Manus Nigra – Bag Dig

manus-nigra-bannerI denne uge fortæller den nye aarhusianske trio, Manus Nigra, om deres første single ‘Bag Dig’. Kom med bag om lyden, teksten og videoen.

Skabe et nummer sammen
Det hele startede med et fedt sample. Swab fandt det temagivende sample og byggede et beat omkring det og så lå tracket faktisk som skitse i længere tid, indtil det røg i hænderne på Ham den Lange og Fönix.

”Inspirationen til teksten kommer fra en ekskæreste, der var svær at elske, men endnu sværere at hade”, forklarer Fönix.  ”’Bag Dig’ belyser det moment, hvor jeg indser, at hvis vi skal fortsætte som kærester, vil det knække mig.

Efter jeg hørte beatet første gang, blev jeg vemodig på en behagelig måde. Så det stod hurtigt klart for mig, at jeg måtte skrive om den oplevelse der til dato sætter mig i selv samme sindsstemning”.

Ham den Lange fortsætter: ”Efter jeg hørte Fönix’ første bud på et hook, virkede det naturligt, at indtage rollen som ‘ekskæresten’ og forsøge, at belyse den anden side af sagen. Selvom det ikke er møntet specifikt på nogle personlige oplevelser, er det nok noget vi alle i har prøvet i hver sin afskygning –  kærligheden der gør ondt, men som samtidig er svær at sige farvel til”

Selve titlen på nummeret er en reference til de forskellige facader, der kan gøre det svært at gennemskue, hvad der gemmer sig bag en person ved første øjekast. Men med tiden kan et forhold blive næsten transparent og pludselig kan se bag det hele – ”Bag dig”.

For mig er det hooket
Generelt er lyden på nummeret særlig for alle i gruppen. ”Jeg har et specielt forhold til guitaren i nummeret. Der er et eller andet ved den der bare fanger mig hver gang” forklarer Swab. Ham Den Lange ryster let på hovedet og siger uden tøven, ”For mig, er det hooket!”
Fönix er lidt tilbageholdende, men byder til sidst ind: ”For mig er det samplet – den figur som det franske horn har, er så længselsfuld og giver mig kuldegysninger næsten hver gang”.

Først med kuldegysningerne
”Vi brainer på det sammen, men vi bruger også en del tid hver for sig” foklarer Lange. Fönix nikker indforstået.
Swab tilføjer,  ”Beatsene er altid meget åbne og det giver Lange og Fönix en del plads til udfoldelse. Der ikke nogen fast ramme omkring dem – det betyder ofte, at den der først byder ind med noget, der giver os alle kuldegysninger, har sat starten og derefter går det meget nemt.”

Bryllup med Fönix
Vi har tre ret bestemte roller: sangerinde, rapper og producer. Det starter altid med beatet og så er det enten Lange eller Fönix, der byder ind med noget, og så sparer vi med hinanden på lige fod derfra.

Ham den Lange skulle bruge en sangerinde til sit bryllup for ca. to år siden. På anbefaling fra et par stykker blev han sendt i Fönix’ retning. Det blev startskuddet, men vi kom først virkelig i gang for ca. otte måneder siden.

Beat-blokade
”Skriveblokader har jeg sku tit!” griner Swab. ”Ja, men så må det vel være en ‘beat-blokade, ik?” smiler Lange og fortsætter ”Hvis man skal lave noget kan der tit går dage før der kommer noget brugbart, sådan har vi det vist alle sammen”. Fönix fortsætter, ”Så er der bare de dage hvor der ryger det ene efter det andet hook, vers eller beat af stablen fuldstændig ubesværet igennem øveren, men Lange har ret – skal det tvinges frem, virker det bare ikke!”

Indirekte belysning
”Videoen er Aarhus instruktøren Daniels Ferraz’ (Kaosfaction) fortjeneste. Hans idé med videoen var at fortælle historien indirekte. Det komplekse forhold mellem vores mandlige og kvindelige hovedkarakter skulle belyses, men ikke på den åbenlyse måde”, forklarer Ham Den Lange.

Ikke nærmere uddybning
Hele bandet kigger på hinanden med store smil på læberne. ”Der er et par stykker” griner Swab. ”Ej, nu har vi jo ikke været en fasttømret gruppe i mere end ca. otte måneder, så vi har en del til gode”, siger Lange med et glimt i øjet. Fönix tager over, ”Jeg synes, vores vildeste oplevelse til dato er den fest I ser i videoen til ‘Bag Dig’. Det var den ægte vare. Vi var vågne i et døgn under optagelserne, der blev røget en helvedes masse smøger, drukket tæt og så skete der generelt bare mærkelige ting – ting som ikke bør uddybes nærmere” Der bliver sendt indforståede blikke rundt i stuen under dække af latter.

Fremtiden
Ham den Lange, lægger ud, ”Vi kommer til at udgive et album, og så skal der spilles nogle livejobs, men ellers kommer det meget an på jer, publikummet”. ”Ja og så ligger det også lidt i kortene, at vi skal lave et par musikvideoer mere – det glæder jeg mig virkelig til”, tilføjer Fönix. Swab nikker og afslutter ”Forhåbentligt bliver det vi laver modtaget på en god måde, så vi kan forsætte med at lave musik, som vi alle sammen digger”.

Vil du vide mere?
Tjek Manus Nigra på Facebook
Køb ‘Bag Dig’ på iTunes Store

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *