Tidlige Armbånd – Din Natur

Tidlige Armbånd
I denne uge har vi snakket med Anders Hjernø, der er forsanger i bandet Tidlige Armbånd, om nummeret ‘Din Natur’, om at arbejde natten lang på en efterskole og om at indspille live.


Brændende rød Ringkøbing Fjord

Nummeret opstod under en jam med min ven Kristian, et par måneder før Tidlige Armbånd blev dannet. Det var på Kristians forældres efterskole sidste sommer. Vi havde lånt musiklokalet, et dårligt lydkort og havde brugt en hel dag på at indspille et soulnummer Kristian havde skrevet. Klokken er fire om morgenen, jeg er klar til at gå i seng, men Kristian husker mig så på, at den oprindelige plan var at indspille et nummer hver.

Jeg griber en guitar, fortæller Kristian, at han bare skal spille “noget punk”, og så bruger vi ti minutter på at rocke os frem til det, der stort set stadig er den oprindelige form og akkordrundgang i ‘Din Natur’. Vi indspiller det med en enkelt mikrofon, mens solen stiger op over en brændende rød Ringkøbing Fjord udenfor vinduet. Hvilket så er det billede, jeg tager afsæt i ti minutter senere, da jeg improviserer noget tekst – som i dag er bevaret som 1. vers.

Nummeret skrev jeg så færdigt som en helt langsom dronet ballade, som jeg spillede live alene. Det var før jeg havde et band. Da vi så lavede Tidlige Armbånd fandt vi det frem igen, og vupti, så fandt det sin endelige form, tekst og sound. Jeg tror, vi endte med at spille det igen og igen og igen, fordi det var sjovt. Det må siges at være en yndlingsaktivitet i Tidlige Armbånd. Drikke os stive og spille ‘Din Natur’, bare os tre.

Nummeret fortælle om noget uransageligt, impulsivt og nærmest dyrisk, som man oplever at støde ind i i sit liv. Det er den her nærmest mytologiske og helt vilde pigeskikkelse, der minder dig om, at du skal huske at være ridder, huske at elske og huske ikke at arbejde alt for meget.

Disney-agtigt
Folk har bidt meget værke i tempoet i sangen. Eller de forskellige tempi, hedder det nok nærmere. Jeg tror, at mange har haft optur over, at der er så meget musik i nummeret. Der er mange knaster, mange temposkift, meget feeling. Og så en temmelig knækket violinsolo til sidst.

Jeg synes selv, at strygerne og blæserne på nummeret skal have mange roser. Det er dem, der får det til at lyde så fantastisk Disney-agtigt, som det gør til tider. Vi synes også, at det er ret genialt med stykket i half-time efter 2. omkvæd. Det river godt i nakkemuskulaturen.

Lækker livelyd
Vi har forsøgt at indspille nummeret så hifi-som muligt i vores øvelokale. Vi har selvfølgelig indspillet det live, hvilket giver en meget god fornemmelse af mennesker og liv. Da det hele er indspillet i samme lokale, er der en del bas i trommemikrofonen, guitar i basmikrofonon osv., men igen, det giver også bare en del lækker livelyd.

Folk- og punk-inspirationer
Der er ikke lige nogle direkte inspirationer til det her nummer som sådan. Men vi har lyttet meget til Bob Dylan, The Band, Beatles og sådan nogle ting da vi indspillede vores EP, ‘Jeg Kunne Dig Rigtig Godt’. Lige med ‘Din Natur’ ved jeg ikke lige med referencerne. Jeg har ikke hørt vanvittigt meget punk, men jeg har nogle meget klare forestillinger om hvad punk er – det er jo også fint nok.

Bare ring
Jeg plejer at skrive sangene, og så spiller jeg dem for Kristen og Søren på min guitar. Derefter arrangerer vi sammen i fællesskab. Selve sangskrivningen er ikke så social, men arrangementsarbejdet er det i høj grad. Jeg kunne godt tænke mig at skrive mere sammen med andre, det kunne være meget sjovt at udforske. I ringer bare derudefra!

Teknikken til at få skrevet sange varierer enormt meget. Jeg har før i tiden skrevet meget “stream of consciousness”-agtigt, bare siddet og spillet og sunget mig frem til det. På det seneste har jeg prøvet at gribe det lidt mere litterært an – skrive teksten først, rime intelligent, bruge ordspil. Det dræbte sangene helt til at starte med, men nu går det bedre, tror jeg.

Vi har det meget godt med at vise ting frem til hinanden i bandet. Jeg viser tit ting frem meget, meget tidligt, og bruger det på den måde som en del af skabelsesprocessen. Vi har en ret stor respekt for hinandens idéer, så vi prøver stort set alle forslag, inden nogen siger, at det ikke går.

Sådan noget man gør, når man er færdig med musikken
Musikvideoen lavede vi, fordi vi havde nogle rimelig sjove idéer, plus en sommerferie hvor folk havde tid til at filme, klippe osv. Kristian var ude og rejse i perioden, hvor vi lavede den, så vi kunne ikke rigtig spille alligevel. Sådan tror jeg meget, at vi har det med det visuelle – det er sådan noget man gør, når man er færdig med musikken. Det må ikke stjæle tid fra at skrive og spille.

Det er lidt noget andet med covers. Dem kan vi godt lide at bruge længere tid på, men de hører ligesom også med i kernen af vores geschæft. Hvor musikvideoer måske er lidt mere perifert.

Gode piger kommer i himlen, slemme piger kommer over det hele
Vi udgiver plade nummer to her om en måned eller to. Den kommer til at hedde ‘Gode Piger Kommer I Himlen, Slemme Piger Kommer Over Det Hele’. Den er lidt mere spastisk end den første plade (‘Jeg kunne dig rigtig godt’, red.), og bider i lidt flere forskellige genrer. At lave den første var lidt en drengedrøm: kom lad os lave noget, der lyder lidt som Beatles! Vi er meget drevne af at prøve at lyde som de helt fede drenge. 2’eren er måske mere et udtryk for, at vi ikke synes, man skal være bange for musik. Selvfølgelig kan vi spille hiphop. Selvfølgelig kan vi spille dark og dyster disco. Selvfølgelig kan vi spille free. Og der skal stadig være violiner på!

Vil du vide mere?
Lyt til hele pladen ‘Jeg Kunne Dig Rigtig Godt’ på Bandcamp
Lyt til mere Tidlige Armbånd på Soundcloud

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *