Apperaat – The Tide

Apperaat

I denne uge skal vi høre om nummeret ‘The Tide’ med duoen Apperaat. Den internationale kunstnerduo består af Niels Gade fra Aarhus og Tami Harmony Panik Vibberstoft, der bor i Utrecht, Holland. Læs med og få et indblik i dette kunstneriske pars arbejde med kunst fra forskellige dele af verden.


Om onlineprojektet

Tami bor i Utrecht, hvor hun studerer fine art, og Niels i Aarhus. Grundet afstanden mellem os er Apperaat et naturligt onlineprojekt, hvor musikken skabes gennem en konstant fildeling mellem Aarhus og Utrecht. Det er faktisk ret effektivt og fungerer super godt.

Vi arbejder begge i ProTools og det betyder, at vi kan arbejde hurtigt med skitser og ideer. Niels kan eksempelvis lave et semifærdigt track som Tami så skriver tekst til og synger på, eller Tami kommer med et helt track, men det kan også være små snaser, der så bygges op og sættes sammen. Niels har for eksempel lige modtaget en lydcollage, som Tami har optaget og lavet i Warszawa. Den arbejder Niels så videre på nu.

Vi kan også finde på at leje et øvelokale og bare køre en omgang jam. Det kan godt give tre-fire nye numre. Når vi så mødes, hvilket vi gør ofte, indspiller vi Tamis vokal og gør nummeret færdig.

Tænk at have faste øvelokaletider og faste øverutiner. Tænk hvis alle numre blev til på samme måde. Det ville vi simpelthen gå kold i. Rutiner holder slet ikke for os som duo. Apperaat forsøger at gøre det på en anderledes facon: med 700 kilometer mellem os og ekstremt travle dage. Når vi ses, har vi skabt nogle spændende rammer for en nytænkende måde at skabe musik på.

Tidevandet skifter
Ideen til nummeret kom efter en god oplevelse, vi har haft. Sådan går det ofte. Selve tracket bygger på guitar-riff med tanke på Bowies Rebel Rebel. Dog uden sammenligning i øvrigt. Riffet gik ret godt sammen med ordene “right here, right now“.

Titlen er en reference til, at tidevandet skifter. Men det går også i ring og kommer altid tilbage. Sangen handler om tidslommer, som man skaber sammen.

Vi laver alt selv i duoen. Hele vejen til video og stills. I øvrigt ser vi os egentlig ikke som et band, men mere som noget der går i retningen af et “art-act”, fordi vi laver så mange forskellige ting, blandt andet kunst, film og performance-forestillinger.

Vi vil gerne fremhæve xylofonen, de gennemgående guitar-rifs og de underlæggende ambientlyde. Derudover er nummeret mastered lige til kanten.

Hvis vi skal liste nogle af vores musikalske inspirationer må det være: Sonic Youth, Bikini Kill, Bowie, Nina Simone, PJ Harvey, Siouxsie and the Banshees, Kraftwerk, Devo, Black Keys og Sex Pistols.

Album til september
Nummeret er blevet rigtig fint modtaget på anerkendte danske og udenlandske blogs. Vi er blandt andet blevet præsenteret på Amazing Radio UK af selveste Simon Raymonde fra pladeselskabet Bella Union, og så har flere amerikanske radiostationer bedt om få lov til at lytte til albummet. Det udkommer dog først til september.

Fejl kan udnyttes
Nogen gange kører det lynhurtigt og nummeret kommer af sig selv. Andre gange kan vi arbejde flere måneder med et track, og så fungerer det alligevel ikke.

Tami har lige skrottet et track, som Niels har arbejdet længe på, og Niels én af hendes tekster, men sådan er det bare. Det går begge veje og vi har besluttet os for ikke at være sarte. Generelt er vi hurtige – meget hurtige. Musikalsk forsøger vi at blande tingene ind og ud af hinanden. Vi forsøger at finde det skæve og det kunstneriske i den musik, vi laver. Derudover skal det fremhæves, at vi arbejder meget med temaer/rifs, loopteknik og ikke mindst fejl. Det andre måske vil opfatte som en fejl/en forkert lyd i en optagelse, dét isolerer vi og bruger kreativt. Fejl er ikke tilfældige – de er tilgængelige og skal bruges.

Smid det væk
Nogen gange sker der bare ikke en pind, men vi er faktisk ret gode til at sparre og hjælpe hinanden, hvis en af os er kørt fast. Derudover har vi konstant så mange ideer, at det løser sig. Endelig forsøger vi at huske på PJ Harvey’s ord om “at hvis et nummer ikke fungerer efter 15 minutter, så smid det væk

Tag væk
Det sker jo nu og da, at man intet kan. Det er som om, alt hvad man giver sig i kast med, bliver noget forfærdeligt bras. Det er som regel fordi inspirationen ikke rigtig er der, at man ikke gør det af nødvendighed, men bare fordi man burde. I de tilfælde stikker Tami som regel af nogle dage. Meget spontant, meget uovervejet. Tami har netop været fire dage i Warszawa, fordi hun havde ikke bare skriveblokade, men også tegneblokade, idéblokade og andre slags blokader. I Warszawa havde hun fuldstændig tid for sig selv i en by hun ikke kender og som taler et sprog, hun ikke forstår. Der er ikke noget mere inspirerende end at føle sig fremmed og ny. Og så er hun forelsket i betonblokke. Hun kom hjem for to dage siden, og Niels har allerede modtaget en sangtekst og en lydcollage i sin indbakke.

Hopper i badekarret i stedet
Det visuelle element betyder absolut lige så meget som musikken. Tami er en meget visuel person i den forstand, at hun har brug for at definere alting visuelt. Derfor er det enormt vigtigt at have mange billeder og videoer af Apperaat. Desuden kan hun slet ikke lade være. Apperaat er et projekt, der kan rumme mange visuelle eksperimenter, og det er Tamis opgave, at det sidder lige i skabet. Videoen til ‘The Tide’ så helt anderledes ud på idéplan. Alt var planlagt og enormt “stylet” og gennemtænkt. Tami ville helt klart alt for meget på én gang, og da vi stod klar på stranden med makeup på og det rigtige tøj, så faldt det hele bare til jorden. Så sagde hun bare “Ej, det går sgu ikke Niels. Det fungerer slet ikke“. Så hoppede hun i badekarret i stedet.

Efter at have brugt timevis (til hun var helt fuld af rynker) i forældrenes badekar på at filme sig selv, var turen kommet til at skyde Niels’ scener i hans badekar. Tami havde egentlig forestillet sig, at han skulle sidde i vand ligesom Tami, men Niels havde lige fået nye bukser i julegave, så det kunne der sgu ikke blive tale om.

Overraskelser i vente
2013 bringer mange nye ting. Vi udgiver album omkring september, og vi overvejer lige nu en publishing-aftale, som vi er blevet tilbudt. Vi skal lave live-ting, plus udvikle en ny performanceforestilling. Vi skal blandt andet også lave nogle små film for eksterne kunder. Og masser andre spændende overraskelser!

Vil du vide mere?
Tjek Apperaat på Facebook
Lyt til Apperaat på Soundcloud

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *