Machacha feat. DJ Noize – Stingermissil

machacha

Machacha er også kendt som Mattæus fra den legendariske, danske hiphop-duo Takt og Tone. Som Machacha har han indtil videre udgivet to albums. Vi har snakket med rapperen/produceren om det hårdtslående nummer “Stingermissil”, der er featuring DJ Noize.

Inspirationen
Måden jeg kom op med ideen og titlen til nummeret var, som så mange gange før, fra mine notesbøger. Der noterer jeg spændende emner, sætninger, rim og sangtitler jeg gerne vil arbejde videre med senere. Da jeg havde lavet grundideen til beatet, som i starten bestod af bas og nogle trommer, der lød ret langt væk fra, hvordan de endte op med at lyde, kiggede jeg i mine noter og faldt med det samme for titlen Stingermissil.

Nummeret dissekeret
Titlen refererer, for mig, til noget, der er blæret, overlegent og dødbringende. Og Baws!! Jeg syntes, det kunne være spændende at kombinere de rå tromme/bas spor og den westcoast-inspirerede guitar med noget med tilbagelænet “jeg-har-styr-på-det-her” flow.

Det gennemgående groove i sangen er en blanding af noget meget tungt og beskidt (primært bassen og trommerne) og noget mere let og groove-baseret (guitar-figuren og forskellige synths). Det synes jeg personligt giver et spændende mix, og gør det interessant at lytte til.

Ordene i omkvædet definerer meget godt hele nummeret. ”Baws” og ”Stingermissil”. Det er dem, man kan umiddelbart kan huske, når man har hørt tracket. Nummeret er delt op i den traditionelle vers, omkvæd, vers, omkvæd, men er krydret med et langt c stykke til sidst med scratch. En lidt utraditionel måde at slutte en nummer på. Især med tanke på, at det var min første single fra mit album “LIV”.

Featuring DJ Noize
Det giver nummeret noget helt særligt, at Noize er med på det. Han er, efter min mening, en af de bedste dj’s i verden, så det var selvfølgelig en kæmpe optur at få ham med. Han har lavet sin part i sit eget studie, og vi har så sendt filer frem og tilbage til hinanden indtil, vi var tilfredse. Jeg kom med et løst oplæg, der hed, at han skulle cutte ordet ”Baws” i omkvædet, før jeg sagde ”stingermissil”. Så ville jeg gerne have sætningen “Født som en kriger” ind i slutningen af nummeret. Den sætning er faktisk fra mit nummer “Født til det” på min første plade. Resten af scratchen i intro og outro, har Noize selv taget initiativ til. Jeg tror, han syntes, det var et cool track, og derfor fik han lyst til at lægge en masse fede cuts på det. Og det endte jo op i noget muthafuckin dope scratch!!!

Positive tilbagemeldinger
Folk har taget rigtigt godt mod nummeret såvel som videoen. Jeg har fået mange positive tilbagemeldinger både fra venner og bekendte og en del fans, der har skrevet til mig via Facebook og min hjemmeside. De fleste har tilkendegivet, at de synes, det er et rigtig godt nummer. Det gør mig selvfølgelig rigtig glad og stolt!!

Rigtig mange beats
Jeg producerer stort set alt musik, jeg laver, under navnet Machacha selv. Det har en masse fordele, såsom man kan få det præcis som man vil, men også en del ulemper, f.eks. at man en gang imellem mangler et kreativt input fra andre mennesker, der laver musik i samme boldgade som en selv. Jeg laver rigtig mange beats. Mange af dem forbliver skitser indtil jeg – eller en anden rapper – vælger produktionen. Når jeg laver et beat, ved jeg næsten med det samme, om jeg selv vil lave et Machacha nummer over det. Det er noget med stemningen i beatet, i tonerne i groovet osv.

Fra demo til færdig version
Numrene på “LIV” er lavet på mange forskellige måder. Nogle af tracksene er lavet på en dag, mens andre er blevet til over et helt år eller mere. Demoen til ”Stingermissil” indspillede jeg på en time i mit studie derhjemme. Jeg havde ikke hele teksten klar, så enkelte linjer er faktisk freestyle. Jeg så det klart som en demoversion, men blev senere ret glad for resultatet, og vokalerne på den endelige version stammer fra den session.

Beatet derimod er der blev pillet meget ved. Saqib Hassan har hjulpet mig med at mixe ca. halvdelen af numrene på albummet – deriblandt ”Stingermissil”. Efter ham og jeg havde haft fingrene i det, lød den endelige mixede version en del anderledes end før den røg til mix. Bl.a. distortede vi trommesporet og fremhævede guitaren med mere rumklang og delay.

Skriveblokader
Når jeg får skriveblokader lader jeg simpelthen bare være med at skrive. Jeg har erfaret, at det ikke nytter noget. Hvis man prøver at fremtvinge en kreativ proces, bliver det, i mit tilfælde, til noget ubrugeligt lort. Så hvis jeg har skriveblokader, som oftest ikke varer mere end højst et par uger, laver jeg bare beats i stedet. Hvis det heller ikke fungerer, laver jeg noget helt andet end musik. I øvrigt tror jeg skriveblokader kommer, fordi man ikke pt. har noget vigtigt på hjerte. Hvis man ikke kan føle det, man skriver, så er det bedst at lade det ligge til man er inspireret igen.

Videoen
Videoen har lavet i samarbejde med Jacob Lynge. Vi har filmet langt det meste af videoen i Noizes kælder. Vi slæbte et bord og en pladespiller ned i kældergangen, og rykkede lidt rundt på nogle lamper i loftet og så trykkede vi record. Lynge er sindssygt god til at klippe, derfor fungerer videoen, efter min mening, rigtig godt til nummeret.


Live
Jeg har spillet ”Stingermissil” live en del gange nu, og publikum tager generelt godt imod det. Det er tydeligt, at der altid er nogle stykker, der kender nummeret i forvejen. Det er altid fedt at spille for folk, som digger ens musik. Det bliver jeg aldrig træt af.

Fremtiden
Jeg har en del projekter i 2013. Jeg skal fortsætte med at promovere “LIV” og forhåbentlig ud og spille live med albummet. Derudover dropper jeg et mixtape der kommer til at hedde “Connaisseur” til sommer på gratismixtape.dk. Der vil være remixes af numre fra “LIV” fra nogle dygtige producere, og der vil være nogle numre, som ikke kom med på albummet og en masse nye numre med nogle spændende featurings på. Tilgangen til mange af numrene på mixtapet er lidt friere og løsere end på et decideret album. Jeg sampler bl.a. både “Midt om natten” med Kim Larsen, og laver et remake af et Fallulah nummer.

Desuden har jeg lavet en gruppe med sangeren Nikolaj Grandjean, som vi kalder Dobbeltsyn. Det ser jeg meget frem til at arbejde videre på. Vi er i øjeblikket i gang med at lægge de sidste hænder på en demo, vi vil prøve at shoppe til nogle pladeselskaber. Det er et spændende og udfordrende projekt, som hiver både Nikolaj og mig nogle steder hen, vi ikke har været før. Og det er inspirerende og dejligt!! Og så har jeg også gang i et par projekter mere, som indtil videre, er hemmelige.

Vil du vide mere?
Tjek Machacha på Facebook
Køb Stingermissil på iTunes

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

3 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *