Terminal Argh – Middle of a Western

terminal-argh

I denne uge snakker vi med Morten Umpff Langkilde, der sammen med Nana Schwartzlose udgør duoen ‘Terminal Argh’. Vi tager udgangspunkt i nummeret ‘Middle Of A Western’, hvor Peter Kingsbery er fornem gæstevokalist.


Internationalt samarbejde

Jeg (Morten Umpff, red.) har været fan af bandet Cock Robin siden midt-80’erne, og har siden fulgt forsanger Peter Kingsberys solo-karriere. I januar 2011 kontaktede jeg Peters management for at få lov at remixe et Cock Robin-track. Dagen efter var der positivt svar fra Peter himself, og jeg remixede 2 tracks fra Cock Robins seneste album ‘Songs from a Bell Tower’.

Herefter foreslog Peter, at han kunne skrive nogen tekster og synge på nogen af mine tracks. Via en fælles Dropbox og utallige mails er det blevet til en håndfuld co-writes, hvoraf ‘Middle of a Western’ er det første, der er blevet udsendt.

God gammeldags hængning
I en mail beskrev Peter Kingsbery sin tekst til ‘Middle of a Western’ sådan her:

The idea of ‘middle of a western’ was me imagining the public watching a good hanging back then.  the french were obviously there, maybe a few danes floatin’ about too…..the point being a lot of people milling about, talking amongst themselves….gossip…..a flood of excitement in town square..

Uafhængigt airplay
Vi har fået overvejende positiv respons både fra lyttere og medier, men opmærksomhedsmæssigt ikke helt så meget som vi havde håbet på. P4 mente, af tracket var for ‘indie’ for dem, P3 er vist stadig i gang med at svare. De mest positive reaktioner er kommet fra USA og Frankrig, hvor vi har fået noget airplay på uafhængige stationer.

Stramme kompositioner
Balancen mellem det meget stramme og enkle bas/beat, og Peter og Nana Schwartzloses store melodiøse stemmer, er det særlige ved nummeret. Jeg spiller hovedparten af instrumenterne på Terminal Arghs indspilninger. Guitar, bas, keys, beats og samples. På albummet medvirker gæster i form af mundharpe på to tracks, og harmonika på ét.

40 års inspiration
Inspirationskilderne for Terminal Argh er de sidste 40 års popmusik. Listen af bands der har en andel i Terminal Arghs lyd er lang og broget. Nye ting som Austra, Major Lazer og Teddybears, lidt ældre ting som Tricky og Massive Attack og PJ Harvey, pinligheder som Phil Collins og Rod Stewart, oversete 70’er-navne som Chic og Slade. Målet er at blande favorit-elementer fra hvad som helst, og så – forhåbentligt – ramme en lyd der er personlig.

Samarbejdet
Det var en udsøgt fornøjelse at arbejde med Peter Kingsbery. Han er en sød mand på 60, der (trods alt) har haft sin bedste tid, men som går nysgerrigt og open-minded til ny lyd, nye tider i pladebranchen, og nye måder at involvere sig selv på. Og så synger manden stadig som en drøm. Lyrisk skarp og med en enorm stemmemæssig spændvidde og -kraft. Et sikkert bevis på, at alder kun er et tal.

Koncentreret arbejde
Jeg spiller/klipper al musikken. Det er oftest koncentrerede perioder af et par dages varighed, hvor der indspilles/skrives/leges non-stop. Herefter følger en lytteproces på et par uger, og så et par dage med klipning, og numrene er klar til den efterfølgende proces.

Sideløbende skriver jeg tekster – typisk omhandlende hverdagsoplevelser, reaktioner på kærestebrud, savn, glæde – men ikke nødvendigvis rettet mod et udpeget stykke musik. Det er hér Nana Schwartzlose kommer ind i billedet. Vi mødes, lytter på tracks, kigger på ord, og bouncer lidt frem og tilbage omkring hvilke ord, der kan virke til et givent stykke musik. Nana laver melodierne og korarrangementerne, oftest båret af umiddelbarhedens store kick – f.eks. er ‘Breakfast in Bed’-vokalen (fra Terminal Arghs album) indspillet på 10 min i yderste hast inden Nana skulle nå toget.

Højere end på internettet…
Sidste år mødtes Peter Kingsbery og jeg i Berlin, efter et års flittig email-skrivning. Peters første ord var “You’re much taller than on the internet” – og det er blevet til titlen på mit første soloalbum, der udkommer i starten af 2014.

Musiksmag er en bred ting
Vi har selv så meget optur over både skabelsesprocessen og det færdige produkt, at den glæde næsten er nok. Vi vil naturligvis gerne opnå verdensherredømme og positive reaktioner fra alt og alle, men musiksmag er en bred ting. Så vi opfatter det ikke som nervepirrende eller følsomt at præsentere musikken for andre, når vi har skrevet noget nyt.

Vores erfaring viser, at skriveblokeringer ikke kommer, hvis vi holder os selv i gang. Og der er hele tiden noget at lave, når man er DIY-kunstner (do it yourself, red.).

Fremtiden
Vi har netop indgået i et samarbejde med booker-firmaet Islandkids, og det skulle gerne resultere i en masse koncerter fra efteråret og derudaf. Til september udsender vi, digitalt gennem Mabel The Label, en remixet udgave af vores debutalbum – ‘Terminal Argh Nightversions’ – som er helt nytænkte (og forlængede) versioner, udtænkt og klippet af Jah Bozo (The Smurques, red.) og jeg.

Vil du vide mere?
Tjek Terminal Argh på Facebook
Køb ‘Middle of a western’ på iTunes

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *