Raske Penge & Klumben – Rundt

Vi fangede Raske Penge en onsdag eftermiddag til en snak om hans track ”Rundt”, der er lavet i samarbejde med Klumben. ”Rundt” har senest været i rotation på P3, hvilket er temmelig usædvanligt for et dansk reggaenummer.

Se videoen her

Bag om ”Rundt”
I reggae er der tradition for, at man bruger de samme instrumentaler (en såkaldt riddim) på mange sange. Hvis en producer har lavet en fed instrumental, så genbruger man den eller laver sin egen version – det ser man ikke som noget odiøst. Klumben havde netop produceret sin udgave af den riddim, der hedder Revolution, som blev gjort populær af Dennis Brown.

Fordi rytmen hedder ”Revolution”, så foreslog Klumben, at vi skulle at lave en sang, der handlede om begrebet ”revolution”. Altså rotation. Det var hans koncept for sangen – at alting drejer rundt. Så hørte vi instrumentalen igen og igen og igen, og sad og skrev – og det blev sent…

Skrevet på en nat
Selve skriveprocessen lykkedes faktisk på den ene nat der. Der har selvfølgelig været nogle svage linjer, der er blevet ændret i den endelige udgave, men ellers blev det stort set skrevet færdigt der. Til gengæld lavede vi mange demoer af den, for der var ting, vi var utilfredse med sådan rent flowmæssigt eller melodimæssigt. Især fra min side. Jeg har jo ikke lavet musik særlig længe, og da vi lavede ”Rundt” var det endnu mere nyt, og så har man jo meget usikkerhed i forhold til, hvad der nu er godt. Vi optog en grov skitse af den, og så lavede vi den færdig over de næste par sessions.

Vi har skrevet vores egne tekster hver især, men mens vi sad i samme rum ude i studiet. Men vi har ikke rigtig blandet os i hinandens del, så vidt jeg kan huske. Altså jeg prøvede at blande mig et par gange, fordi Klumben bruger ordet ”Ja” virkelig meget. Han siger f.eks. ”Hele verden drejer rundt, og ja den drejer sig ik’ kun om dig, åh nej”, men det fik ham bare til at sige ja flere gange.

Youtube-hit!
Vi lever i en tid, hvor det er utrolig vigtigt at lave en god musikvideo, hvis man gerne vil have folk til at opdage ens musik. Da Bor Her udkom som 7″er med ”Rundt” på b-siden, så fik jeg da en smule respons. Der var flere, der sendte mails og skrev, at de havde købt den, og synes det var fedt. Men det var først, da der kom video på, at radioen opdagede nummeret og folk begyndte at sende videoen til hinanden at singlen fik et helt andet liv. Det får mig faktisk til at tænke: ”Hvor må det egentligt have været kedeligt at lave musik før Youtube”. Så ville man først få responsen, når man var ude at spille længe efter den var produceret, og nu kommer responsen allerede næste morgen! Så vågner du op, og finder ud af det åbenbart gik godt.

Musikvideoen
Vi har tænkt meget over videoen. Det har hele tiden været en ambition for mig at lave musik og videoer med mange detaljer i. Utrolig mange musikvideoer er blottet for ideer – også før Youtube – det er ofte bandet, der bare går og synger eller er kunstagtige. Der er ikke særlig mange, hvor jeg synes, at der er sjove ideer i. Det har virkelig været en ambition for mig at prøve at lave musik og musikvideoer med konkrete ideer i. Derfor brugte vi også lang tid på at finde på idéer, der illustrerede musikken på forskellige måder.

Jeg har hele tiden skriveblokade
Det er begyndt at gå hurtigere på det seneste, fordi jeg har fået mere erfaring med musikken. Det har givet mig mere selvtillid, som gør at jeg hurtigere kan få skrevet tingene ned på papiret. Ellers er det for mig noget med at lytte til nogle instrumentaler, og have nogle løse ideer til koncepter og emner, som jeg godt kunne tænke mig at skrive om.

Jeg har lettere ved tekst end melodi, kan man roligt sige. Jeg kommer tit til at skrive en laaaaaaang tekst, og så tænke ”Det her er jo bare en pølse af ord – der er jo ikke noget man kan synge med på”. Det er sgu meget godt, at der er et eller andet, der er catchy i musikken. Men det er altid det, der kommer til allersidst for det er det, jeg har sværest ved.

Right or wrong
Der er faktisk en sang, der har inspireret mig meget, og som jeg har brugt som kloge ord ift. min musik. Det er min yndlingsrapper Devin The Dude fra Houston, som på hans første plade ”The Dude” har en sang, der hedder Write or Wrong, hvor han giver gode råd til en kammerat, der gerne vil lære at rappe. Han siger f.eks. sådan noget med at han bare skal finde på et eller andet og så skrive det ned, og ikke bekymre sig om hvordan det lyder – han kan altid få det til at lyde fedt senere. Det er kloge ord for sådan en som mig. Bare skriv alle de dårlige ideer ned og så ryd op i dem bagefter og se, om der er noget, der kan bruges. En dårlig ide kan også lyde godt, hvis man lige finder den rigtige måde at sige den på. Og det man selv synes er dårlige ideer, det ender bare nogle gange med at være de bedste…

Omkvædet er simpelthen for plat…
Omkvædet til ”Rundt” var et Klumben fandt på, og det var også fedt, men vi havde det sgu begge to i lang tid sådan, at man ikke bare kan sige, at hele verden drejer rundt – det er simpelthen for plat. Vi mente ikke, at det ville gå an at sige tingene så ligeud. Den skulle have et twist. Men så kunne vi ikke finde på noget, og så kørte vi med det oprindelige. Og folk synes det er herre fedt. Så jeg synes, at det kan være svært at vurdere, hvor gode tingene er nogle gange.

Nummerets betydning
Jeg ser det sådan, at der er den naturlov, at hele verden konstant drejer rundt. Der sgu ikke rigtigt noget, der står helt stille. Det fascinerer mig egentligt, at der er sådan nogle helt universelle systemer i verden. At alting drejer rundt er både godt og skidt. Hvad der er godt for mig, kan være skidt for andre. Sådan er det. Jeg er nok meget glad for, at det er sådan. Vi kan i hvert fald ikke stå af. Naturen går sin gang om vi vil det eller ej.

Observerende hverdagsreggae
Jeg har mange små budskaber, der kommer til udtryk i de enkelte sange. Jeg kommer hverken til at blive en protestsanger eller en, der aldrig siger, hvad han mener. Jeg kan godt lide musik, der er indholdsbetonet og kommunikerer hverdagen. Jeg kan enormt godt lide den tradition, der er i reggae og dancehall, hvor musikken kommenterer på begivenheder, der nærmest er sket i den uge, den er skrevet i. For mig har det været meget logisk at kigge ud af vinduet og skrive om min hverdag.

To LP or not to LP
Jeg skal selvfølgelig lave en LP på et tidspunkt, fordi det er en pladesamlers gamle drøm. Det bliver sandsynligvis på Kontrafon. Det vil være sejt at lave en plade til juletræet, men jeg er ikke sikker på, at det haster så meget med at lave den. Jeg tror sgu lidt mere på at lave én sang af gangen med en video til og så udgive den som 7”er eller noget EP-værk. Den er jo fed at have og alt det der, men især nu hvor jeg er ny og ret langsom til at lave numre, så kan man hurtigt sidde med et album i årevis før det kommer ud. Og så er der ekstra pres på, når det ikke bare er et nummer, men en hel plade man skal lave. Jeg tror måske, jeg gerne vil skåne mig selv for det pres, så jeg har det album som et sideløbende projekt, mens jeg stadig smider udgivelser på gaden. For mig er det rimelig vigtigt at sørge for, at der er et vist flow af udgivelser.

DJ’ing kontra live
Jeg optræder allerede en del, fordi jeg er aktiv som DJ. Det er en glidende overgang, fordi jeg også bruger mikrofonen som DJ, og så kan jeg prøve en af mine sange af, når jeg spiller. Decideret “Raske Penge shows” har der kun været 4-5 af. Det er jo også både godt og skidt at lave sit største hit med en anden sanger. Det er sgu lidt svært at tage ud og spille uden Klumben, når han synger omkvædet på ”Rundt” (griner, red.).

Mine live-shows lyder ikke helt godt nok endnu – altså jeg tror, at publikum har været godt underholdt indtil videre, men jeg vil gerne have det bliver meget bedre. Det jeg døjer med nu er tonerne. Jeg har lidt en slem tendens til at synge falsk, og det opdager man så, når man er ude. Det er jo sådan noget, man gerne vil have væk inden man står på en festivalscene!

Systemlisten på P3
Jeg har hørt, at måden man bliver spillet på P3, er, at ens pladeselskab kommer ind i et playlisteudvalg og præsenterer musikken. Så sidder udvalget og lytter, og så går man igen. Derefter finder de ud af, hvad de vil spille. Men de kan åbenbart også finde ud af at opdage musik selv, for vi har aldrig præsenteret vores musik for dem. Det er jo helt vildt fedt at ”Rundt” bliver sat i rotation på P3 for egentligt er det jo bare B-siden på en undergrundsvinyl! Jeg ved godt, at det er en kliche at sige, men det havde jeg virkelig ikke regnet med. Det er helt vildt fedt. Specielt når det er en genre, der ikke er så meget af på P3. Jeg er meget taknemmelig. Og det har selvfølgelig også lidt at gøre med omkvædet. Jeg er da glad for, at det lige skulle være på min single, at Klumben lagde et catchy omkvæd.

Intelligent
I slutningen af februar kom der en musikvideo til Intelligent, der handler om at uoverensstemmelsen med, hvad man får at vide som barn, der er vigtigt at prioritere, og hvad man selv senere i livet opdager, der er vigtigt. Jeg er barn af to folkeskolelærere – og jeg skal love for, at jeg fik at vide, at det ville være en god ide at lave mine lektier. Men så opdager man på et tidspunkt, at det måske sjovere at være god til at spille fodbold og være populær. Det lærer man altså ikke, når man sidder og laver lektier. At lave lektier kan faktisk gøre en isoleret og ensom.

Det er selvfølgelig groft sat op, og det er en vittig måde at sige det på. I ”Intelligent” er jeg sådan en virkelig klog mand, der ikke har nogen venner, og til sidst bliver en ond videnskabsmand, der vil hævne sig på hele verden. Nummeret har et mere humoristisk twist end mine andre sange. Det er lidt synd for de kloge – men samtidigt er det jo dem, der har magten. Og det er også det, der er sjovt. Der er sikkert mange mennesker, der er blevet drillet i skolen, og så fandt ud af, at de var skide gode til at svare igen retorisk, og så blev de måske politikere. Og nu sidder og undertrykker dem, der var irriterende i skolen. Så man skal passe på med, hvem man driller.

Vil du vide mere?
Tjek Raske Penge ud på Facebook
Følg Raske Penge på Twitter

Foto: Tobias Lauridsen (Tlabw@rocketmail.com)

Vil du vide mere om Raske Penge? Besøg hjemmeside
Tak for din feedback! Del det på Twitter...
Hvilket ord beskriver indlægget bedst?
  • Inspirerende
  • Nørdet
  • Underholdende
  • Informerende

Vær den første til at kommentere på indlægget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *