Dialekten – Tirsdag

dialekten-bag-nummeret

Dialekten har arbejdet sammen i mere end 10 år, og nu har debutalbummet ‘Stiplede Linjer’ endelig ramt gaden. Det har fået rigtig flotte anmeldelser – og vi har snakket med de to rappere om nummeret ‘Tirsdag’ fra pladen.


Sommer på Nørrebro
Vi har nydt så meget god sommer på Nørrebro gennem tiden, og havde lyst til at skrive en sang om bydelen til de mennesker, der med vilje undgår området af diverse grunde. Titlen ”Tirsdag” symboliserer hvilken som helst dag for os i sommerperioden på Nørrebro.

Beat for bajer!
Lars Da Fari sad i studiet og lavede det her beat, og så købte vi det af ham for en King-bajer. Der var sindssygt swing og god stemning i musikken, og vi syntes det lugtede lidt af sommer i byen.

To sider af samme sag
Vi købte som sagt beatet af Lars den farlige for en King-øl i efteråret 2011. Så beatet har faktisk ligget og ventet længe, men det har hele tiden været tiltænkt albummet. Teksterne skrev vi hver for sig i foråret 2012, lagde dem i Dropbox, og satte os derefter sammen og lavede omkvædet. Det er ret typisk for os, at vi skriver hver for sig, men samtidigt deler tingene i Dropbox, så vi kan følge med i, hvad vi skriver.

Når vi arbejder på den måde, så får vi ofte – hvilket mange af vores numre reflekterer – to sider af samme sag og ikke to gange den samme smøre. Det har vi med tiden fundet ud af, at vi synes er fedt. Det at man kan høre forskellige vers på samme nummer handle om det samme men fra to forskellige optikker. F.eks. skriver Notabene ofte i første person og Chewbacca tit i anden person. Så vi skriver hver for sig, men sparrer også med hinanden undervejs.

Man er sjældent bedre end sit beat
Det er meget forskelligt, hvordan tingene former sig, men med albummet ”Stiplede Linjer” har vi nærmest haft den samme formular hele vejen: At vælge beats er nummer 1! Man er jo sjældent bedre end sit beat, så at finde de rigtige har virkelig været i højsædet. Vi har bestræbt os på at beatsene skulle udvikle sig, altså ikke mere end 8bars, og så skal lytteren ha’ et skift af en art. Det vil sige, at der er en hel del liveinstrumenter, percussion, b-stykker, broer osv. for at variere musikken.

Et nummer tog det andet
Med hensyn til teksterne har det som sagt været en proces delvist i Dropbox og i studiet. Men nu har vi også varmet op med adskillige numre, en EP, mixtapes osv. i godt over ti år, så vi kender hinandens tankegange og ved nogenlunde, hvad hinanden tænker. Albummet har lidt været en kulminering på mange års samarbejde, så hele processen var ligesom lidt en reaktion – et nummer tog det andet. Beatsene sætter stemningen, men vi lægger os ikke altid i forlængelse af stemningen. Vi putter gerne politiske linjer på et ”gang-i-den” beat osv. Altså lave modsætninger mellem tekst og musik.

Skriveblokader
Vi har aldrig prøvet at have deciderede skriveblokader. Vi lader det ligge til det kommer af sig selv. Og da vi sjældent har deadlines på numre, så skriver vi bare på et andet i mellemtiden.

Ét nummer – forskellige kontekster
Det er pissehyggeligt at spille ”Tirsdag” live. Det vugger jo så sweet, at man ikke kan lade være med at svinge vommen. Det betyder generelt meget at komme ud med vores musik. Vi oplever sjældent god lyd, så stemningen er blevet en stor del af koncertoplevelsen. Det gælder om at komme ud til nye byer og mennesker. Det er altid fedt at se, hvordan et nummer fungerer i forskellige kontekster.

Fremtiden
I fremtiden skal vi lave mere musik, høre mere musik og lave babyer, måske også male lidt graffiti… Tjek i øvrigt vores legekammerater Rapublik1s nye EP, der kommer snart. Og husk at der stadig ligger et gratis 15 track mixtape fra 2012 på vores dialekten.bandcamp.com.

Vil du vide mere?
Tjek Dialekten på Facebook
Køb albummet ‘Stiplede Linjer’ på Bandcamp

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *