Nikolaj Nørlund feat. Christian Hjelm – Man blir forsinket så let

Man kommer ikke udenom at kalde Nikolaj Nørlund for en velbevandret herre på den danske musikscene. Senest med blandt andet remix fra Tue Track, som producer for Ulige Numre og i duet med Christian Hjelm. Vi har taget en snak med ham  om “Man blir forsinket så let” fra den nye plade “Alt sammen, lige nu”.

Om mandeduetten
“Man blir forsinket så let” er ikke en regulær duet i klassisk forstand. Det er lidt en snydeduet forstået på den måde, at en regulær duet i min bog er en tekst med to synsvinkler. Det er ikke tilfældet i “Man blir forsinket så let”, men sangen udviklede sig alligevel til en slags duet. Det startede med, at Christian bare sang med på hver anden linje. Faktisk ligger min stemme også nedenunder Christians stemme, når han synger. Men sangen fremstår som duet nu, og det er også fint, fordi det er lidt sjovt med en duet, hvor to mænd synger. Det er lidt anderledes.

Christian og jeg har ret forskellige stemmer. Det giver også sangen en anden fornemmelse af, hvordan man kan fortolke teksten. Det bliver mindre bekendende, når vokalen kommer flere steder på en gang. Det er en sjov feeling at arbejde med.

Kærlighedsallegori
Sangen er en form for kærlighedssang. Jeg betragter faktisk mange kærlighedssange som en allegori – de fortæller om noget mere end bare kærlighed. Selvfølgelig er der to aktører i den her sang, en mand og en kvinde, men det handler også om mere generelle ting. Hvad er det, man gerne vil? Og hvor er man på vej hen? Den følelse man har, når der pludselig er noget, som giver mening, og hvorfor tog det så lang tid at komme dertil?

En Nørlund-plade
Da Christian og jeg begyndte at arbejde sammen på musik, havde vi ikke besluttet, hvilket slags projekt det skulle ende ud med. Da vi så skulle til at finde ud af, hvordan musikken skulle præsenteres, følte vi begge to, at det var et Nørlund-album, som han havde hjulpet mig på vej med. Alle sangene er skrevet af mig, men Christian har været med til at spille på dem alle sammen. Det kommer også meget an på forventninger, og der er en masse traditioner for de ting. Også fordi at Christian sideløbende skrev på sine egne ting, så derfor var der egentlig åbent spil for andre, når man skrev på sit eget. Christian kommer i øvrigt med solo album på dansk nu her til efteråret (singlen Lang vej igen er i rotation lige nu, red.).

Den sociale proces
Det sociale betød rigtig meget i vores arbejdsgang. Jeg skrev de her sange, og så sad vi at spillede på dem sammen, hvor Christian lavede nogle stemmer, og prøvede forskellige ting af. Også når vi indspillede blev det en social ting, hvor Christian f.eks. spillede bas og jeg spillede orgelet, og så så vi, hvad der kom ud. Vi var meget enige om, at det skulle være et differentieret lydbillede. Det var en ambition for os begge to, og det synes jeg også, vi har fået – og det kan jeg godt lide. Meget dejligt!

Dogmer
Jeg opsætter ofte en slags regler og dogmer for mine plader. “Tid og sted” var f.eks. den plade, hvor jeg selv ville spille guitar, modsat tidligere plader, hvor jeg har haft en lead guitarist med. Men på den her plade har jeg f.eks. spillet meget lidt guitar, hvorimod Christian har spillet det meste – og så har jeg til gengæld spillet klaver og orgler. Jeg er ikke hysterisk omkring ”reglerne”, hvis jeg synes der mangler noget, spiller jeg det bare. Men jeg kan godt lide at opsætte rammer for mig selv, for så kommer der en stil og rød tråd på pladen.

Skriveblokader
Når jeg arbejder på et nummer bliver jeg ved indtil jeg er tilfreds, men jeg kan da være mega meget i tvivl. Det har jeg også brugt Christian meget til. Det er netop, når man er i tvivl, at det er fedt at have en at sparre med. “Er det fedt nok det her?” “Jo, det er fint”. Jeg har brugt lang tid på den her plade og arbejdet meget med den, men det var sjovt og ikke smertefuldt.

Det er faktisk lang tid siden, jeg har brugt en producer, fordi jeg laver så meget af det selv, og synes det er sjovt at gøre det. Hvis jeg skulle have en producer, ville jeg have en, der er virkelig, virkelig dygtig, og det har jeg sgu ikke råd til.

Familiefar og musiker
Jeg har ikke noget problem med at skelne de to roller af. Jeg arbejder kun i studiet. Men jeg har jo børn, der skal afleveres i skolen og mine daglige pligter. Når jeg skal skrive tekster, så tager jeg ofte væk. For så har jeg brug for at koncentrere mig over en længere periode for ikke at blive revet ud af det. Jeg har brug for at komme derind, hvor tingene føles nemmere, og man bare forsvinder i musikken. Når jeg er der, så kan jeg godt gå ned og handle, mens sangen stadig kører inde i hovedet. Så kommer man tilbage til huset, og spiller videre som om, man ikke har været væk.

På denne plade tog jeg til Bornholm en vinter, hvor jeg sneede inde. Det er dog ikke blevet til et sne-album, men jeg arbejdede også on and off på pladen fra januar til oktober.

Nikolajs hiphop-flirt
Jeg læser en del bøger om at producere og studieteknik. Det kan være meget spændende at læse om, hvordan andre folk griber musik an. Jeg bruger det som jeg synes er sjovt og interessant.

Nu har jeg lige fået Tue Track til at lave et remix af Ned til søen, som jeg synes, er rigtig fedt. Jeg synes, det kunne være sjovt at slå en streg imellem os, fordi Tue Track og Malk de Koijn har et helt andet take på det danske sprog end jeg. Men på en eller anden måde hænger det sammen for mig. Jeg er stor fan af Tue Track – synes han er en af de bedste producere herhjemme, især på Malk de Koijn pladerne. De er et fantastisk orkester.

Faktisk har Tue Track taget ”Ned til søen” fra at være et nummer i dur og lavet det i mol. Han har lagt nogle seje mol-akkorder indover, så det clasher på en speciel måde. Det er en sjov indgang til Nørlund-universet.

Fremtiden
”Alt sammen, lige nu” er et interessant samarbejde på tværs af både genrer og alder. Det store scoop bliver, når vi skal spille i DR Koncertsalen til september, hvor det hele kulminerer. Og så skal vi lidt ud i landet og spille lidt.

Vil du vide mere?
Tjek Nikolaj Nørlund på Facebook
Køb “Man blir forsinket så let” på iTunes

Foto: Auditorium

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Én kommentar

  1. […] så usexet som en skoleopgave på konservatoriet. Vores daværende lærer på sangskriverlinjen Nikolaj Nørlund, kom med den opgave, at vi skulle skrive en sang i Jeg-form, hvor Jeget ikke var os selv. Først […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *