Navneløs – Solsikker

Tidligere i september udgav Navneløs deres første EP. Vi har taget en snak med dem om deres inspirationer og tanker bag nummeret “Solsikker”.

Hyldest til guitarfladerne
Rent musikalsk tager nummeret udgangspunkt i inspirationer fra orkesterene My Bloody Valentine og Brian Jonestown Massacre. Begge orkestre betyder meget for os, og de store guitarflader er en hyldest til dem. Vores kommende EP er tænkt som en helhed, hvor “Solsikker” agerer som klimaks på pladen.

I bandet arbejder vi meget med at beskrive, hvordan vores ungdomsgeneration hele tiden vil elskes, og prøver at opnå forståelse. Dette sker også i “Solsikker”, hvor flugten fra det ukendte, eller det alt for nære, er temaet.

Skabelsen
Vores typiske måde at arbejde på, er, at en del af musikken bliver skabt af Johan. Herefter går Johan og Lin sammen, og skaber den videre udvikling i musik og tekst. Afslutningsvis arrangerer vi i fællesskab nummeret. På samme måde blev “Solsikker” skabt. Det var det sidste vi lavede inden vi gik i studiet, hvor cello-passagerne i versene først blev skrevet dagen før indspilningerne startede.

Vores producer Asger Christensen har dog lagt sit tydelige præg på indspilningen, fx med den sfæriske tremolo flade, der er tydelig i andet vers. Egentlig er det en akustisk guitar, men gennem tons af effekter har denne lyd gjort nummeret en smule mere kantet.

Tekstuniverset er forsangerinde Lins speciale. Dog bliver der i nogle tilfælde sparet med Johan, men også vores anden producer Peter Skibsted har hjulpet, hvor strofer har været svære at få til at passe. Teksterne er oftest skrevet ud fra lyden i de forskellige numre, men med temaer som før beskrevet.

En fælles proces
Vi snakkede i efteråret 2011 om, hvad vi ville med vores orkester. Her fastlagde vi, at vi ville indspille en EP. En EP som skulle kunne stå for sig selv som et værk. Også en rollefordeling blev klar, hvor Johan og Lin står for at skabe af de musikalske værker. Johan gik hernæst i gang med at komponere forskellige ting, som undervejs blev sparet med Lin. Ved øvere blev disse ideer fremlagt, og sammen videreskabte vi numrene i orkesteret.

Omkring to måneder inden vi gik i studiet, kom producer Peter Skibsted med i øveren, hvor han gav sit besyv med. Her blev numrene gjort mere skarpe og definerede. Og endelig har Asger Christensen som tekniker og producer efter indspilningen, givet EP’en en klart defineret lyd.

Lyden af en hoodie
Under indspilningen af vokalen var der et take, hvor Lin kom til at synge noget, som lyder som “hoodie” i stedet for hurtig, i slutningen af nummeret (“Lov mig at du løber, lige så hurtigt, som før”). Dette blev der straks lagt mærke til, og det lød så fedt at vi beholdte taket.

Den store afslutning
Live har vi brugt nummeret som afslutningsnummer indtil nu. Der er så meget power i outroen, og det har været vildt fedt at slutte vores koncerter på den måde! Vi har live – og også på den fulde version af nummeret, som kan findes på vores kommende EP – gentaget guitarriffet, som bliver spillet i outroen. Det har gjort det ekstra vildt og pompøst.

Udfordringer som upcoming band
Vi bruger rigtig meget tid på at komme i kontakt med brancefolk, som kan hjælpe os videre. Der er mange fede bands, som alle gerne vil frem, så derfor er det svært at få folks opmærksomhed. Men vi tænker meget over, hvad det er for et band vi er, og hvordan forskellige formater passer hertil. Fx. har vi valgt at fokusere vores udgivelse omkring vinyl-formatet, da det afspejler os som band. Vores musik er på mange måder ret niche-agtigt og lidt eksklusiv, hvilket dette format også er. Vi håber bare at de, som kan lide vores musik, har en pladespiller.

Fremtiden
Vores EP (der hedder “EP”, red.) udkom her d. 14. september, hvilket vi har glædet os rigtig meget til! Den er fem numre lang, og fungerer som et sammenhængende værk. Flere af numrene går over i hinanden, og der er flere passager af støj og abstrakte soloer. Vi har fået flere gæstesolister med, så der både er blæs og strygere med. Også sangerinden Nanna Schannong har lagt sin fine vokal på et par numre. Efterfølgende skal vi nu ud at spille nogle koncerter, hvor vi bl.a. d. 4. oktober spiller i Århus, d. 12. oktober i Aalborg og d. 26. oktober i København. Publikum kan forvente sig et brag af en koncert, som vi er i gang med at forberede. Ellers er vi i gang med at lave nogle live-sessions af et par numre, som også ser ud til at blive super cool! Vi glæder os til at se, hvad fremtiden bringer!

Vil du vide mere?
Lyt til “Solsikker” på Soundcloud
Find Navneløs på Facebook

Foto: Mathias Binder

Vil du vide mere om Navneløs?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende