Luftkastel – Vågn Op

Luftkastel

I 2012 udgav Luftkastel på bedste DIY-måde deres selvbetitlede debut-EP. På den er nummeret “Vågn Op”, som vi kunne høre havde noget særligt over sig. Vi tog en snak med bandet om nummeret, der på alle mulige måder er en fælles indsats. Læs med og find ud af hvorfor.

Egne frustrationer
Tilblivelsen af “Vågn Op” viste sig i arbejdsprocessen at være et vendepunkt for vores kreative arbejdsproces. Det var en af de allerførste sange vi skrev fuldstændigt færdig. For første gang havde vi oplevelsen af at have skrevet en sang, som fungerede i sin helhed. Før “Vågn Op” var det endnu ikke lykkedes os at komme ud over vores idéer, men denne gang tvang vi os selv til at forene ideerne med hinanden og gøre det til et færdigt nummer.

Vi har i virkeligheden brugt vores egne frustrationer over arbejdsprocessen som inspirationskilde, uden vi har ønsket at dreje os mod en specifik historie. For hvert bandmedlem har nummeret en forskellig betydning, hvilket måske i virkeligheden har været den største styrke for os i arbejdet med sangen.


Stirre sig blind
Titlen i “Vågn Op” refererer faktisk til en hel del. Som bekendt er vores egne tolkninger ret forskellige og derfor kom titlen først på plads et stykke tid efter nummeret var skrevet færdigt. Da vi endelig besluttede os for at kalde sangen for “Vågn Op” var det både med henblik på at være midt i en drømmegenre, men på samme tid handlede det meget om bevidsthed – både i forhold til at knibe sig selv i armen, når man stirrer sig blind på den situation man står midt i, men også langt mere generelt i forhold til at være ved bevidsthed, i hvad end man foretager sig, i stedet for at frygte for det.


Det forudsætningsløse øre
Vi har stort set kun fået positiv respons på nummeret indtil videre og det er vanvittigt rart. Det er vel egentlig også sjældent, at folk skriver til dig for at fortælle, at de ikke kan lide din musik. Folk lader til at være glade for æstetikken i nummeret, og det er vi sådan set også selv. Mange har i særdeleshed bidt mærke i melankolien, som både kommer til udtryk i Hannibals vokal, men også i hele rumklangsuniverset. Andre har kaldt lyden naiv, hvilket ikke var noget, vi selv havde overvejet, men på den anden side er vi bestemt ikke uenige i det! På den måde er det fedt, at vores egen forståelse af nummeret udvides, når forudsætningsløse ører giver deres respons.

Daler forsigtigt ned
Vi har stræbt efter ikke at anvende for mange gentagelser af vers og omkvæd. I arrangementet har vi forsøgt at give sangen et naturligt forløb tilpasset efter tekstens historie. Det var vigtigt for os, at sangens første strofe udgjorde et stemningsfundament for resten sangen.

Det instrumentale outro-stykke i nummeret er især interessant, da vi har forsøgt at give et indtryk af, at alle nummerets forskellige sider samles til én følelse. Ideen er, at det skal forene og afslutte nummeret, som en klassisk outro, men på samme tid have sin egen melodiske karakter. Resultatet blev et rytmisk, men på samme tid svævende stykke, hvor den grundlæggende melodi ligger i bassen, mens guitarlagene ovenpå, lader nummeret dale forsigtigt ned.Ikke gå på kompromis
Det har udelukkende været os, der stod for at arrangere og producere nummeret. Uden overvejelser om arbejdsfordeling, udviklede vi nummeret sammen, og lod de kreative ideer forene sig i øvelokalet, for senere hen at lade nummeret blive færdigudviklet under indspilningen. Sangen blev faktisk først rigtigt til under indspilningsprocessen, hvor vi både fik blod på tanden, men også mærkede modstand. Det var en god og lærerig udfordring, som blandt andet var med til at lede ”Vågn Op” på rette spor. Vi gik ikke på kompromis, men affandt os med omstændighederne, og det resulterede i, at idéerne til sidst samlede sig og gik op i en højere enhed.

Holde vokalen tilbage
En helt central inspirationskilde til netop “Vågn Op” har været Beach House og deres simple guitarmelodier samt Victoria Legrands smukke stemme, som spænder fra de utroligt høje toner og helt ned til hendes stemmes dybeste toner. Teksterne til alle sangene er inspirerede af Søren Ulrik Thomsen og hans glasklare udtryk, men også af nyere poeter som for eksempel Peter Sommer. Det er vigtigt for os, at teksterne er danske.Vi holder meget af vores sprog, og selvom vi taler fint engelsk, føler vi ingen grund til at skrive på et sprog, som ikke er vores modersmål. Det er en skrøne, at vores sprog er grimt og klodset!

I forbindelse med netop teksterne kan det i øvrigt bemærkes, at nogen mener, at teksterne ”drukner” i effekter. Det er bestemt ikke noget, vi ikke er klar over. Tværtimod har det været et bevidst valg om at lade sig inspirere af shoegaze-stilen – teksterne skal indgå i et samlet lyd- og stemningsbillede i stedet for auditivt at skille sig alt ud fra resten af lydbilledet. Derfor har vi i mixing holdt vokalen tilbage i stedet for at hive den frem, som man måske normalt ville have gjort.

Gamle venner
Arbejdsprocessen har bestået i, at Hannibal med lyrik og grundlæggende musikalske ideer har skabt et fundament. Det har vi i fællesskab arbejdet ud fra, og på den måde begyndte numrene at tage form. At vi kender hinanden fra førhen har været en fordel, hvilket vi virkelig sætter stor pris på. Hannibal og Mikkel har spillet musik sammen siden folkeskolen og senere dannedes der venskab med Anthon. Mathias og Gustav kendte Hannibal fra gymnasiet, og de kom med i foråret.

Indtil videre har vi ikke som sådan været ramt af skriveblokader, selvom det er selvfølgelig noget man frygter. Det må være enhver kunsters største mareridt, at ville formidle noget, men ikke være i stand til at få det ud.

Vi har alle vidt forskellig musikalske baggrunde lige fra folkemusik over jazz til hård metal, og vi har derfor også mange forskellige ideer. Vi bestræber os på at prøve alle ideer af. Det tager ganske vist tid, men vi kan ikke være tilfredse med andet.


Klarer det hele selv
Det har været helt vildt spændende at høre vores familiers og venners reaktion på musikken i takt med at musikken er blevet udviklet og indspillet. Reaktionen har heldigvis været rigtig god og vi er meget taknemmelige for den støtte, vi har modtaget. At skabe EP’en (Luftkastel EP, red.) har været en enorm intens proces, da vi selv stået for hele pladens indhold lige fra indspilning og mixing til design af booklet og brænding af CD’er. Det er ekstremt surrealistisk at have siddet under jorden i en bunker alene en sen aften for at indspille og nu endelig kunne høre det færdige resultat på en blog på nettet eller ud af en højttaler på en café.

Jomfrufødsel
Videoen til sangen er blevet en del af et gennemgående tema. De runde sort/hvid fotos er nærbilleder fra en jomfrufødsel, og vi er endt med at have brugt dem som pladecover, på plakater og i musikvideoen, hvis man da kan kalde den det. For i virkeligheden var det mere eller mindre tilfældigt, at det blev netop de små grå cirkler, der blev temaet i den visuelle del af ”Vågn Op”. Billederne stammer fra et gammelt magasin, og har ikke nogen videre historie, andet end at vi syntes, den udvikling man ser i de naturlige mønstre, passer godt i den rolige atmosfære. Vi betragter os selv, som et visuelt orienteret band og trækker meget på Hannibals grafiske og visuelle evner, hvilket man forhåbentlig får set mere til, når vi laver den næste musikvideo.

 

Fremtiden
2012 brugte vi på at udvide vores set og spille nogle koncerter i København. Langt det meste af bandtiden går lige nu på at skabe omtale og gøre opmærksomme på os selv. I 2013 er ambitionen at få jobs i hele landet og til sommer, vil vi forhåbentlig begynde at arbejde på et album.

Jehovas Vidner
Lidt sjovt er det, at flere har spurgt os, hvad vi egentlig mener med titlen. Der gik ret lang tid før vi fattede, at nogle troede, at vi svingede om os med referencer til Jehovas Vidner og deres magasin. Og når Hannibal så oven i købet indtil for nyligt brugte Anthons gamle guitarrem, som af en eller anden tilfældig grund havde et stort og flot, hvidt kors på sig, så var det måske også lidt oplagt at tro, at tekst og musik havde en verdslig pointe.

Vil du vide mere?
Tjek Luftkastel på Facebook
Køb “Luftkastel EP” på iTunes Store
Køb “Luftkastel EP” på Bandcamp

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *