Bumsestilen – Livet stinker

I denne uge har vi snakket med Bumsestilens rapper og frontperson Thomas T. Læs bl.a. hvordan han næsten blev kørt ned, da de skød musikvideoen til “Livet stinker”, hvordan trioen arbejder med musik og hvor vigtigt substans og indhold er for ham.


Frustrationsinspiration
Inspirationen til teksten kommer fra perioder jeg har været igennem i mit liv samt fra stemningen i musikken. Det er et personligt nummer, hvor jeg har haft mulighed for at få udløb for noget frustration.

Fra idé til færdigt track
Jeg mener, at jeg fik ”skitsen” til musikken nogle måneder før jeg overhovedet begyndte at skrive på teksten, og vidste med det samme, at jeg ville bruge det til noget. Men jeg kunne ikke bestemme mig for, i hvilken retning jeg skulle tage det.

Stemningen i musikken forekom mig som en blanding af noget storladent, dystert, melankolsk og sørgeligt. Derfor vidste jeg, at det var et nummer, der skulle handle om noget indefra. Altså noget andet end et punchline-relateret nummer, en historie eller et party track.

I starten ville jeg gerne have teksten til at handle om noget med at føle sig fortabt og alene, selvom man er omringet af mennesker. Om ikke at vide, hvor man er på vej hen, og ikke selv kan styre skæbnen. Altså lave noget der matchede den følelse, jeg fik af at høre musikken. Men efterhånden som jeg nåede dybere ind i teksten, så begyndte teksten at udarte sig til en kærlighedssang, selv om det ikke lige var dét, jeg havde planlagt, da jeg i forvejen har lavet en del af den slags numre. Men jeg nåede til et punkt, hvor jeg konkluderede at den følelse, jeg prøvede at beskrive, skyldtes kærlighed – eller mangel på samme. Og nummeret endte således med at være en sang om den stemning, man kan være i, eller den følelse man kan stå i efter endt forhold mod egen vilje.

Det er som sagt et personligt nummer. Men ikke et nummer hvor jeg udleverer alt direkte. Jeg prøver i stedet at male nogle sproglige billeder af en følelse, som lytteren så kan fortolke og danne sine egne ideer og billeder ud fra. Jeg ved godt, hvad jeg mener med de ting, jeg siger, men det er muligt at lytteren får noget andet ud af lyrikken, og det er helt fint.

Da versene var lavet, ville jeg prøve at opsummere dem kort med omkvædet. Og deraf:

Jeg prøver at undgå huller på min vej
Tænker på dig – tænker på mig
Jeg tænker på, at nogle gange er man duen
Men lige nu, der føler jeg mig mest som statuen.

Livet stinker, så jeg holder mig for næsen
Mens hun trækker klovnen rundt i managen.
Jeg prøver på at ignorere hvad der sker. Men desværre…
Det er hårdt at lære at eksistens ikke er fair

Iblandt disse linjer, er der bl.a. også et par eksempler på det, jeg forklarede med at male nogle sproglige billeder af en følelse, som lytteren så kan danne sin egen fortolkning ud fra. Hvis der er noget der stinker, så holder man sig normalt bare for næsen. Det hjælper dog ikke så meget, hvis det gælder livet. Men vi syntes, at det var et meget sjovt sprogligt twist. Og da nummeret omhandler de perioder, hvor livet stinker, så valgte vi at kalde nummeret dette.

Da jeg havde indsunget min vokal på omkvædet, fik vi Mathias eller Flex, som vi også kalder ham, til at smide sang oven på, og det virkede perfekt syntes vi. Dernæst smed han sangstykker på andre steder i nummeret, hvor vi syntes, at det passede ind. Efterfølgende var det tid til at Swab (producer, red.) skulle mixe og finpudse. Og så skulle der selvfølgelig diskuteres og rettes igen. Til sidst blev der tilføjet strygere inden nummeret var helt færdigt.

Jeg er glad for den samhørighed, der er mellem tekst og musik på ”Livet stinker”. Den måde tekst og musik komplimenterer og understøtter hinanden på.

Den typiske Bumsestilen-proces
Vi har det sådan, at hver gang vi begynder på et nyt nummer starter vi fra scratch. Som regel starter det med at Swab har et ”beat”, som han synes, jeg skal lave noget til. Eller at jeg har en tekst, som han skal lave musik, der passer til, og så prøver vi at nærme os hinanden på den måde. Da Swab bor i Aarhus og jeg i Esbjerg, er det ofte noget med en masse ”frem og tilbage” over computeren. Derefter mødes vi, og gør det helt færdigt. Men oftest arbejder vi ud fra stemninger, hvad enten det er hardcore punchline rap, spoken word-orienteret, historiefortælling, numre som ”Livet stinker” eller whatever.

Drum’n’bass slutstykket
Vi havde været i gang med at sætte nummeret sammen, og en dag jeg kom forbi Swab, var han gået i gang med at lave slutstykket i nummeret, fordi han syntes, at der manglede et eller andet. Og vi blev enige om, at det fungerede meget godt som et modstykke til resten af sangen. Og vi syntes, at det var fedt at stemningen og energien i nummeret tog en drejning i slutningen. At nummeret ligesom byggede sig op mod et klimaks, hvor man efter al frustrationen og fortvivlelsen når et punkt hvor man, (eller det hele) eksploderer, og man får lov at råbe det hele ud. Hvorefter det ender brat i stilhed.

Humor og Bumsestilen
Vi gør en del brug af humor i vores musik. Men lige i det her nummer. Altså ”Livet stinker” gør vi faktiske ikke rigtig brug af humor. Hvad humor betyder, synes jeg er et vidtrækkende spørgsmål, der ikke lige sådan er til at svare på! Men folks individuelle humor, synes jeg, fortæller meget om, hvordan de er, og f.eks. giver en ide om deres verdensanskuelse. Humor er vel en måde at udtrykke sig og kommunikere på – og en måde hvorpå, man kan lege med sproget. Et eksempel på brug af humor i vores musik kunne være:

om jeg vil sælge ud for en million? Om jeg vil gå på kompromis på min mikrofon??…/
Så vil jeg hellere ”gå ned” på Pia Kjærsgaard når hun har menstruation!/
Løbe en marathon baglæns, blive kørt over af en lastvogn/
og give hende efterspil mens vi bager jøderkager i en gasovn

Her får vi igennem humor både ytret holdning til musikbranchen og politiske standpunkter, mens vi stadig får leget med sproget og skrevet nogle kreative linjer. Jeg tror også, at humor kan være med til at løfte stemningen og fastholde lytteren. Vores jargon i bandet kører nok også meget i sort humor nu, hvor jeg bliver tvunget til at tænke over det… Men ellers tænker jeg faktisk ikke så meget over at få inkorporeret humor i teksterne. Det er ikke noget bevidst, men bare noget der ofte kommer natuligt, når man i den kreative proces sidder, og leger med linjerne.

Det er også noget med, at jeg gerne vil imponere og højne standarten med det, jeg laver. Og ligger man uafbrudt linjer efter hinanden, der får lytteren til at tænke, eller får en ”den havde jeg ikke set komme”-oplevelse, så føler jeg, at man er nået langt. Den er den slags lyrik jeg gerne selv vil høre, og til det er humor også et godt værktøj.

Men det handler ikke om bare at lave linjer som:
Bumsestilen, rappens svar på herpes. Umulig at slippe af med.
eller
Jeg slår ikke på folk med briller… jeg bruger noget der er større
og andre ting, som man måske kan trække på smilebåndet over.

Det handler om god lyrik, og det kan både være sjovt, dybsindigt, eftertænksomt osv. Jeg kan godt lide det med, at man sprogligt kan male nogle billeder, der fortæller en masse, og samtidigt overlader en masse til lytteren. Det kunne eksempelvis være linjer som:

Folk med ben på jorden hænger ikke på træerne
Tænker man for længe over næste skridt, kommer man til at tilbringe livet på et ben
Det er svært at se tårer på kinderne når man står midt i regnen

Disse linjer leger med sproget og siger en masse – men ikke alt. I god lyrik skal der være tænkt over sproget, og der skal være kød på og masser af substans. Det kan jeg egentlig godt savne i meget af det, der hitter for tiden. Men her kan man jo igen bruge humoren og holde en ironisk distance til det. For meget af det der er i radioen, er underholdende i den form, at der er masser at grine af. Og nogle gange er man næsten nødt til at grine for ikke at græde…

Rollefordelingen i Bumsestilen
Swab laver musikken, og tager sig af DJ-tjansen med scratch osv. Mathias/Flex står for sang, og hvad han ellers finder på. Og jeg skriver og rapper teksterne. Men det er selvfølgelig lidt firkantet sat op for vi er alle med i processen hele vejen rundt. Det er ikke sådan, at f.eks. Swab er enerådig over, hvordan beatsne skal være. Vi andre har jo også ideer, og kommer med input og forslag. Det samme gælder lyrikken. Men man kan sige, at Swab drejer på knapperne og jeg fører pennen.

Vi er et band. Så det er jo en social ting for os, og vi nyder den kreative proces. Men samtidig så er det også en indadvendt og meget personlig ting, når man udtrykker sig på sin egen individuelle måde med den del som man står for i bandet.

Bumsestilen og den danske hiphop-scene
Musikalsk har vi aldrig rigtig følt, at vi passer ind i resten af den etablerede hiphop- eller musikscene. Der er ikke så meget andet dansk rap, vi kan relatere til eller identificere os med. Vi laver bedre musik, skriver bedre tekster og rapper bedre. Og det fryder os at de andre bands godt ved det, selvom det ikke er noget, de snakker højt om. Der er ikke en ”kasse”, man kan sætte os i sammen med nogle andre, eller et sted i dansk rap, hvor vi passer ind, da det vi laver, altid er anderledes eller skiller sig ud på den ene eller den anden måde.

Vi har vores egen lyd og det er vi stolte af. For i Bumsestilen er det vigtigste for os, at vi hele vejen igennem skal have vores egen stil og en original lyd uden at gå på kompromis. Alt for få bands har deres egen lyd. Specielt inden for hiphop. Ofte ved du ikke, hvad det er for en gruppe, før rapperen går på. For beatsne kunne lige så godt være den enes som den andens. For mig virker det som om, at tendensen ofte er at prøve at ramme tidens toner – i stedet for at være kreativ og skabe en lyd, der er ens egen.

Hvad enten det er lyrisk eller musikalsk, så er det vigtigt for os at vise vi har ”skills”, og at det vi kan, ikke bare er noget enhver kan, eller noget man kan lære på et par år. Det er et par af de forskelle, der er på Bumsestilen og mange af de andre.

Om videoen (Se musikvideoen)
Vi bestemte os for at lave en video til ”Livet stinker” for at promovere vores musik. Vi hookede op med en gut der hedder Poe, og overlod det til ham. For vi vidste ikke rigtig noget om det med at lave musikvideoer, da dette var den første video, vi nogensinde havde lavet. Poe havde lyttet nummeret tyndt, og havde en ide til, hvordan det skulle være: noget med at jeg skulle være hovedpersonen og have en super nedtur af en dag.

Vi sagde, at vi var med på det værste, og at han kunne bruge os som han havde lyst! Det blev dog ikke så slemt, som jeg havde håbet. Men jeg nåede dog alligevel at vælte over et bord, ned af trapper, blive smidt ud af et pizzeria, få tæv af Mathias, blive kørt ned af Swab og til slut få hældt en øl i hovedet. Det var faktisk ved at gå galt, da Swab skulle køre mig ned i bil. Jeg skulle vade ud på en vej mellem to biler, og Swab skulle så komme kørende mod mig uden at se noget som helst og være tæt på at køre mig ned. Vi havde ”øvet det” en gang først. Men da vi skulle filme, så var vores timing ikke så god, så det var lidt for tæt på, at jeg blev kørt ned for alvor. Men jeg sprang for livet og klarede det (griner, red.). Men vi havde det super sjovt med at lave videoen, og det hele blev klaret på en dag i Aarhus uden noget egentlig budget.

Da vi første gang så videoen, var vi positivt overraskede over, hvad Poe havde fået ud af at rende rundt efter os med et kamera i en dag. Han er dygtig, kan sit kram, og vi er tilfredse med videoen.

Men selv om vi synes, at videoen er blevet god, så har jeg det alligevel sådan, at den ikke helt lever op til det billede, og den følelse jeg selv har af nummeret, hvor jeg ser noget andet for mig. Der er meget humor i videoen, hvilket der ikke er i nummeret, som er en seriøs ting for mig. Videoen har et andet fokus, og overskygger derfor lidt meningen og dybden i nummeret. Det skal ikke ses som en kritik af Poes arbejde, da han har gjort det super godt. Jeg tror bare, at det er umuligt for nogen som helst at sætte billeder på de følelser, jeg har med musikken. Men jeg har også den lidt gammeldags holdning, at musik ikke skal ses… men høres!!

Livet stinker – live
Det er super fedt at spille og virker godt live, og vi plejer at få en god respons på nummeret. Vi har ofte brugt det til at slutte af med. Når vi har vores band med ude at spille, elsker jeg især at spille slutningen af nummeret, hvor vi plejer at brænde den helt af og give den fuld smadder med en masse el-spade og en noget mere rocket version af nummeret.

Fremtiden

Altså lige nu er vi aktuelle med vores plade ”Ude af trit med flokken”, som har fået gode anmeldelser alle steder på nær ét. Vi har spillet på både Skanderborgs Smukfest, Nibe festivallen og på Spot festivallen for anden gang. Så ”på papiret” ser det rigtig godt ud for os, og har været et godt år. Så selvom vi måske ikke selv mærket den helt store forskel, så vil vi prøve at bruge disse ting til at komme endnu mere ud og spille, og gøre verden lidt mere bevidst om vores eksistens.

Vi har ikke brug for at blive berømte eller stjerner. Lige nu er vores mål, at vi gerne vil derhen, hvor folk ved, at der er et band, der hedder Bumsestilen, så folk får muligheden for at tage stilling til os. Og så er det helt fint, hvis vi ikke falder i deres smag!

Men vi håber, at uanset om folk kan lide musikken eller ej, kan høre, at det er dygtigt lavet, og at det har krævet arbejde, øvelse og talent. At folk kan høre, at der er en dyb substans både i vores musik og lyrik, modsat så meget andet rap. Ja, og musik i andre genrer for den sags skyld. Vi vil gerne være et alternativ.

Personligt har jeg oplevet en masse ting med musikken, som jeg tidligere aldrig havde drømt om kunne ske, da jeg begyndte. Så jeg er taknemmelig. Men det er fint at prøve at finde nye mål at gå efter. Og dette er et af dem. Så ja, vi vil gerne gøre Bumsestilen større, men det er en hård kamp, da vores lyd ligger langt fra mainstream musikken. Men det vigtigste er selvfølgelig at have det sjovt med det, vi laver. Ellers er vores plan bare at lave en masse god musik, og håbe på at folk stadig vil være nede med det, vi laver, og arbejde kreativt med musikken og se, hvad fremtiden bringer.

Ellers er der bare en STOR tak til alle de folk, der støtter os! Men også til de, der blot har brugt et par minutter på at tjekke vores ting. Vi elsker jer!! Skriv til os eller book os på bumsestilen@idiotsikker.dk.

Vil du vide mere?
Tjek Bumsestilen på Facebook
Følg Bumsestilen på Twitter
Køb “Livet stinker” på iTunes

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
 • Inspirerende
 • Nørdet
 • Underholdende
 • Informerende

3 kommentarer

 1. Bag Nummeret går bag om Bumsestilen – Livet Stinker | Idiotsikker Records
  17. september 2012
  Svar

  […] som vi personligt er store fans af, har netop skrevet en dybdegående artikel om nummeret “Livet Stinker” fra Bumsestilens album “Ude af trit med […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *