tid som sangskriver har været en lang fucking skriveblokade. Sådan at forstå, at i betragtning af, at jeg har været sangskriver i snart 40 år, har jeg måske skrevet koncentreret i 2 år, og haft tilløb til sangene i 38. Det er helt normalt, tror jeg – og først et problem, når man begynder at kalde det en skrive-blokade. Hellere skrive-boldgade!

En sjov historie fra nummerets tilblivelse?
Nej. Ser ikke så meget sjovt ved det. Mine sange er handikappede børn, me’ en vis ret til at være her. Dem griner man ikke af… Men sangen er på dialekt – vendelbomål. Tror ikke, mange har grejet de to sidste linjer i første vers – undtagen Niels Hausgaard, da jeg lige havde skrevet den, og ringede, og læste den op for ham. Men nej, som sagt – ellers ikke…

Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Én kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *