Pede B – Når det nok feat. Erik Clausen & Ayoe Angelica

pede-b
I denne uge har vi sat en af Danmarks mest produktive rappere i stævne – Pede B. På ét år har han udgivet to meget personlige albums i samarbejde med DJ Noize.

Italiensk arbejdsro
Jeg skrev nummeret i sommeren 2012, da jeg var 2-3 ugers tid nede og besøge min italienske familie. Min mobil havde intet signal, og der var kun internet på nabobyens computercafé, så jeg fik koblet hjernen en del af og skrev omkring syv numre, mens jeg var dernede.

Min inspiration var faktisk i første omgang en video, jeg havde set på nettet, hvor en eller anden britisk rapper fremførte en tekst udelukkende over en akustisk guitar. Det virkede bare så bart og ærligt, når det blev sat op på den simple måde. Jeg havde naturligvis ikke en instrumental med til Italien, der var på præcis den måde, så jeg skrev faktisk nummeret til instrumentalen til Tung Mand Tid, der er et nummer jeg udsendte sidste år med Benal og Nixen. Da jeg så kom hjem spillede Noize guitaren på beatet, som vi så fik Thor Madsen til at genindspille lidt mere elegant. Efterfølgende smed Noize en masse andre elementer på nummeret, da han nok ikke var så meget med på ideen om ren guitar og rap, som var mit udgangspunkt. Men jeg er glad for resultatet!

Bagefter skrev vi sammen omkvædet, som Ayoe Angelica så indspillede. Ayoe er fantastik at arbejde sammen med, både pga. hendes store professionalisme, smittende humør og talent. Noize fik fat i Erik Clausen og indspillede hans del over en bajer en eftermiddag, hvor jeg desværre ikke selv kunne være i studiet. I det hele taget er jeg glad for, at vi fik ham med på nummeret. Et af fællestrækkene på de to Over Askyskyen var, at vi har haft ret anderledes gæster på, end hvad man normalt ser på en dansk hiphop-udgivelse. Så der passer Erik jo ret godt ind!

Stress, stress, stress
Jeg har tit tendens til at stresse en del over alle de ting, jeg gerne vil nå i forhold til musikken. En af de ærgerlige ting ved stress er jo, at man bliver blind over for de sejre, man faktisk får, og udelukkende fokuserer på, hvad der ikke lykkes. Noize er helt modsat mig på den front, og bruger en del energi på at tale mig ned, når jeg helst vil svinge en næve i hovedet på endnu en musikbrancheperson, der stikker en kæp i hjulet på vores projekt… Han har en anden tankegang og vil hellere koncentrere sig om at lave god musik – og så lade være med at fokusere på alt det “uden om musikken”. Det er en ting, jeg virkelig misunder ham! For ham var det vigtigt, at vi lavede et nummer, om netop dette emne, på Over Askeskyen 2.

På nummeret snakker jeg en del om min egen stress, når alt ikke går som man gerne vil. Det hele bunder vel i en eller anden form for usikkerhed, når man bliver vred over, at et projekt ikke får den medgang, man gerne så. Jeg er faktisk lidt skizofren på det område, da jeg på den ene side er ret glad og taknemmelig for al den medvind, vi har fået, og på den anden side lader mig irritere, når folk ikke gider spille bold med os. Så kan man blive sådan helt “hvorfor får vi ingen airplay? Hvorfor gider dem og dem ikke booke os selvom de har lovet det? Hvorfor giver dem og dem os den kolde skulder?” og man kører sig selv helt op. Den slags er jo pisse selvforstærkende, når man stresser og hjernen kan køre ud på et helt irrationelt spor, hvor man til sidst har lyst til at give dem alle sammen fingeren. Det er jo ikke det mest konstruktive…

På nummeret snakker jeg også om min ene fætter, der desværre har lavet en masse lort, men stadig står som en rigtig stærk person for mig. Jeg ser ham ikke så ofte som da han boede i DK, men han spørger altid glad ind til musikken, selvom han bor i et andet land og ikke kan sige særlig mange ting på dansk.

Skriveblokader skal arbejdes væk
Hvis du har siddet seks timer og stresset over et tomt stykke papir og så går i seng, vil din hjerne være fyldt med inspiration næste morgen. Jeg ved ikke hvorfor, men det virker altid for mig. Pres dig selv! Det virker derimod ikke, hvis man bare kigger på et blank stykke papir i 30 minutter og derefter stener Facebook de næste 5,5 time (griner, red.).

Nogle gange presser jeg mig selv til at tage i studiet og arbejde fra tidspunkt A til tidspunkt B og andre gange hygger jeg mere med det. Det kommer nok lidt an på, om jeg har en deadline, jeg gerne vil overholde.

Musikvideoen
Musikvideoer er nærmest essentielt i dansk rap anno 2013. Eksponeringen er jo guld værd, og den pointe, man forsøger at få frem gennem musikken, kan yderlige understreges visuelt. Jeg har været en masse indover vores andre musikvideoer, men denne her er faktisk mere et kreativt samarbejde mellem instruktør Jesper Skoubølling og Noize. De to er gamle venner og havde en fælles vision, så jeg blev for en gangs skyld bare bedt om at være på en bestemt adresse på et bestemt tidspunkt, så vi kunne skyde løbescenen.

Jesper blev faktisk slemt syg med leverbetændelse, efter vi havde skudt videoen, og endte med at tabe sig over 20 kilo. Han sendte klippearbejdet videre til sin talentfulde bror Kenneth og dikterede fra sygesengen, hvordan han gerne ville have resultatet så ud. Jeg er imponeret over, han kunne fortsætte arbejdet med videoen selvom hans krop var helt nede i en periode.


Fremtiden
Vi havde en landsdækkende tour i april umiddelbart efter albummet udkom – hvor vi bl.a. fyldte Pumpehuset i København. Nu har vi så en række shows hen over sommeren og drager på en mindre tour igen til efteråret.

Derudover arbejder jeg på nyt materiale, som jeg håber, kan munde ud i en ny gratis udgivelse inden alt for længe. Som udgivende musiker afhænger pladesalg efterhånden næsten af fans’ velgørende, så det pæneste jeg kan gøre, når folk gider købe vores lort, er vel at lave et par gratis ting efterfølgende.

Vil du videre mere?
Tjek Pede B på Facebook
Følg Pede B på Twitter
Køb Når det nok på iTunes

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *