Teen Beams – Round The Cathedral

Teen Beams - Round The Cathedral

I denne uge har vi vendt tanker om nummeret ‘Round The Cathedral’ med Niklas Langeland Pedersen, der i denne sammenhæng kalder sig Teen Beams.


Et smut forbi kirken på vej hjem

Jeg er generelt inspireret af musik og oplevelser, jeg har med musik. Det her nummer, synes jeg, havde en lidt urolig og nostalgisk, men også ret opløftende fornemmelse. Jeg forbandt det hurtigt med en periode, hvor jeg var meget alene i Firenze, hvor jeg boede, gik masser af ture og havde en masse store forventninger til alle de fede ting, der ville ske for mig senere. Nummeret er et forsøg på at holde lidt fast i den følelse det gav mig at gå rundt alene og høre en masse musik, blandt andet Field Mice, Brighter, The Cure, Cocteau Twins, Grouper, Atlas Sound, Sun Araw og Fleetwood Mac for at nævne nogle, mens jeg lagde store planer for fremtiden.

I Firenze fandt jeg en lille forsømt kirke i engelsk-gotisk stil, som jeg altid endte med lige at slå et smut forbi på mine ture inden jeg gik hjem. Det farvede altid turene helt vildt og gjorde dem bedre. Det er også det, titlen refererer til.

Pakke sig ind i musikken
Som udgangspunkt behøver min musik ikke fortælle en “historie”. Jeg godt lide at jagte de følelsesmæssige oplevelser, jeg har haft med anden musik, ting som jeg ikke er i stand til helt at sætte ord på. Jeg er mere interesseret i musik som en slags rumlig oplevelse, man kan pakke sig ind i, være i og mærke. Jeg er hverken ude på at fortælle interessante historier eller gøre folk klogere. Jeg er ude på at lave musik der er noget – et eller andet – i sig selv. Der er ingen budskaber, men forhåbentlig ligger der, for nogen, en oplevelse i musikken.

To mislykkedes omkvæd
”Omkvædet” i nummeret er et uheld. Jeg kunne ikke få det til at fungere som jeg gerne ville, og besluttede mig for at skrotte det første omkvæd helt, men ”mutede” det bare for en sikkerheds skyld, mens jeg indspillede et helt nyt. Det fungerede heller ikke som jeg gerne ville have det til, og jeg besluttede mig for at arbejde videre med det første. Da jeg skruede op for lyden på det gamle spor, glemte jeg at skrue ned for det nye og kom til at høre dem begge to samtidig. Det gav en lidt underlig harmoni- og kanon-effekt jeg ret godt kunne lide. Det er måske svært at høre, men hvad man hører er i virkeligheden de to mislykkede omkvæd oven i hinanden.

Helt forskelligt fra starten
På den her plade har jeg generelt været meget inspireret af en 80’er- og tidlig 90’er-agtig, måske lidt ”engelsk”, guitarlyd. En lidt mere flanget og simpel melodisk guitar lidt henad Field Mice og Brighter. Førhen har jeg været meget optaget af især Ducktails’ og Beach Fossils’ guitarlyd og lige på det her nummer var det faktisk også det, jeg prøvede at ramme lidt mere. Altid med eftertryk på ”at prøve” fordi alt jeg laver bliver altid helt forskelligt fra hvad jeg regnede med, da jeg startede.

Opbakning og opmuntring fra pladeselskabet
Indadvendthed er helt klart et tema i min musik, og det hele er noget der bygger videre på sig selv, når jeg er alene og når jeg arbejder alene med musikken. Det er mit eget private rum som jeg først og fremmest forsøger at ramme og gøre levende for mig selv i den her form, selvfølgelig med det håb at der på den måde også er en mulighed for, at det kan betyde noget for nogen andre. Jeg har altid undret mig over, hvordan andre bands kan lave perfekte numre, som et band i en social ”jam-situation”. Det er noget jeg beundrer meget, men for mig kræver det altid en hel masse ro og stilhed at lave musik.

I det her tilfælde har det været en lille smule anderledes. Jeg har været i en lang og virkelig givende dialog med Subsuburban, som jeg rimelig hurtigt sendte nogle meget rå skitser til numrene og den samlede plade til. De har på den måde været med i hele udviklingen og leveret opmuntring og konstruktiv kritik, når der har været brug for det. Det har i det hele taget været en ret suveræn proces som jeg er dybt taknemlig for. På den ene side har jeg fået lov til at gøre præcis, hvad jeg havde lyst til, og hver gang jeg har haft brug for hjælp har Subsuburban stået klar med den viden jeg mangler og et netværk, der har løftet det hele.

Modtagelsen
Det er det nummer jeg har lavet som jeg har fået klart flest gode reaktioner på. Meget takket være, tror jeg, den video Alf Lenni fra Subsuburban har lavet til nummeret og lidt uventet radioluft på P3’s Det Elektriske Barometer.

Ride på en bølge
Jeg laver stadig musik på et niveau, hvor jeg lærer meget nyt og føler, jeg bliver bedre til det jeg gør hele tiden. Når jeg engang bliver for tilfreds med hvad jeg gør og jeg ikke selv kan mærke udviklingen så tydeligt længere, ændrer det sig måske. Men lige nu er det lidt ligesom at ride på en bølge, hvor jeg hele tiden føle at det næste nummer jeg laver bliver det bedste, jeg har lavet.

Teen Beams har netop udgivet sit første album på Subsuburban. Sidste år talte vi med Town Portal her på siden og dem finder du på selvsamme pladeselskab.

Vil du vide mere?
Køb ‘Round The Cathedral’ på Bandcamp
Tjek Teen Beams på Facebook

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *