Keith Canisius – Juno

Den produktive københavnske kunstner Keith Canisius har netop sendt sit fjerde soloalbum på gaden – ‘Beautiful Sharks’ – og i den forbindelse har vi snakket med ham om skæringen ‘Juno’.

Øjenkontakt
‘Juno’ har en vis mystik over sig. Det handler om, hvad der sker eller hvad man oplever, når man kigger fremmede folk i øjnene samtidig med, at de kigger på dig. Det kan både være folk på gaden, eller folk man ikke kender. Nogle gange opstår der situationer, hvor man føler man kender hinanden/forstår hinanden uden at have mødt hinanden før.

Der kan være  en universel længsel i den situation – ikke en form for melankolsk længsel men som et håb. En naturlig enighed i at ville hinanden og verden godt eller andre former for naturlige interesser i hinanden.

Juno
Jeg har en kærlighed for at synge ’You Know’. De to ord indeholder nogle dejlige melodi-muligheder synes jeg. Men jeg har allerede brugt de to ord i forbindelse med hinanden mindst én gang før, så jeg kom på ordet ‘juno’ til denne sang. Juno leder tankerne lidt hen på Roland Keyboardet Juno, som min bror havde. Det leder også lidt tankerne hen på en Juno seng vi købte til vores kommende børn (som nok lige er blevet født omkring trykningen af denne artikel). Ligeledes er der en film med en kvindelig figur, der hedder Juno. Der er en feminin og romantisk bevægelse over navnet.

Ordene i sangen er sunget lidt sløret, så det kan være svært at høre, hvad jeg præcist synger. Jeg vil gerne sætte folk i en stemning, hvor de drømmer sig lidt væk.

Keyboardfigur
Musikken skrev sig selv på en måde. Jeg lavede keyboardfiguren først. Det gentager sig selv gennem nummeret. Det lyder som flere lag keyboard, men det er faktisk kun et lag. Der er en interessant og mystisk twist i figuren, da der er nogle underliggende toner, som dukker op under figuren, der er med til at forstærke den i forvejen mystiske stemning. Figuren er simpel, men er i sig selv et smukt stykke musik for mig.

Ideen med nummeret kom fra keyboardfiguren, som jeg skabte ved at tweake keyboardet en del. Jeg ville lave en poppet og simpel kontrast til den bevidsthedsudvidende stemning, som jeg synes keyboardet giver, og desuden ville jeg gerne lave et lidt simpelt men sofistikeret popnummer. Jeg er ret glad for keyboardriffet og de lag på lag sangmelodier, der er i outroen.

Inspiration fra stemninger og abstrakthed
Jeg har nok altid haft en form for atmosfære-antenne indbygget i hjernen (griner, red.), der har gjort, at jeg reagerer kraftigere på stemninger og abstrakte situationer end logiske og konkrete. Så den inspiration eller behov for at udtrykke det aspekt har altid ligget mig naturligt for. Der er jo mange bands og artister, der dyrker det emotionelle aspekt ligeså tydeligt, så nogle af dem er jeg interesserede i. Det betyder ikke så meget hvilke det er, men jeg laver ikke min musik så meget ud fra andre bands mere. Jeg laver bare det, jeg kan lide, og det der rammer mig i en given arbejdssituation.

 

Arbejdsmetode: Fra ide til færdig sang
Jeg forsøger oftest at komponere en eller anden figur, som jeg kan læne mig op ad. Jeg har aldrig siddet med en akustisk guitar og lavet sangene på forhånd så mine sangtekster kommer næsten altid til sidst. Jeg elsker at lave melodier, når musik er færdig til det, men jeg har egentlig aldrig sunget ret meget, så det har jeg måtte lære og gør jeg stadig. Det et spændende område at beskæftige sig med.

Mere lyst til samarbejde
Musik er en meget indadvendt proces for det meste. Jeg sammenligner på en måde lidt musik med at male et billede. Gode kunstværker bliver malet af en person. Men det er fedt at samarbejde med andre. Det kan give en god dynamik. Det er helt sikkert noget, jeg har mere lyst til end tidligere. Men jeg oplever ofte, at jeg kræver fuldstændig ro og tid for at kunne være mest kreativ. Og jeg vil meget gerne være alene til stede, når jeg arbejder med musikken. De bedste sange har jeg skrevet på dagpenge, synes jeg selv (griner, red.).

Jeg har samplet mig selv
Den keyboardfigur som jeg skrev til ’Juno, har jeg senere samplet i mit ambiente projekt ’Shortwave Broadcaster’ i nummeret ‘Eternal Wave’.

Vil du vide mere?
Tjek Keith Canisius på Facebook
Køb ‘Juno’ i iTunes Music Store

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *