SuparDejen – Rager mig en skid


Den super rutinerede rapper SuparDejen er tilbage. Og denne gang med et gratis album, hvoraf 5 af numrene er produceret af Tue Track. Vi har snakket med ‘Dejen’ om ‘Rager mig en skid’.


Selvironi

Inspirationen til nummeret stammer fra alt hvad jeg ser og hører. Jeg synes en masse mennesker, og især rappere tager sig selv alt for seriøst. Så tracket er skrevet som et modtræk til det. Selvironisk og med humor.

Indtil videre har reaktionen været overvældende. Har fået masser omtale og views på Youtube. Havde ikke troet, at jeg ville få så meget opmærksomhed.

Fedeste linje?
Synes det er lidt svært at fremhæve noget fremfor andet, men ’Iben Hjejle’-linjen var den, der satte mig i gang med at skrive tracket, så den er nok det bedste bud. Og det betød også, at jeg skrev andre kendte med ind i resten af tracket.

Dissekering
Vi kan starte med omkvædet, der er drevet af et sample, og så er teksten bygget op efter det. Beatmæssigt er det den mest fyldige del, der dækker omkvædet, hvor der er ekstra keys osv. Så er der den almindelige vers del. Her er beatet det samme som omkvædet, men lidt mere underspillet. En ganske almindelig ting at gøre for at fremhæve tekst og skille de to ting fra hinanden.

Efter andet omkvæd er der et lille vers på 12 takter over en anden beat del. Dette var faktisk et helt andet beat som Tue Track havde sat sammen med det oprindelige. Tempoet er også en smule anderledes. I dette stykke har jeg lagt distortion på min vokal, både fordi det lyder fedt til beatet, men også fordi det deler de to vers, som ellers lyder som ét langt. Så er der en almindelig vers del mere og et omkvæd efterfulgt af et scratch stykke over samme beat del som det korte vers i midten. Jeg scratcher i Poul Bundgård samplet. Fade og slut.

Tue Track beats
Samarbejdet har, pga. travlhed m.m. primært foregået over nettet. Vi har sendt beats, ideer og færdige tracks via Dropbox. Og skrevet en hel del sms’er og naturligvis også mødtes i løbet af processen. Efterhånden som de forskellige tracks blev færdige, så mixede Tue Track beats, mens jeg mixede resten og mixede det sammen. Det har været en anderledes måde at arbejde på for mig, men det har virket glimrende.

Poul Bundgaard-samplet
Faktisk havde jeg valgt beatet og skrevet vers til tracket, da omkvædet blev til. Jeg havde et par ideer til noget omkvæd, men ikke noget jeg synes, var på plads endnu. Så besøgte jeg min søster, der ser rigtig mange gamle danske film. Hende og min nevø havde lige set filmen og gik og sagde “Det rager mig en skid… EN SKID“. Så måtte jeg jo lige høre om det lå rent i filmen, hvilket det gjorde, og så var ideen til omkvædet på plads. 15 minutter efter havde jeg skrevet resten af omkvædet. I øvrigt mens vi så film (griner, red.).

Skriveteknikker
Jeg arbejder forholdsvis hurtigt. Jeg har mange forskellige måder at gribe et track an på. Nogle skriver jeg on spot, hvor jeg måske bruger 1 times tid på et track. På den måde griber jeg momentet, og undgår at overtænke teksten. Andre skriver jeg ideer ned til og skriver det først, når der er nok til et vers. På den måde bliver det hele mere gennemtænkt, hvilket fungerer for nogle tracks. Det hele kommer an på hvilket type track det er, og hvad mit humør er. ’Rager mig en skid’ hører til den sidstnævnte måde. Hvor jeg har skrevet en masse ideer ned og derefter sammensat dem til vers.

Det er ikke så tit jeg har skriveblokade, og når jeg har, lader jeg bare være med at skrive. Det er jo ikke fordi jeg tjener millioner på min musik, eller at der står nogen og venter med pladekontrakter og emner, jeg skal skrive om (griner, red.). Jeg har al den tid jeg ønsker, og hvis et emne ikke er til at skrive om, hvorfor så gøre det.

Eminem-sammenligning
Efter at folk har hørt ’Rager mig en skid’ er der et par stykker, der har sammenlignet det med Eminems ’Just don’t give a fuck’. Det tager jeg som et kæmpe kompliment, da jeg ret godt kan lide det track. Men, som beskrevet tidligere, er omkvædet først skrevet efter resten af teksten, og det har aldrig været noget jeg har tænkt på.

Fremtiden
Min plade udkom d. 8 september. Udover det er jeg i gang med at crowdfunde en vinyl- og kassetteudgivelse af albummet på Booomerang.dk. Og så kan det jo være, at der kommer nogle spillejobs. Udover det er jeg i gang med et par andre musikprojekter. Et af dem er meget tæt på at være færdigt og bliver nok snart offentliggjort. Der er dog ikke datoer på noget endnu.

Vil du vide mere?
Download SuparDejens album ‘King Kong’ som mp3
Støt udgivelsen af ‘King Kong’ på vinyl og kassettebånd

Foto: Screenshot fra SPOL OP! for Sorte Får Cypher #13.

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *