Get Your Gun – Staying For A While

Foto: Jonas Bang

Vi har snakket med forsanger i Get Your Gun, Andreas Westmark, om nummeret ‘Staying For A While’. Læs med og bliv klogere på hvorfor mindre er mere og hvordan bandet fordyber sig i musikken.

Sengekantsmusik
Udkastene til vores sange opstår næsten altid på en sengekant med en guitar i hånden – ‘Staying For a While’ er ingen undtagelse. Dog startede den som en hurtig countrysang med en repeterende fingerspils-figur. Da sangen så kom med i øvelokalet, blev det så kogt ned til den tunge og ekstremt enkle bas-figur som nummeret endte med at have – og som egentlig fortsætter hele vejen igennem nummeret.

Stemningsbeskrivende titler
Jeg har lidt svært ved at konkretisere teksterne og titlerne, da det mere er stemningsbeskrivelser end dikterende handlingsforløb. Men hvis man leder efter et tema sådan helt “dansk-i-gymnasiet-korrekt”, så er det nok et menneskes afmagt over for alt den støj, larm og udvikling, der er omkring ham – han kan ikke følge med – og i ren afmagt og som modreaktion, stopper han med at udvikle sig og sidder fast – ”I’ll be staying for while…”. Den sætning har lidt en ironisk smag af selvstændighed, hvilket er ren indbildning fra jeg-personen i teksten. *gymnasie-mode off*

P6-eksponering
Nummeret er lidt gået hen og blevet vores hit – også live. Den har nogle stærke hooks og besidder måske en mere umiddelbar tilgængelighed end vores andre numre. Den har haft en del eksponering på P6-beat. Vi har også selv brugt den som flagskib for vores sidste EP, bl.a. ved at lave en musikvideo til nummeret.

Hooks
Som nævnt før er der mange hooks i sangen. Den har en stærk og let genkendelig start. Vokalen åbner nummeret og de repeterende trommer og bas kommer på med det samme. Bas-riffet er specielt et hook, som også fortsætter igennem hele nummeret. Faktisk er det meste bygget op omkring bassen – koret, slide-guitaren osv. Og så er sætningen “I’ll be staying for a while” bestemt også et særligt hook, som også sætter det tunge instrumentale omkvæd fri.

Blå inspirationer
Jeg tror ikke der er nogen af os, der har en bevidst inspirationskilde som et band, trosbekendelsen eller noget helt tredje. Vi har alle sammen lyttet til meget forskelligt musik, men vi har nok alle sammen smag for musik i den mere blå-afdeling – måske grænsende til det mørke-blå… lidt sort måske.

I starten fik vi tit af vide, at vi lød som en blanding af Birthday Party, Wovenhand og The Doors. Alle har hørt The Doors, men dengang havde vi aldrig hørt om de to andre bands. Jeg kan nok ikke løbe fra, at jeg er stor tilhænger af den amerikanske lyd på en guitar – og der er ingen af os, der kan løbe fra at vi kommer fra landet, og det er vores musik, lyd og tematikker nok også et produkt af. Vi lyder i hvert fald ikke af storby-metropolisme.

Der sker meget i øvelokalet
Det er meget mig, der kommer med oplæg på numre i form af en melodi, guitar-figur – nogle gange bare en lyd – og dertilhørende ideer til de andre instrumenters roller. Jeg har ofte en meget bestemt ide med et nummer og dets retning, og jeg synes selv, det er genialt – det er så ikke altid de andre er helt enige. Så der sker meget med et nummer i øvelokalet, men det er sjældent at grundideen i oplægget bliver lavet om.

Kodeordet er fordybelse
Vi har brugt et par år på at finde en sangskrivnings-metode der holder. Vi har ikke altid været lige gode til det – sangene har været gode, men der har gået langtid i mellem dem. Jeg har svært ved at skrive numre samtidig med, at vi er ude og spille hver weekend. Men jeg får mange sporadiske ideer som jeg optager på min telefon. Og når der så er tid til fordybelse, prøver jeg at samle ideerne. Så samles bandet i en uges tid i øvelokalet og skriver nye numre – og så går det hurtigt. For så er der ikke nogen, der skal i skole eller møde på arbejde tidligt om morgenen eller der er et vigtigt job i weekenden, der skal øves op til. Tid til fordybelse er nok kodeordet.

Gode sange tager ofte tid
Jeg tror bare, man skal været indstillet på, at det kan tage tid at skrive gode sange. Nogle gange kæmper man og slider med en sang i 20 somre og man føler sig uduelig – man får aldrig nogensinde skrevet en god sang igen. Og andre gange kommer der en sang ud af ingenting, som næsten spiller sig selv. Før i tiden var jeg nok også meget hurtig til at optegne streger og dogmer omkring vores lyd – sådan lyder vi, det kan vi ikke spille osv..

Man skal passe på, man ikke maler sig selv op i et hjørne. De bedste sange er dem, hvor man bryder med ens egne dogmer og dermed udvider ens katalog og univers. Og så tror jeg egentlig, at der skal rigtig meget til før at en sang ikke lyder af os, når den har været igennem hele maskinen.

At spille nyt materiale for andre
Det er altid spændende at præsentere nyt materiale – så er man på, på en helt anden måde. Men vi har spillet mange live-jobs, og er nok ikke rystende nervøse mere. Jeg elsker selv at spille for helt nye publikummer, at indvie nogen i vores univers. At forskrække og tiltrække på samme tid.

Less is more
Jeg synes vores musik er filmisk og malende. Det visuelle aspekt har altid fascineret mig – men vi har en del at udvikle og udvide på det punkt. Jeg ser musikvideoen til ‘Staying For a While’ som et ekstra lag – jo flere medier ens musik er på – jo større sendeflade. Musikvideoen er ikke essentiel, vi bruger den f.eks. ikke live. Visuals kan være fedt og sikkert også noget, vi skal arbejde med i fremtiden, men jeg kan egentlig godt lide ideen om, at sangene står for sig selv og får lov til selv at skabe billeder i folks hoveder. Vores live-optrædener er som vores musik, meget enkle og kompromisløse. Jo mere du skærer ind til benet, jo tydeligere kommer dit budskab frem, og jo nemmere er det at nå publikum – less is more. Men der kommer helt sikkert flere musikvideoer og andre udviklinger i den visuelle afdeling.

 

Om at lægge holdbare planer
Ligesom alle andre bands prøver vi at få vores musik eksponeret så mange steder som muligt – blogs, musikskribenter, live-klip, sendetid i radioen osv. Vi prioriterer at spille mange jobs for at udvikle os som live band og for selvfølgelig at nå ud til så mange som muligt. Og så har vi bare en skide god manager! Vi prøver at have tålmodighed og lægge langsigtede og holdbare planer mht. bandets udvikling – det er lidt ligesom at bygge med Lego-klodser… Man sætter nogle mål for det næste halve år og ser hvor mange døre man får åbnet af dem, man havde udset sig – og så evaluerer man på det og sætter nye mål. Det lyder meget enkelt, men det har virket rigtig godt for os.

Vil du vide mere?
Tjek Get Your Gun på Facebook
Køb “Staying For a While” på BandCamp
Klik ind på Get Your Guns hjemmeside

Foto: Jonas Bang

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *