Kirsten & Marie – Two Mornings

Vi har snakket med de to søstre Kirsten og Marie Nyhus Janssen, der debuterede i foråret med albummet “Newspeak”. Kom med bag om nummeret “Two Mornings”.


Flabet enkelthed
Nummeret betyder rigtig meget, fordi det er flabet i sin enkelthed. Vi synger ud på en helt anden måde end ellers, og det føles lettende. Det er en anti-krigssang, og Erik Kock skrev et digt til os, fordi han mente at ethvert 70’er-inspireret band, skal have en politisk sang. Moralen er tydelig. Det handler om et par, hvor kvinden er gravid, og manden tager i krig. Da hun henter ham i lufthavnen, ligger han i en kiste. Til gengæld har kvinden nu en kæmpe sorg at bære på og sit barn, som så er forældreløs…

Om at gøre det modsatte
Denne sang er langt mere enkel end alt andet, vi tidligere har skrevet. Netop de komplicerede melodier og arrangementer inspirerede os til at gøre det totalt modsatte. Egentlig syntes vi, det var en større udfordring at skulle skrive et simpelt stykke musik. Vi hev fat i vores gode ven og cellist, Asger. Han plejer at være en god hjælp, når vi ikke ved, hvad vi skal stille op med musikken. Sammen med ham blev vi enige om, at der ikke skulle være guitarakkompagnement til dette stykke. Han arrangerede i stedet et bombastisk cello-arrangement med 8 stemmer, og det inspirerede os til at synge på en ny og anderledes måde. Faktisk opstod sangens udtryk først under indspilningen. Det var Asger selv, der måtte indspille de 8 cello-stemmer, han havde skrevet. Han vidste det jo egentligt godt, men havde nok ikke tænkt så meget over omfanget, da det skulle indspilles (griner, red.).

Inspiration fra salmer
Aske – vores producer – har gjort store ting for nummeret, da han producerede. Det var ham, der fandt indledningen til ”Two Mornings”, som er en march af Strauss sat op i tempo. I det hele taget har hans ideer i høj grad præget vores numre, fordi han er god til at komme med ideer, som umiddelbart virker malplaceret, men får en helt fantastisk virkning i sammenhængen. Det er marchen/introen et godt eksempel på. Så Aske er klart en af inspirationerne til vores musik generelt. Ellers skal den klassiske guitar-tradition, som Kirsten er opdraget i, nævnes. Den påvirker hendes guitarspil, der er meget central i musikken. Men også vores tid i kirkekor påvirker tydeligt den måde, hvorpå vi skriver sangmelodierne. Man skulle ikke tro det, men mange af vores melodier er inspireret af salmer.

Fremgangsmåde
Fremgangsmåden i sangskrivningen starter for det meste hos Kirsten, som komponerer noget guitar. Vi retter på det komponerede i fællesskab og resten af sangskrivningen, altså sangmelodierne, finder vi for det meste i fællesskab. Det er Kirsten, der skal have æren for at have opfundet den største procentdel af sangene. Teksten skriver vi ikke selv. Det er enten Erik Kock eller vores amerikanske penneven Makaila Stierlin, som skriver digtene, vi bruger. Tit opstår det geniale der, hvor man prøver at sætte teksten på en tilfældig melodistump. Nogle gange virker det simpelthen bare stærkere og mere provokerende at sammensætte et blidt stykke melodi med et brutalt og voldsomt tekststykke.

Familiært projekt
De første mange etaper af sangskrivningen er indadvendt. Det er kun os to, der har del i den proces. Men når en sang er skrevet, bliver den typisk arbejdet videre på i samarbejde med vores venner. Det er Maries kærestes storebror, Asger, der har arrangeret strygerne. Det er vores storebror Kasper, der har komponeret rytmegruppen sammen med Dea, som er en gammel barndomsven. Ja, og Aske er som sagt også en stor del af projektet. Der er endnu flere, der har givet deres bidrag på pladen i form af samples og små klaverakkompagnementer mv. heriblandt Malte Fischer (Oh No Ono), Kristian Olsen (også Oh No Ono) og Kristian Mondrup (Kala-Ok). Så det er i sidste ende et stort familiært projekt.

Live-version af ”Two Mornings”
Der er 8 cello-stemmer, så det ville kræve otte cellister, derfor har vi omarrangeret det til guitar, bas og klaver. Det sker kun sjældent, at vi spiller med strygere, men vi har også et liveset som de kan være med på. Der er stykket arrangeret for en cello, to violer, bas og guitar.

Videoen (se video)
Malthe Fischer (forsanger i Oh No Ono) spurgte, om han måtte få lov til at lave videoen. Vi syntes, hans idé var virkelig cool, så vi mødtes med ham i hans lejlighed for at filme vores ansigter. Malthes ideer er inspirerende og originale, og vi glade for videoen, den er jo genial.

Tabu i musikbranchen
Skriveblokader er noget af det mest frustrerende, der findes. Følelsen af at man gerne vil have skrevet en sang, og man gerne vil i gang med et projekt, og så KAN man bare ikke. Lige meget hvad man spiller eller synger, så lyder det bare ikke godt nok. Mange der skriver musik, har nok haft den oplevelse, og det har vi skam også. Nogle gange hjælper det at lægge projektet til side. Andre gange hjælper det at lytte til noget musik, man ikke kender, og nogle gange hjælper det bare at blive ved med at prøve, prøve og prøve. Vi har ikke haft sådan nogle romantiske oplevelser, hvor en smuk ting eller en bestemt følelse pludselig gør, at vi kan skrive det om til musik. For os begynder musikskrivning, når man sidder og plimrer sig frem, synger sig frem og tilfældigvis støder på det, man synes, man kan bygge videre på. Derfor er sangskrivningsprocessen lang og svær for os. Der er ikke mange musikere, der har det sådan, men vi føler også, at det er forbudt at sige. Det er et tabu i musikverdenen, at det kan gøre ondt at skrive musik, for en musiker skal helst elske at komponere, men sådan har vi det ikke. Vi elsker når sangene er skrevet, og vi elsker at spille dem for andre, være ude at optræde og opleve den stemning, som musikken skaber.

Vil du vide mere?
Tjek Kirsten & Marie på Facebook
Køb “Two Mornings” på iTunes

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Én kommentar

  1. […] har lige siddet og læst små bidder af Kirsten og Maries indslag på Bag Nummeret, som jeg tjekkede ud, efter I spurgte mig om jeg ville svare på jeres spørgsmål, og deres svar […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *