Kat Boelskov – You Lied To Me

Kat Boelskov - You Lied To Me. Fotograf: Sofie Nørregaard

Kat Boelskov er helt igennem do-it-yourself-typen. Skriver, optager og producerer sin egen musik. Nu er det tid til, at hun deler sine tanker bag ‘You Lied To Me’ med os.

Ræsonnement
Jeg ved, at noget af det mine fans værdsætter mest, er, at jeg frem for alt er oprigtig og personlig i min musik. Jeg formidler følelser og hændelser, som jeg selv har mærket og oplevet, hvilket dette nummer er et tydeligt eksempel på. Det ræsonnerer med oplevelser, de selv er gået igennem. De, der er blevet løjet for, eller er blevet skuffet over en anden person, føler sig genkendt og forstået. Jeg har fået flere mails fra fans med den klassiske “Det er jo mig du skriver om, det er mine følelser!”, hvilket også er sket med dette nummer. Jeg har faktisk også oplevet én, der begyndte at græde under dette nummer under en live performance.

Erkendelsen
Mit forhold til en god ven har inspireret mig til at skrive flere af mine tekster, på godt og ondt.

Jeg skrev ‘You Lied To Me’ efter en skjult – eller fortiet – sandhed kom frem. Jeg blev så inderligt skuffet over at en person, jeg troede jeg kendte 100%, var en jeg alligevel ikke kunne stole helt på.

Samtidig kom nummeret ud af en erkendelse af, at intet menneske er perfekt. Selvom jeg ellers havde troet, at personen her netop var det, og at man lægger op til at blive skuffet, hvis man sætter folk på en piedestal. Intet menneske kan leve op til rollen som fejlfrit ideal, hvilket også er grunden til, at jeg kunne tilgive hvad der skete, og at vi stadig er nære venner i dag.

Flydende form
Jeg har altid svært ved at holde mig til et standard arrangement med vers, omkvæd, c-stykke, etc. Så mine numre ender ofte med en mere “flydende” form, flere gange med en lang ordfyldt outro, hvor jeg når at sige alt det, jeg har på hjerte til dét nummer, der ikke var plads til i versene. Det er tilfældet i ‘You Lied To Me’ og det sidste stykke, der virkelig tager mig tilbage i den følelse, jeg havde, da jeg skrev det. Det er lige sørgeligt hver gang.

Ambitionen om en producer
Da jeg selv laver langt det meste af min musik, er det absolut en indelukket (og til tider ensom!) proces – lige fra start til slut. I dette nummer, er jeg faktisk ikke helt tilfreds med produktionen, fordi jeg synes vokalen er lidt for “mumlet”. Det har heller aldrig været mine producer-skills, der har været min stærke side. Jeg har svoret, at på den næste plade skal jeg hooke op med en dygtig producer, så jeg kan koncentrere mig om at skrive og komponere. Men det sagde jeg også efter første plade, og det skete jo aldrig. Så nu må vi se, hvad der sker.

Kom nu ud og leg
En ting der ofte kører på repeat er mine venner, der råber “Kaaaat, kom nu ud og leg!” efterfulgt af mig, der siger “Nah, jeg sidder lige og roder med noget”. De fleste har vist accepteret, at jeg er et yderst kedeligt bekendtskab i perioder. På et par af mine numre har jeg arbejdet sammen med David Hertz, som er en dygtig musiker og producer, men selv i de tilfælde, er det ofte en proces, der foregår over Dropbox, hvor vi smider de forskellige filer frem og tilbage. Så stadig ikke særlig socialt.

Simpel tilgang til at skabe
Min arbejdsteknik er egentlig ganske lige til. Når jeg føler noget stærkt, skriver jeg det ned, som regel helt uden tanke på, at det skal ende med at blive en sang. Det kan enten udspringe af en konkret situation, jeg har oplevet, et minde, eller en forestilling om noget, der kunne ske.

Da jeg ikke kan spille noget instrument som sådan, men bare eksperimenterer, er det oftest musikken, eller en outline af den, der kommer først, hvorefter jeg finder mine tekster frem og ser, hvad der passer. I andre tilfælde opstår ordene af sig selv sideløbende med at musikken tager form.

Det svære er jo så – efter man har hældt alle mulige følelser og beskrivelser ud på papiret – at få det arrangeret til noget, der giver mening som en sang. Det er ofte den del, jeg ikke altid har lyst at gå i krig med, og derfor udskyder til “en anden dag”. Det er ikke en blokade som sådan, det handler mest om bare at tage sig sammen. Jeg har også perioder, hvor jeg intet får skrevet, men de gange er der altid masser at tage fat på i bagkataloget.

Frygten for at udlevere
At skrive noget og bringe det frem til andre, er en nervepirrende og meget følsom proces. Jeg stræber efter ærlighed og gennemsigtighed i alt jeg er og står for, også selvom det kan være rigtig sårbart at blotte sig på den måde. Jeg har lang vej endnu til at blive 100% what-you-see-is-what-you-get. Musikken er dog en af de dele, hvor jeg mener det lykkes.

Noget af det sværeste er at undgå at udlevere andre mennesker gennem mine tekster, når noget i vores relation kickstarter en inspiration i mig. En af grundene til jeg stoppede med at blogge, var, at jeg var bange for, at andre mennesker ville føle sig udleverede eller “brugt”, hvis de genkendte sig selv i en beskrevet situation, som i dét medie kunne blive langt mere detaljeret end i en sang. Det er jo ikke noget, de selv har bedt om. Men nogen gange kan det ikke undgås, for eksempel her i “You Lied To Me”. En sang, som jeg også af og til føler mig tarvelig over at have udgivet.

Udleveret af en ukendt
Nummeret er faktisk et af mine allerførste, siden jeg begyndte at lave min egen musik i 2009, og det har ligget på min computer og rumlet rundt i forskellige former i al den tid. Jeg ved ikke, hvordan det har ladet sig gøre, men en tidlig version i dårlig kvalitet, blev postet på Youtube tilbage i 2010 af en pige, jeg ikke aner hvem er. Det var før jeg overhovedet selv begyndte at poste videoer, så jeg var helt vildt stolt!

Fremtidens planer
Først og fremmest er jeg endelig begyndt at spille live. Jeg skulle lige have et par års tilløb, før jeg var klar til det, men nu er det bestemt noget, jeg vil prioritere. Jeg kan findes rundt omkring i Danmark, men fortrinsvis København over sommeren med min live-makker, Ida Exner, som akkompagnerer mig på ukulele, violin, mundharpe og diverse percussion. Det er lidt en emotionel rollercoaster at gennemleve følelserne, jeg synger om igen – triste og sjove ting oveni hinanden. Det er dog det værd, og vi har fået super god respons på det indtil videre.

Derudover arbejder jeg på en EP med en lidt mere electro-orienteret sound end det meste af det, jeg hidtil har lavet. Den er dog stadig i det mere dystre aspekt af skalaen. Jeg higer efter at lave let og glad popmusik, men det er aldrig det, det ender med. Måske en dag, hvis jeg møder den rigtige at arbejde sammen med.

Jeg har også samlet og udgivet en compilation af kvindelige danske artister trykt i 1000 eksemplarer, med støtte fra KODA, og uddelt gratis for promotion. Vi har en fælles koncert i KB18 den 8. juni, som jeg glæder mig til.

Sidst men ikke mindst håber jeg at få lidt mere hul igennem her på den danske musikscene. Jeg har så mange fans, og har fået superfine anmeldelser ude i verden, men herhjemme er der indtil videre ingen, der vil røre mig.

Vil du vide mere?
Tjek Kat Boelskov på Facebook
Besøg Kat Boelskov på hendes hjemmeside
Se videoer af Kat Boelskov på Youtube

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *