Flod – Joki

Foto: Jacob Ljørring

De fire drenge fra Aalborg-bandet Flod bryder grænser og eksperimenterer på EP’en ‘Kurs’. Vi har snakket med dem om første single derfra ‘Joki’.


Inspirationen

Inspirationen til nummeret er lidt en blanding af mange ting. For et år siden begynde vi at arbejde i en mere elektronisk retning, samtidig med at vi begyndte at lytte meget til traditionel musik fra Kina og Japan. Både det pæne og klassiske musik, men også det mere ”beskidte” gademusik med store fælleskor på markedspladsen.

Mange af idéerne kommer fra random Youtube-videoer og andet som vi nørdede i skrivefasen.

Ingen mening tilknyttet
For os betyder ‘Joki’ ikke noget konkret. Teknisk set betyder det ”flod” på finsk, men det er aldrig sådan, at vi har tænkt det. Det handler mere om selve lyden af ordet, og den måde det ser ud på. Fordi det er et fremmed ord, og dermed – for de fleste – ikke har nogen mening tilknyttet, er ‘Joki’ kun, hvad man selv gør det til. Derfor virker det også forkert at sidde og snakke om nummerets konkrete betydning, netop fordi vi selv har forskellige meninger om det.

Samples og optagelser
De mange klokkespils- og spilledåsesamples definerer den elektroniske del af lydbilledet. Samples og optagelser er blevet klippet, blandet, pitchet og fucket up for at skabe det glitchy og pulserende elektroniske univers. Andre ”særlige” detaljer ved ’Joki’ er de skiftende taktlængder i b-stykket efter første vers og det midlertidige skift i toneart i c-stykket bagefter.

Tørt sted
Vi har fået meget positiv respons på ’Joki’. Den blev udgivet som single i august efter en lang pause fra koncerter, så den er måske også faldet på et tørt sted for dem, der har holdt ud så længe. Musikbloggen Musik mig blidt har givet os en masse rosende ord, og vi har landet en koncert på dette års Reeperbahn Festival i Hamborg. Så det er vildt spændende, og vi er rigtig taknemmelige for det!

Udvidelse af live-bandet
Vi står selv for arrangementet af både ’Joki’ og resten af albummet ’Kurs’. Vi har dog på hele pladen igennem skrevet musik til mange flere hænder end vi selv har. Derfor har vi udvidet vores live-band til syv, så alt stryg og blæs bliver spillet akustisk både på scenen og i studiet.

Musikalsk kulmination
Musikken på ’Kurs’ er et produkt af et par års eksperimenteren i øvelokalet. Vi har været vidt omkring, og ’Kurs’ er på en måde kulminationen af hele den musikalske ”rejse”. Det er svært at se det hele udefra, når man selv står midt i det, og det gør vi på mange måder stadig.

Fra ide til nummer
Selve ’Joki’ startede som et enkelt vers med trommer, klokkespil og klaver. Da vi optog idéen på iPhone, sad Nikolaj med klokkespil udenfor øvelokalet med lukket dør for ikke at blive overdøvet af trommerne. Det svingede fedt!

Det har været et generelt mantra for ’Kurs’, at alle idéer og brudstykker skulle have lov til at skifte plads i forhold til hinanden, så længe den nye sammensætning fungerede bedre end den gamle. Så der gik faktisk lang tid, før numrene begyndte at få en fast form. Det er en speciel måde at arbejde på, men også meget befriende, da der ikke rigtig er nogle regler eller grænser for, hvordan ens idéer kan udvikle sig.

Skrivefasen og indspilning
I skrivefasen er vi meget åbne og legesyge. En idé er kun fed til den bliver erstattet af en ny. Vi er meget fælles om det, og musikken er ligesom en slags åben diskussion. Alt det foregår i øvelokalet.

Da vi gik i studiet for at indspille pladen, havde vi allerede indspillet den som demo. Så ’Joki’ var stort set et færdigt nummer, der skulle genindspilles under optimale forhold. De store diskussioner om hvilken retning nummeret skulle tages, havde vi taget meget tidligere i processen.

Følsom proces
Det er en meget følsom proces for os at spille musikken for andre. Men det er samtidig også rigtig forløsende og fedt! For os handler det ikke så meget om, at alle kan lide vores musik. Det kan vi ikke tvinge folk til. Så vi prøver at lave musik til os selv og vores venner. Så håber vi bare på, at andre også kan lide det.

Diablo 3
Da vi indspillede demoversionen af ’Kurs’ i Nikolajs forældres stue, kom der alle mulige mærkelige lyde på optagelserne fordi dem, der ikke indspillede, lavede alt muligt andet. Det var lige efter at Diablo 3 blev udgivet, så der er intense museklik på stort set alle sporene. Vi bruger stadig nogle af de spor.

Fremtiden
Vi spiller et par koncerter i Jylland i løbet af efteråret. Og så har vi planer om en lidt større omgang koncerter rundt i landet til foråret 2014, hvor vi også satser på at komme udenlands igen. Vi er så småt allerede begyndt skrive nye numre. Så nu må vi se, vi glæder os!

Vil du vide mere?
Tjek Flod på Facebook
Køb ‘Joki’ på BandCamp
Følg Flods Tumblr-blog

Foto: Jacob Ljørring

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *