Dig og Mig – Når jeg kommer hjem


I dag sender Dig og Mig deres debutalbum “Sommervarmen” på gaden. Vi tog en snak med dem om “Når jeg kommer hjem”, et nyt nummer der tager udgangspunkt i parforholdets lidt sværere sider.

Harmonier
Første idé til sangen kom, da Kasper havde indsunget melodien og et vers på sin telefon, og afspillede det i vores gamle øvelokale. Så skrev vi noget tekst ned og øvede det. Det var et nummer, som vi tænkte kunne være sjovt at have med, fordi den spilles staccato, og fordi vi synger sammen gennem hele nummeret. Andrea er faktisk kun alene i et c-stykke, men ellers ligger vi oven i hinanden igennem hele sangen, og det giver nogle fine harmonier i omkvædet.

Er I kærester?
Vi bliver ofte spurgt af folk, om vi er kærester. Det er i hvert fald, hvad de tror, når de hører vores sange. Den her sang er egentlig også kæreste-agtig, og handler om, hvordan vi begge havde det med hver vores kæreste på et tidspunkt. Sangen beskriver, hvordan man nogle gange gerne vil feste, drikke sig fuld, vælte rundt og komme sent hjem uden at have sin kæreste med. Det er ikke altid kæresten synes, det er sjovt, selvom man selvfølgelig skal have lov til det. Men den vender jo også tilbage til én selv, fordi andre gange er man selv idioten, hvor man ikke har lyst til at give den anden lov til at feste igennem.

Inspiration fra kæresteforhold
Man har haft de der venner, som har fået kæreste, og så kan man ikke lave en skid med dem længere, fordi den der kæreste skal med hele tiden. Det gør bare, at de slider hinanden og sig selv op, og går fra hinanden, fordi de ikke giver hinanden plads. Det er også det sangen siger. Det er noget med, at man siger til sin kæreste, at man godt kan holde fest hver for sig, det skal man ikke være bange for, det kan man godt. Der sker ikke noget.

Det var den anden, der skrev det dér…
”Når jeg kommer hjem” var en sang Kasper kom til Andrea med efter, vi havde snakket om det her med kæresterne. Typisk er det Kasper, der starter op på et nummer, men teksten kommer ofte fra ting, vi har snakket om sammen. Nogle gange er det de samme problemer, vi har, men ser på dem forskelligt. Det var derfor, det kunne være sjovt med den her sang, når nu vi havde det så ens på det tidspunkt, og endda synes det samme. Hvis ens kæreste blev sur, hvilket faktisk skete, så kunne man sige, at den del af teksten, havde den anden lavet.

Generelt ligger der meget vægt på Andreas vokal i vores numre, men her er vi faktisk begge meget inde over, og det har været ret skægt at arbejde med.

Hvem er hvem?
Det er et af de fedeste numre at spille live, fordi vi begge to synger sammen lige fra starten. Det kører bare med det samme, og har en helt speciel energi. Det er egentlig også underligt, at vores stemmer lyder utrolig ens nogle gange. Det kan også være svært at høre på indspilningerne, hvem der er hvem.

Kort affære
Det er et kort nummer og vildt hurtigt færdigt. Nummeret varer kun et minut og fyrre sekunder. Man kunne sagtens have kørt verset igen, for det er en god melodi, men det er et nummer, hvor man virkelig har lyst til at tage nålen tilbage og høre det igen med det samme. Sådan nogle sange er sjove at lave. Det er svært at lave sådan nogle sange, hvor det korte rent faktisk fungerer.

Arbejdsgangen
I starten var det Kasper, som kom med færdige ting og sagde “Det her nummer skal vi lave”, men så fandt vi ud af, at det skulle vi gøre sammen. Det er stadig Kasper, som starter op med et skelet, og så finder vi ud af stykkerne sammen. Andrea synger også nogle gange forkert, men så lyder det faktisk bedre end det, der oprindeligt var planlagt. Det er generelt bare sjovt at skrive musik sammen som en social ting. Det er altid rart at få andre øjne på det, man har arbejdet med, ellers kan det godt ende med situationer, hvor man prøver at snyde sig til en løsning.

Fra fire-spors båndoptager til computer
I starten optog vi vores numre på fire-spors båndoptager, men de sidste mange numre har vi ikke kunne overskue det, og så har vi bare siddet og sunget ind mikrofonen på computeren. Vi har faktisk fået lavet nogle ret gode demoer på den mikrofon, men for det meste er det bare for at få det optaget.

Kasper var også begyndt at blive træt af, at Andrea ikke kunne finde ud af at sætte ledninger i noget, så han skulle gøre det hele, mens Andrea blev mere og mere fuld. Til sidst glemte vi bare numrene, og det er jo skide sundt at optage dem og lytte til det, man skriver undervejs. Det er dér man opdager, hvad de mangler eller har for meget af. Det er meget tilfredsstillende at kunne få det ned og lytte til det.

Videoen (se den her)
I videoen er der forskellige par, der ligger nede i en seng, og det er også en én-indstillingsvideo ligesom ”Skyggerne”, hvor der her bare filmes ned på en seng. I sengen ligger der alle mulige forskellige par, som der klippes imellem. F.eks. hvor den ene sover, og den anden er vågen, og er dressed up og ligger og synger sangen til kameraet. Så bytter de også roller, hvor den der så har sovet, kan være den, der lige er kommet hjem fra fest.

Det er meget sjovt, at vi har fået begge situationer med på den måde, fordi det ikke lige umiddelbart er noget, man kan tolke ud fra teksten. Den er meget ligetil, og det kan virke som om, at det bare er os, der er de der slemme nogen, der går ud hele tiden, mens vores kærester bare ligger og græder hele natten og venter på, vi kommer hjem. Med videoen kan man måske få en lidt anden opfattelse og se, at det går begge veje.

Kaspers forældre er faktisk med i musikvideoen til ”Når jeg kommer hjem”. De er et af parrene. Det var faktisk dem, der havde øvet sig mest på teksten. Efter at der er blevet klippet lidt i videoen, er de faktisk nogle af dem, der fungerer bedst. Vi kunne bruge stort set alt, hvad Søren (faren, red.) synger.

Om kvinde- og mandevokaler
Noget vi synes, der er sjovt at arbejde med i et band, er, når man både har adgang til kvinde- og mandevokal. Hvis man tog ”Når jeg kommer hjem”, hvor en mand havde sunget det hele, eller hvis en kvinde havde sunget hele teksten, så kunne lytteren sidde tilbage med et budskabet, der var farvet af kønnet på vokalen. Når manden og kvinden siger de her ting samtidig, så er der ikke nogen tvivl om, at det er begge køn, der kan have det sådan her. Det er fedt at bruge, og det skal vi også bruge noget mere, det her med at snakke fra begge køn, når vi nu har de to vokaler.

Erfaring erfaring erfaring
Til sommer skal vi spille en masse festivaler, og det glæder vi os rigtig meget til. I det hele taget, er vi jo egentlig bare i gang med at få en masse træning i at optræde sammen live. Vi har fået en lydmand, så vi eksperimenterer en del lige nu for at få det helt på plads. Det skal gerne fungere perfekt inden vores turné til efteråret.

Vi skal i bund og grund også finde ud af hvad det er for et band vi har. Vi har brugt meget tid sammen og meget tid hver for sig. Det er egentlig kun inden for det sidste halve år, at vi er begyndt at spille live sammen, og det gør jo, at vi er totalt grønne. Kasper har tidligere været vant til at gå fra at være i et øvelokale i en længere periode til derefter at tage ud og spille koncerter. Her er det to ting, der finder sted på samme tid og oveni hinanden. Der er mange ting, som vi som band stadig ikke har styr på, og stadigvæk tester af. Det er noget af det, der kommer til at fylde rigtig meget det næste stykke tid. Det begynder at tegne godt, men der er stadig mange ting, vi skal have helt på plads.

Vil du vide mere?
Tjek Dig og Mig på Facebook
Køb debutalbummet “Sommervarmen” på iTunes Store

Foto: Thorbjørn Ulvskov Jørgensen

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *