Atomfax – Brun og Grå

Atomfax

I denne uge har vi snakket med Andreas Hjertholm, der er sangskriver i bandet Atomfax. Nummeret ‘Brun og Grå’ er på bandets debut-EP og indspillet i samarbejde med Nikolaj Nørlund. Læs med om hvordan alle har et bud på, hvad der er sexet, og hvorfor der ikke er nogle forventninger til noget.


Funky uden at blive fesent

I øveren havde Martin og Jeppe, i en af vores mange improvisationer, ramt et meget swingagtigt, men samtidigt dybt mekanisk vibe og Anders og jeg fulgte med efter bedste evne.

Vi opdagede, at vi havde pludseligt skabt noget som både var sexet og samtidigt et stykke musik, vi kunne lide. Endda helt uden at det blev sådan en R’n’B-agtigt. Vi vidste ikke helt hvad vi havde med at gøre, men det føltes uhyggeligt rigtigt og kom til at ændre vores syn på vores musik fremover.

Vi kunne mærke, at når vi satsede lidt ved at bringe nogle sexede elementer ind i sangen, ville vi aldrig komme til at skabe den fesne form for popmusik, som vi normalt går rundt og har det lidt svært med. Krydrede vi musikken, fik vi dermed lov til at udforske og eksperimentere meget mere med musikken end vi ellers ville, hvis vi var blevet i vores “comfort zone”. Musikalske døre blev åbnet for os og det var svært at ikke bukke under for drifterne.

Ingen kan forsikre
Der føres petitesse kontrol med vores liv, helt ned til de helt små udsving, som for eksempel hvilke farver tøj kan jeg sammensætte, og hvad siger vejrudsigten i morgen. Øverst på dagsordenen skal man både anskaffe en ulykke og livsforsikring. Lige netop de emner er lidt svære at forsikre, for vi kommer virkelig til at opleve en del død og ulykke i vores liv. Ikke mindst enden på vores eget. Selv redningsbåde er ikke altid den ultimative løsning på alle vores problemer, når vi en dag ikke kan reddes.

Normalt har vi den holdning i Atomfax, at enhver tolkning eller udledning af tekstens indhold, er mindst ligeså korrekt og relevant som nogen anden. For os er titlen ‘Brun og Grå’ en reference til de “sikre” valg i livet, vi mener de fleste mennesker tager.

Masser af nøgne damer
‘Brun og Grå’ har været en af de sange fra vores EP, som vores lyttere og anmeldere særligt ofte har bidt mærke i. Det er på mange måder et af vores mere enkle numre, men alligevel er formlen her nok lidt anderledes, i forhold til måder at tænke klassisk rockmusik. Jeg tror faktisk, at det er det sexede element, jeg nævnte tidligere.

Alle har et bud på hvad der er sexet, men det er langfra alle der får lov til at finde det i musikken. Sexet musik er jo meget per tradition forbeholdt mainstream, hvilket vi selvfølgelig meget gerne vil lave om på. Vi vil som band godt have lov til at åbne et par vinduer ud til lytteren med masser af nøgne damer og hvad man nu ellers har lyst til.

Hvem taler jeg med?
En sætning som betyder meget for mig findes i andet vers, og lyder: “Hvem er det du taler med i din tankesstrøm?”

Når jeg går rundt i mine tanker, så jeg har jeg altid den konstante indre dialog med mig selv. Og i al sin enkelthed… hvem er det man taler med? Er det gud? Er det dig selv? Eller bor der en anden person inden i dig som altid følger dig, går med dig i bad, på toilet og passer på dig, hvem ved? Og er det overhovedet væsentligt? Det synes jeg.

Et tredje øre
Da vi gik i studie med “Mekonium” var vi kun os fire. Det skal dog siges, at Nørlund var rigtig god til at komme med feedback og ideer til hvordan sangene også kunne arrangeres om, og det var guld værd at få det indspark fra en gæv og ikke mindst dygtig gut, som ikke havde hørt eller spillet sangene til ukendelighed inden optagelserne.

Inspirationskilderne
I bandet har vi har nogle ret forskellige præferencer i bandet for hvilken musik vi sætter på derhjemme. Dét er et af de vigtigste elementer til at skabe den musik vi gør. Vores yndlingsmusik samlet set, spænder alt fra hård metal til psykedelisk 70’er-folk og bossa nova.

Ingen forventninger
Oftest starter vores sange med, at jeg som forsangeren kommer med nogle akkorder, melodi og tekst. Mit hoved er på det tidspunkt godt fyldt op med sammentømrede ideer omkring hvordan sangen kommer til at lyde.

Når vi så går hjem fra øvelokalet, har sangen nået at ændre sig på så mange fronter, at jeg efterhånden er stoppet med at have en forventning til hvordan sangene skal lyde. Og det er virkeligt befriende i skabelsesprocessen.

Vi har et dogme i bandet der hedder, at vi ikke blander os for meget i hvad hinanden spiller. Det synes jeg skaber masser af tillid, samt en åbenhed for de spændende tiltag der end måtte opstå, som jeg ikke selv kunne have kommet med.

Trancedissektion
Når vi kigger på sangene i deres spæde stadier, har vi en særlig teknik som vi kalder trancedissektion. Vi  dissekerer grundideen op i mange forskellige stykker. Så tager vi et stykke af gangen. Den musikalske bid vi kigger på, bruger vi tit en hel eller halv time på at spille. Vi stopper først når vi 100% tilfredse med hvordan vores instrumenter lyder hver især i de enkelte stykker.

Ud fra vores trancedissektion, oplever vi egentlig aldrig skriveblokader. Forr mig som tekstforfatter, er det vigtigt også at kunne bruge en eventuel blokade som inspiration. Derudover prøver vi som band altid at skabe et helt nyt nummer og spille tingene på en måde vi ikke har gjort før. Det i sig selv kan være med til at fjerne en præstationsangst omkring at skabe det perfekte eller det som lige er vores lyd.

Tag godt imod os
For mit vedkommende, havde jeg faktisk slet ikke nået at forestille mig, at der også var folk der ville høre vores musik, men i takt med at vi udgav vores debut, dukkede en masse spændende muligheder op, søde folk der ville hjælpe os og en meget lækker respons. Når vi nu ved, at der sidder nogen derude, der ligesom os glæder sig til næste udgivelse, så håber vi at de vil tage godt imod os endnu engang. Det er dog ikke noget vi tænker så vanvittigt meget over, når vi står i skabelsen af sangene.

Nørlund tog godt imod os
Flere af os i Atomfax har haft Nørlund som en meget vigtig brik i vores livs soundtrack til vores aftagende ungdom. Så at skulle indspille vores debut med Nørlund som producer var i sig selv et vildt udgangspunkt.

Efter nogle enkelte takes, spurgte Nørlund os meget hurtigt i processen om vi var interesseret i hans feedback eller om vi bare ville gøre vores ting. Vi var naturligvis meget interesseret i hans feedback. Han var meget ærlig omkring hvad han kunne lide og ikke kunne lide af vores ideer og meget fokuseret når vi skulle bruge ham, så det var en kæmpestor fornøjelse for os.

Helt bag knapperne
Resten af 2013 har skarpt fokus på vores næste udgivelse. Lige for tiden arbejder vi intenst på vores materiale for at blive klar til indspilningerne. Vi har fået en ny producer på banen, som ikke kun er en levende legende, men også er en af vores helte… Så vi laver en cliffhanger og venter lidt med at fortælle, hvem vi har med at gøre.


Vil du vide mere?

Tjek Atomxfax på Facebook
Lyt til Atomfax på Soundcloud
Besøg Atomfax – og download debut-EP’en – på deres hjemmeside
Se ‘Brun og Grå’ og andre videoer på YouTube

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Én kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *