Mighty Midgets – Thoughts on Article 19


Vi satte Mighty Midgets guitarist og sanger Niels Højgaard Sørensen til at fortælle om “Thoughts on Article 19” fra bandets album “Raising Ruins for the Future”.

Lidt historik
Mighty Midgets er et aalborgensisk, melodisk hardcore-band, der har eksisteret siden 2006 og har udgivet et fuldlængde-album i 2010, samt en lang række EP’er, splits, compilations o.l. På trods af at bandet fra dag 1 har været et hobbyprojekt (alle i bandet har arbejde eller skole ved siden af) og primært en god undskyldning for at drikke øl i selskabeligt lag, så har det bragt os en del rundt i landskabet bl.a. to Europaturneer, en utal af småturneer til Nordeuropa (primært Tyskland og Holland) og sidst en tour i Rusland.

Gør-det-selv band
Vi har så vidt muligt haft en gør-det-selv-tilgang til musikken og bandet, hvilket betyder at vi selv indspiller vores musik, laver covers, designer t-shirts og merchandise og selv udgiver vores numre på vores lille, latterlige pladeselskab 5FeetUnder Records.

Næsten ingen naboklager…
”Thoughts on Article 19” har vi derfor selv indspillet – først trommerne i Rasmus’ lejlighed – næsten uden naboklager – i tidsrummet fra vi kom fra arbejde til hans børn skulle puttes. Guitar og bas er klaret i min lejlighed med forstærkeren pakket ind i dyner og stående på tennisbolde for at undgå rystelser ud i bygning. Og til er er sangen indspillet i Rasmus’ lejlighed under samme forhold som trommerne. Vi – dog primært Rasmus og Peter – var selv lydteknikkere, mens Troels og jeg tog producerrollen (ikke som sådan nogle bevidste valg, men sådan blev det af sig selv). Lasse var gartneren, der skabte god stemning og hentede øl – en rolle man aldrig må undervurdere. Hele processen tog os næsten et helt år, fra vi begyndte, til vi var færdige. I slutfasen fik vi hjælp af Jacob Bredahl til mix og mastering.

Anmelderrost og alligevel ukendt
Pladen er i øvrigt blevet modtaget ekstremt godt over hele Europa (masser af topkarakterer, og den er i flere magasiner udnævnt til årets plade i 2010) undtagen i Danmark, hvor der nærmest ikke er nogen, der har opdaget, at den findes…

Teksten
Just because you have the right to say what the fuck you want, does not mean you absolutely have to criticize and demonize everyone around you.
Are we really so damn self-absorbed that we cannot interact with anyone around us and not act like complete assholes?
Remember this: this right points in both directions and there’s no room for double standards.

Take a look around and think before you speak. Silence is golden and all your talk is cheap
I will not oppose your human right but I still think that you’re wrong
You can’t defend your own right to offend and expect not to be offended.

The conclusion: Complete freedom of expression necessitates mutual respect.

Om ytringsfrihed
Jeg har skrevet nummeret, og det handler, som titlen siger, om mine tanker i forhold til ytringsfrihed (Artikel 19 i Menneskerettighedserklæringen er ’Enhver har ret til menings- og ytringsfrihed’) primært i forhold til Muhammed-krisen og den politiske retorik, der kom i kølvandet på denne.

AFR
Teksten blev skrevet, efter at jeg havde hørt Pia Kjærsgaard være dybt provokeret af, at filmen AFR brugte en af hendes udtalelser ude af kontekst i forbindelse med filmens fiktive handling. Hun havde i månederne op til dette forsvaret ytringsfriheden i forhold til Muhammed-tegningerne i en sådan grad, at man næsten skulle tro, at det var hende, der havde fundet på den.

Grundstenen i demokratiet
Det er jo svært at være uenig i, at ytringsfriheden er en af grundstenene i et demokrati, men i denne situation viste det sig bare, at hun i virkeligheden ikke forstod – eller nok nærmere bare var fuldstændig ligeglad med – ytringsfriheden, og at hun i virkeligheden bare havde brugt den som endnu en undskyldning for at få en af sine latterlige xenofobiske pointer ud i mediestormen. Ytringsfriheden var tydeligvis kun brugbar, når den kom hendes sag til fordel. Teksten i sangen forsøger at fokusere på nogle af de problemstillinger, som er forbundet med ytringsfriheden: Det er en menneskeret, som vi på alle måder bør værne om, men man må samtidig være villig til at tage konsekvenserne af den måde, man bruger denne ret på – bare fordi man har ret til at svine alle og enhver verbalt, er det ikke nødvendigvis noget man behøver gøre.

Ordspil
Samtidig ordspiller teksten også de forskellige betydninger, som ligger i ordet ’right’, som både kan betyde en (menneske)rettighed, men også at have ret (i modsætning til at tage fejl) og højre (som i retningen). Måden som teksten twister ordet ’right’ i forskellige sammenhænge, synes jeg, på mange måder næsten analogisk rammer den måde, som politikkere og andre ofte bruger varme kartofler o.l. på ofte modstridende måder for at promovere deres egen sag, som i eksemplet med den kære Pia.

Stadig relevant
Sangen er på trods af, at den har et par år på bagen, stadig meget relevant. Ytringsfrihed og andre rettigheder har stadig trænge kår i det nuværende kriseramte politiske klima – ACTA-debatten er et godt eksempel herpå.

Vi råber os varme
Vi starter altid vores live-sæt med Thoughts…, da dens duet-agtige struktur er en dejlig måde at råbe os varme på, og dens friske tempo plejer at kunne sætte skub i vores efterhånden slidte, aldrende kroppe.

Fred på jorden og mad til alle
Niels // Mighty Midgets

Vil du vide mere?
Tjek Mighty Midgets på Facebook

Foto: Rasmus Ejlersen

Vil du vide mere om ?
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
 • Inspirerende
 • Nørdet
 • Underholdende
 • Informerende

2 kommentarer

 1. Mighty Midgets – “Thoughts on Article 19″ | Bag Nummeret | Gør det selv værkstedet
  10. april 2012
  Svar

  […] til kilde: Mighty Midgets – “Thoughts on Article 19″ | Bag Nummeret Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget article, berlin, black-cheese, […]

 2. 13. april 2012
  Svar

  Der laves så mega god musik i dette lille land her… og så meget man ikke kender…
  takker en gang til for introduktionen af et fedt nummer og et mega fedt band!! Go Midgets, Go Bagnummeret!!

  Peace!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *