Nordpå – Sort Regn

PR-foto

Nordpå er 26-årige sanger/sangskriver/producer Mikkel Munk Iversens projekt. Her skildrer han alle aspekter af livet – fra euforisk forelskelse til melankoli og ensomhed. I 2013 var Nordpå en af de 12 finalister i ‘Karrierekanonen’.


Tristhedens tryghed

I ‘Sort Regn’ ser jeg tilbage på en svær periode i mit liv, men i stedet for at ønske mig videre, så vælger jeg at gå ind i mørket. I den depressive tilstand finder jeg tryghed, en erkendelse som gør at jeg er blevet i stand til at se mig selv udefra, når jeg bliver trist. Det er her, jeg har fundet inspirationen; i accepten af at være et følsomt menneske med alt, hvad det indebærer.

Tegneserieagtigt på den lækre måde
Den første dag hvor jeg sad og skrev på nummeret, regnede det udenfor, og mens jeg sad og gravede i de store følelser og blev rigtig melankolsk, så forestillede jeg mig, hvordan verden ville se ud, hvis regnen var sort, og alt bare blev mørkt. Sådan lidt tegneserieagtigt på den der lækre måde, hvor man bare har lyst til at forsvinde ind i det, ind i en mørk gyde med en lang jakke på, en hat og en cigaret i munden.

Jeg tror behovet for at skrive sangen havde været der længe, men hvad jeg ville fortælle var uklart. Da jeg endelig fik hul på sangen, så stod budskabet også rimelig klart for mig. Det er frygten for at gå ind i de ting der for alvor gør ondt, det er den man bliver nødt til at se i øjnene. Der kan være bestemte tidspunkter i ens liv hvor man ikke er klar til det, og i de situationer bliver man nok først rigtig klar når begæret flyder over. Opfordringen i sangen er at vi bliver nødt til at holde fast i os selv, og acceptere alt den smerte som følger med. Den kan også være en enorm drivkraft og inspiration.

Et lysere perspektiv
At “drømme om sort regn” er for mig en accept af at “mørke” fascinerer mig. Det betyder at træde ind i verden, hvor der ikke nødvendigvis er rart at være, men når jeg accepterer, at mit sind er indrettet på den måde, så opstår der ro og overskud til at se tingene fra et nyt og måske lysere perspektiv.

Inspiration til at kæmpe mod dæmoner
Jeg har fået mange positive reaktioner, men som med så mange andre sange sker det sjældent, at man taler med folk om indholdet efter koncerten. Det har jeg egentlig heller ikke rigtig lyst til. Det er en forholdsvis tung sang, og det vidste jeg allerede fra starten, at det ville blive. Jeg håber, at folk finder inspiration til at kæmpe mod nogle dæmoner, og måske endda have sangen med som et våben.

Lån af H.C. Andersen-linjer
Jeg fik stillet en opgave, da jeg var på højskole, hvor jeg bl.a. skulle inddrage to linjer fra H.C. Andersens digt “Jeg har en angst som aldrig før“. Det benspænd fik løsnet op for noget, og hans ord blev en indgangsvinkel til noget meget privat. Den ene linje: ”Jeg har en angst som aldrig før” blev starten på nummeret og definerede en retning. Den anden linje: ”Jeg drives frem med stormens hast” støtter op omkring ”rejsen” i teksten.

At skrive sange…
Som regel opstår ordene først, og så har de deres egen melodi. Sådan var det med ’Sort Regn’. Andre gange så starter det med en akkordrundgang, som vækker nogle følelser, og så skriver jeg ud fra det. Det med at skrive melodierne først, er jeg så småt begynde at tage hul på nu, og det er egentlig ret sjovt.

Jeg er en meget privat person, hvad angår sangskrivning og produktion, og det er nok en af mine største udfordringer. Det er noget, jeg er begyndt at arbejde med, og jeg håber på at jeg inden længe får samlet et band.

De bedste sange opstår altid forholdsvis hurtigt, men så kan det også være en udfordring at afslutte dem, hvis man lige falder ud af stemningen. Det samme gør sig gældende i produktioner. Det er som om, at det bliver svært at leve op til ideen i første vers, eller f.eks. at finde flere instrumenter, der passer ind i sangens univers. Man bliver selvfølgelig bedre og bedre, men jeg er helt klart begyndt at arbejde ud fra tankegangen ’less is more’. Så accepterer jeg, at jeg bliver nødt til at skulle igennem alle de dårlige ideer for at nå ind til de gode. Det er bestemt ikke en mulighed for at springe over, hvor gærdet er lavest, tværtimod.

Produktion er som regel noget, jeg laver efterfølgende, men med ’Husker Du’ og ’Alting’ har det været sideløbende. ’Sort Regn’ var svær at producere, og jeg tror stadigvæk man kunne trække nummeret i alle mulige retninger. Jeg er i hvert fald ikke helt færdig med det endnu.

Skriveblokader
De opstår sjældnere og sjældnere, måske fordi jeg ser de perioder som frirum, og så kan jeg bare koncentrere mig om at spille musik. Hvis de opstår alligevel, så opstår de som regel, når jeg er nede, og jeg har efterhånden accepteret, at man sjældent laver noget godt i de perioder alligevel. Det vigtigste, jeg har erfaret, hvad angår sangskrivning, er, at man ikke skal være bange for at skrive en dårlig sang. Hvis man går ind i en sang med den frygt, så bliver det sjældent en god sang, måske fordi man ikke tør tage chancer.

At bringe sin musik frem
Det er altid spændende at spille et nyt nummer for nogen, og ekstrem sårbart. For det meste kan jeg mærke, når jeg har lavet et dårligt nummer, men hvis min mavefornemmelse er god, og modtagelsen knap så god, så gør det sgu lidt ondt.

Videoen
Da jeg skrev sangen, tænkte jeg ikke over, at ’Sort Regn’ også var betegnelsen for radioaktivt nedfald i forbindelse med atombombesprængninger, men det gik op for mig, mens jeg gik og tænkte over, hvad videoen skulle indeholde. Optagelserne er fra ‘Operation Crossroads’, en prøvesprængning som var en mindre katastrofe. Mængden af nedfald fik stoppet den tredje planlagte sprængning, og folk måtte evakueres fra den nærliggende ø Bikini pga. forureningen. Et interessant aspekt for mig var det ambivalente i fascinationen af atombomber. Så stor og ødelæggende en kraft, som bare tordner igennem alt. Det skræmmer mig, og sætter mit eget navlepilleri lidt i perspektiv.

Lyden af regn
I omkvædene og rundt omkring i sangen ligger der en lydflade, som lyder som regn, men det er synthesizer, ekko, rumklang, en hulens masse spor, panorering, eq og helt vildt meget tålmodighed og nørderi. Det startede som et sidespor, men jeg endte med at blive ret glad for det.

Værste omtale nogensinde
Hvis man kan anskaffe Gaffa fra November 2013, så kan man i feltet “Ganske kort” under demo-anmeldelser læse den værste omtale, jeg nogensinde har fået. Det er et kig værdigt. Det kan også findes som billede på Nordpås Facebook-side.

Fremtiden
Nordpå skal være et band med flere medlemmer, og det arbejder jeg hårdt på for tiden. Det bliver uinteressant i længden kun at være en mand om det hele.

Jeg har for alvor fundet den akustiske guitar frem igen, og computeren er i live-sammenhæng blevet droppet for nu. Jeg har planer om at lave noget elektronisk i en anden konstellation, men planerne for Nordpå er at samle et band og lade det forme den fremtidige lyd. Der er en stor koncert på vej for Nordpå i foråret, men det er endnu ikke offentliggjort.

Vil du vide mere?
Tjek Nordpå på Facebook
Lyt til mere Nordpå på Youtube

Teksten til ’Sort Regn’
Jeg har en angst
Som aldrig før
Her hersker tvivl
Bag en lukket dør

Er det vi gør
Det hele værd
Vi drikker ud
Mon det slutter her

Jeg drømmer stadigvæk
Om sort regn

Vi længes mod
Ukendt land
At sejle bort
Over oprørt vand

Jeg drømmer stadigvæk
Om sort regn

Jeg drives frem
Med stormens hast
I hver en havn
Er endnu en last

Vi kan dosere det væk
Glemme hvem vi er
Og ende i en blindgyde
Da synet forsvandt
Nu må det briste eller bære

Jeg drømmer stadigvæk
Om sort regn

Udadtil
Er alting som det plejer
Hvis jeg nu bare passer mit

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *