I Will Furnish Your Sunday Mornings – Wait

Da vi tog kontakt til I Will Furnish Sunday Mornings vendte de tilbage til os med et spændende svar. I stedet for at svare på spørgsmål udelukkende til én version af et nummer, ville de tage os med gennem flere stadier af samme nummer. Vi tøvede naturligvis ikke med at sige ja, så her bringer vi historien om “Wait”.

Første sangskitse/demo


Kontekst: Sommeren 2008 – bandets spæde start
Konstellation: Jakob, Mathias, rødvin og sene weekendaftener

I Will Furnish Your Sunday Mornings startede ud som et ”sovekammer-projekt” uden noget overordnet mål om hverken at udgive eller spille live. Det vigtige var processen – målet var aftenens afslutning på et tilfældigt værtshus i nærheden. 

Selve indspilningen af første udkast fandt sted en sommeraften 2008. Indspilningsprocessen var hurtig og meget umiddelbar i både tilgang og tilrettelæggelse. Vi gjorde os ikke de store overvejelser om hverken lyd eller udtryk. På dette tidspunkt var det bare afgørende at finde ud af om vores vokaler kunne “spille sammen” på fornuftig vis. Det kunne de heldigvis!

Anden sangskitse/demo


Kontekst: Efteråret 2009
Konstellation: Jakob, Mathias, rødvin og sene weekendaftener

I Will Furnish Your Sunday Mornings er nu langsomt begyndt at arbejde sig frem mod et selvstændigt udtryk, og vi føler på dette tidspunkt at Wait-demoen har en række kvaliteter, som det kunne være sjovt at arbejde videre med.

Endnu engang udspiller indspilningsseancen sig en weekendaften/nat i Jakobs lejlighed. En Juno-synth udgør det instrumentelle grundlag for aftenens håndspillede og noget vakkelvårne trommebeat.

På dette tidspunkt – ca. et år efter indspilningen af første demoudkast – er der stadig ikke noget overordnet mål med projektet. Vores musikalske identitet er “lo-fi”, men sangskitserne stikker i mange forskellige retninger, og tilførelsen af synth og beat til “Wait” denne aften kan nok, først og fremmest, tilskrives et pludseligt indfald af “rødvinslegestue”, inden vi begav os videre ud i Aarhus natteliv.Tredje udgave – den endelige version


Kontekst: December 2010 – oktober 2011
Konstellation: Nikolaj og Jeppe er nu blevet en del af bandet, og vi har efterhånden arbejdet os frem mod et fælles udtryk.

Koblingen mellem det folkede, elektroniske og de underliggende mere shoegazede og drømmende elementer er efterhånden ved at gå op i en højere enhed. Lyden af et live-orkester er samtidigt ved at tage form. 

Nikolaj introducerer i denne periode os andre til Ableton Live (samplebaseret beatprogrammering m.m.), hvilket gør det efterfølgende arbejde med udvikling af beats og samples mere intuitivt. Her åbnes døren til mange nye indspilningsmuligheder. Jeppe (trommeslager) tilsætter akustiske trommer til nummeret, og bidrager hermed til at give “Wait” et dynamisk element, som tidligere har været fraværende i I Will Furnish Your Sunday Mornings musik.

“Wait” bliver et af de første numre, vi indspiller som kvartet, og med netop dette nummer oplever vi, at vores umiddelbart strittende blanding af electronica, folk og dream-gaze for alvor går op i en højere enhed.

Nummeret er blevet indspillet i etaper over en halvårlig periode med sideløbende live-aktiviteter. Den langstrakte indspilningsproces har givet tid og rum til en masse løbende tilføjelser og revurderinger af nummerets opbygning, struktur og instrumentering, og “Wait” er derfor nok også endt med at blive én af de sange, som har givet os blod på tanden med henblik på løbende at forfine og videreudvikle vores udtryk i en blanding af forskellige genrer og stemninger.

Vi er ikke meget for det
Når musikere ræsonnerer over egne tekster, kan det hurtigt blive enten overfladisk eller fortænkt. Samtidigt kan denne type ræsonnementer have en tendens til at stjæle ordenes betydning fra lytteren. Det vil vi holde os fra!

Hvis vi alligevel skal sætte nogle enkelte ord på, så er det, der først falder os ind, at samspillet mellem tekst og musik i “Wait” repræsenterer en art uforløst længsel efter noget ikke definerbart. Fornemmelsen af at længtes efter forandring/ønske sig et andet sted hen – uden at vide hvordan, hvorhen eller hvorfor!

Inspirationerne
Det er svært at tale om en direkte musikalsk inspiration. I bandet har vi i fællesskab dyrket en række forskellige folk, lo-fi og electronica acts, og det er nok disse musikalske elementer samt et arsenal af guitar delay-pedaler, som har udgjort inspirationen og fundamentet for Wait-nummerets lydudtryk.

Den fælles inspiration kan nok i sidste ende opsummeres til summen af følgende elementer: socialt samvær, venskab, kaffe, øl, cigaretter (on/off) og rødvin.

Den kompositorisk forløsning
Sangens kompositoriske opbygning bidrager til at skabe en række mindre forløsninger undervejs i nummeret – fra den kompositoriske forløsning i første omkvæd, over beatets entrering, videre over i de akustiske trommers indtræden hen imod etableringen af et mere bastant afsluttende beat. Særligt modsætningen mellem de løbende dynamiske udviklinger og forløsninger og den mere overordnede “stemning” af uforløsthed gør nummeret til noget specielt for os.

At arbejde sammen og arbejde videre
Uden tvivl en social proces – Musikken produceres, indspilles og komponeres i fællesskab.

Oftest dukker vi hver især op med individuelle sangskitser, som herefter bearbejdes i en kollektiv sangskrivnings-proces.

I I Will Furnish Your Sunday Mornings er der altid en ny idé at tage fat i. Og når dette ikke er tilfældet, splitter vi bare et gammelt nummer ad og sætter det sammen på en ny og (måske) mere spændende måde.

Se videoen til nummeret

http://www.youtube.com/watch?v=stQtwrdD72g

 

Vil du vide mere?
Tjek I Will Furnish Your Sunday Mornings på Facebook

Foto: David Bust

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende